(W miarę) uniwersalny panel sterujący

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

(W miarę) uniwersalny panel sterujący

Post autor: gwozdex » 28 paź 2008, 23:41

Witam!
Chciałem zaprezentować zrobiony już jakiś czas temu panel sterujący którego dość często używam. W zasadzie stwierdzenie "panel sterujący" jest użyte na wyrost ponieważ prezentowane "urządzenie" nie integruje (jeszcze) w sobie żadnej elektroniki- są to po prostu przyciski połączone ze sobą jednym wyprowadzeniem.
Może i mało profesjonalne (chodzi mi o obudowę) ale bardzo tanie i do zrobienia w kilka godzin. Chyba większość z Was domyśliła się, że do budowy wykorzystałem kalkulator. Wybebeszyłem elektronikę, przykleiłem przyciski zakleiłem papierem i kilkoma warstwami foli samoprzylepnej i gotowe. Zastosowany wyświetlacz ma 4 linijki po 20 znaków (20*4).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 30 paź 2008, 18:45

Piękny panel, jedynie zmodyfikował bym klawiaturę na matrycową (np. 4x7 podpiętą jedną stroną do magistrali wyświetlacza), co niestety wiąże się z zastosowaniem diody w szereg z każdym przyciskiem, aby naciśnięcie kilku nie spowodowało zwarć.

Ja posiadam panel pozostały po hp psc 750, lecz nie znam jeszcze systemu transmisji danych do i z niego (10 przewodów do obsługi LCD, 4 LED i 12 klawiszy), bez oscyloskopu lub analizatora stanów będzie ciężko.

ODPOWIEDZ