Walka z wiatrakami

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
^.^
-

Walka z wiatrakami

Post autor: ^.^ » 19 paź 2006, 20:01

Szukając pomocy w zrobieniu kontrolera wentylatorów do mojego kompa trafiłem tu.

Więc na początku witam wszystkich...

No więc doszedłem do wniosku że warto pomyśleć nad układem na podstawie LM 35 i LM 317/ 317T.

Nie idzie tu o proste kontrolery obrotów, ale o wynalazki pozwalające na połączenie 2 cech: pewnej automatyzacji oraz pełnej (zupełnej) kontroli nad działaniem układu.

Zatem bohaterowie:
_LM35_
_LM317_ - Słynny układ do regulacji napięcia lub prądu.

npn tranzystorek - ten wylądował tu z kolei w roli partnera dla głównego bohatera.

Elementem "projektu" jest układ regulujący prędkość obrotów wentylatora w funkcji temperatury chłodzonego elementu. W ogólności, układ powinien spełniać następujące funkcje:
-wentyl wyłączony, elektronika sie zmaży;
-wentyl włączony ze stałą prędkością;
-wentyl regulowany ręcznie;
-wentyl regulowany automatycznie

jednakże idzie o taki sposób budowy układu, aby regulator był niewielki i zawierał niewiele części, oraz aby był w stanie regulować pracę dowolnego wentylatora/zespołu wnetylatorów w zależności od potrzeb budowniczego.

EDIT:

Czy pomoże mi ktoś w zaprojektowaniu układu odpowiedzialnego za automatyke w tym kontrolerze (chodzi o lm35) bo układ sterowany ręcznie wyglądałby tak...
Obrazek .

ort!
Ostatnio zmieniony 16 lut 2007, 21:09 przez ^.^, łącznie zmieniany 2 razy.

zajcew
-

Post autor: zajcew » 16 lut 2007, 1:37

Witam temat jest ciekawy, jeśli jest nadal aktyalny to chętnie pomogę

[ Dodano: 2007-02-17, 12:43 ]
^.^ pisze: Elementem "projektu" jest układ regulujący prędkość obrotów wentylatora w funkcji temperatury chłodzonego elementu. W ogólności, układ powinien spełniać następujące funkcje:
-wentyl wyłączony, elektronika sie zmaży;
-wentyl włączony ze stałą prędkością;
-wentyl regulowany ręcznie;
-wentyl regulowany automatycznie
Sporo tych funcji proponuję mikrokontroler na elementach dyskretnych układ będzie spory.
^.^ pisze: jednakże idzie o taki sposób budowy układu, aby regulator był niewielki i zawierał niewiele części, oraz aby był w stanie regulować pracę dowolnego wentylatora/zespołu wnetylatorów w zależności od potrzeb budowniczego.
Na At90s2313 lub atmega8 da się to zrobić wykorzystując tylko procek + po 1 tranzystorze,diodzie,kondensatorze na wiatrak. Maksymalnie 16 wiatraków na dowolne napięcie. stosując wiatraki z kontrolą obrotów(trzyprzewodowe) można nawet ustawiać obroty dokładnie, przy zwykłych sterowanie tylko mocą w zakresie 50%-100% bo ponizej 50% więksość staje.

Ze względu na zastosowanie mikrokontrolera proponowałbym zmianę czujników temperatury na ds18s20, darmowe próbki (do 12 jednorazowo) można zamówic na www.maxim-ic.com niew płaci się nawet za przesyłkę.Dodatkowo za zastosowaniem tych czujników przemawia to, że wystaczy do nich 2 żyłowy przewód (jeden do wszystkich czujników).

Jeśli nie jesteś w stanie zaprogramowac mikrokontolera to będzie problem ze zbudowaniem go tak "aby regulator był niewielki i zawierał niewiele części" i w dodatku mógł sterować dowolnym zespołem wiatraków.

Dodatkowo za zastosowaniem mikrokontrolera przemawia możliwość podłączenia wyświetlacza LCD i wykorzystania go do wyświetlania temperatury każdego z czujników i aktualnej mocy/obrotów wiatraków.[/scroll]

ODPOWIEDZ