Od kilku lat mam w głowie pomysł i właśnie zdałem sobie sprawę z tego, czego potrzebuję, aby to zadziałało. Niestety moje Google-fu nie jest w tej chwili silne.
Nie wchodząc w zbyt wiele szczegółów, muszę kontrolować dowolną liczbę tranzystorów wzdłuż linii (może być 10 w jednej wersji, 100 w innej, ale nie powinno to mieć znaczenia dla sprzętu).
Chcę użyć adresowalnego układu scalonego na każdym tranzystorze, tak jak zrobiłby to pasek LED ws2812, ale nie potrzebuję części LED obwodu. Prawdopodobnie umieszczę diody LED wzdłuż urządzenia dla wskaźników, ale nie będą to RGB.
Jak rozumiem, obwód 2812 jest zasadniczo rejestrem przesuwnym z kontrolerem DAC / PWM do sterowania diodą LED, a bity sygnału spływają do następnej diody LED w łańcuchu, aż do zakończenia sekwencji. To jest funkcjonalność, showbox speed test
którą chciałbym w tym projekcie, po prostu nie wiem, jakiego szukanego hasła lub identyfikatora produktu muszę szukać.
Każda pomoc byłaby mile widziana.
Jakiego komponentu szukam?
Jakiego komponentu szukam?
Ostatnio zmieniony 06 paź 2021, 22:07 przez milowbrac, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Jakiego komponentu szukam?
Nie wiem co rozumiesz przez kontrolowanie tranzystora ale na 99% odpowiedzią jest wykorzystanie mikrokontrolera i pod tym hasłem szukaj.
Re: Jakiego komponentu szukam?
milowbrac pisze: ↑02 paź 2021, 7:08Od kilku lat mam w głowie pomysł i właśnie zdałem sobie sprawę z tego, czego potrzebuję, aby to zadziałało. Niestety moje Google-fu nie jest w tej chwili silne.
Nie wchodząc w zbyt wiele szczegółów, muszę kontrolować dowolną liczbę tranzystorów wzdłuż linii (może być 10 w jednej wersji, 100 w innej, ale nie powinno to mieć znaczenia dla sprzętu).
Chcę użyć adresowalnego układu scalonego na każdym tranzystorze, tak jak zrobiłby to pasek LED ws2812, ale nie potrzebuję części LED obwodu. Prawdopodobnie umieszczę diody LED wzdłuż urządzenia dla wskaźników, ale nie będą to RGB.click here cps test
Jak rozumiem, obwód 2812 jest zasadniczo rejestrem przesuwnym z kontrolerem DAC / PWM do sterowania diodą LED, a bity sygnału spływają do następnej diody LED w łańcuchu, aż do zakończenia sekwencji. To jest funkcjonalność,
którą chciałbym w tym projekcie, po prostu nie wiem, jakiego szukanego hasła lub identyfikatora produktu muszę szukać.
Każda pomoc byłaby mile widziana.
According to me 99.9% using microcontroller. That's it. Simple.