Zastosowanie STONE TFT LCD w inteligentnym zamku

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
EfrainKenson
-

Post autor: EfrainKenson » 12 sie 2021, 9:35

Obecnie elektroniczna część sterująca tradycyjnej szafki składa się głównie z 4 części: panelu sterowania, klawiatury matrycowej 4*4, monochromatycznego ekranu LCD 1602 lub 12864 oraz układu napędowego sterującego drzwiami.

Moduł funkcyjny został przedstawiony na poniższym rysunku:

Obrazek

1. Może on wyświetlać tylko obrazy monochromatyczne, nie może wyświetlać wzorów ani obrazów kolorowych.

2. Rozdzielczość jest niska, a doświadczenie klienta nie jest dobre.

Co zapewni STONE

1. 12864 monochromatyczny ekran LCD upgrade do inteligentnego modułu LCD STONE

Podstawowa rama sterująca pozostaje bez zmian.

Komunikacja między główną jednostką sterującą a modułem STONE TFT odbywa się za pomocą komunikacji szeregowej, a płyta sterująca musi zarezerwować tylko jeden port UART, nie zajmując zasobów portów I/O mikrokontrolera.

Moduł funkcjonalny

Kontroler + klawiatura matrycowa 4*4 + moduł STONE TFT + układ napędu bramek

Obrazek

2. Tradycyjny monochromatyczny ekran LCD + klawiatura matrycowa zamieniona na kolorowy ekran dotykowy Divine

Klawiatura matrycowa 4*4 została pominięta i zastąpiona rezystancyjnym modułem dotykowym TFT, co daje lepsze wrażenia z interakcji człowiek-maszyna.

Komunikacja między głównym układem sterującym a modułem STONE TFT odbywa się za pomocą komunikacji szeregowej, a płyta sterująca musi zarezerwować tylko jeden port UART, nie zajmując zasobów portów we/wy mikrokontrolera. Projektowanie UI odbywa się niezależnie w systemie projektowania STONE TOOL GUI. Graficzny interfejs programowania jest potężny i łatwy w obsłudze.

Obrazek

zdjęcie aplikacji

Obrazek

ODPOWIEDZ