Uruchomienie agregatu od lodówki (TW381)

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
adrian_134
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 12 kwie 2012, 14:26
Lokalizacja: Chełm

Uruchomienie agregatu od lodówki (TW381)

Post autor: adrian_134 » 02 kwie 2020, 14:39

Cześć,

Chciałbym uruchomić agregat ze starej lodówki. Mam na kostce 4 wejścia do przewodów N 1 L i uziemienie a na samym agregacie są 3 i z niego wychodzą dwa kable dodatkowe ( to te które trzymam palcem i nie są nigdzie podłączone ). Niebieski kabel wychodzący z agregatu jest podłączony do wejścia N na kostce a czarny do 1 na kostce. Brązowy kabel wychodzący z agregatu nie jest nigdzie podpięty do kostki. Nie posiadam też kondensatora rozruchowego, zależy mi na jego uruchomieniu w celu sprawdzenia czy działa a dopiero później wszystko do niego dokupię tylko nie wiem jak go podłączyć.

Przewody wychodzące z agregatu: https://ibb.co/4gZS5vy
Kostka: https://ibb.co/v3M6yKM
Tabliczka: https://ibb.co/8xVvyNV

Awatar użytkownika
andrzejzis
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 17 gru 2011, 9:15

Re: Uruchomienie agregatu od lodówki (TW381)

Post autor: andrzejzis » 03 kwie 2020, 18:11

Tam do agregatu nie przychodzi kondensator trzeci kabel z silnika agregatu jest podczas rozruchu na krótko zwierany do któregoś z tych dwóch. Nawet jak byś pomylił przewody zasilające z ruzruchowym to silnik będzie tylko inaczej chodził, więc trzeba zamienić przewody. Dawniej zwierał ten trzeci styk elektromagnes z bimetalową blaszką z drutem oporowym podgrzewającym tę blaszkę i rozłączający cały elektromagnes rozruchowy, który był podpinany bezpośredni do agregatu. Teraz rolę tę pełnią rezystory w kształcie pastylek które zmieniają oporność pod wpływem przyłożonego napięcia i w ten sposób elektroniczny a nie jak dawniej mechaniczny uruchamiają rozruch na poczcie czątku pracy silnika.

ODPOWIEDZ