ten mały projekcik powstał jako miły przerywnik w studenckiej pracy. Otóż kolega mój, wracając z Lodnynu, znalazł śmietniku (czasami na londyńskich śmietnikach można niezłe, działające rzeczy znaleźć) dwie taśmy LED RGB. Poprosił mnie o uczynienie stosownego "sterownika", który ożywiłby tego kolorowego węża. Dodał na odchodne, że ma generować przyjazny oku efekt, wabiący przedstawicielki płci przeciwnej do jego LansoWozu

Budowa tego sterownika jest prosta jak budowa cepa: standardowy układ ULN2003 sterowany przez ATtiny2313. Stabilizacja źródłowego napięcia +12V z samochodu za pomocą prostego stabilizatora opartego na jednym tranzystorze i diodzie Zenera 5V6. Całość zmontowana na "uniwersalce". Do tego złącza ARK3 x2. Całość z domowych zasobów elementów elektronicznych.
Układ generuje jeden efekt: płynne przejście między kolorami. Program powstał w czystym C.
Sterowanie odbywa się przez programowy PWM wyzwalany przez przerwanie od Timer'a 0 w trybie CTC.
Układ ULN2003 to 3x dwa równolegle podłączone bufory sterujące, gwarantujące większy prąd kolektora każdego z nich.
W razie zainteresowania mogę udostępnić projekt na AVR Studio 4(.18) + schemat.
Chcę się podzielić tym "maleństwem" głównie by pokazać nowym, że nie zawsze trzeba projektować płytkę w Altiumie, za procesor brać ARMa i stosować wymyślne techniki aby osiągnąć cel.
Enjoy!
Pozdrawiam
GrzesiekG