[C][Freescale] Oscyloskop LCD - eksperymentalny

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
MichalZ
-
Kontakt:

[C][Freescale] Oscyloskop LCD - eksperymentalny

Post autor: MichalZ » 12 lip 2011, 11:37

Witam. Przedstawiam mój testowy oscyloskop LCD. Bazuje on na kolorowym module tftf018d z Maritex'u. Biblioteka do modułu została znaleziona w sieci (BTW inicjalizacja z datasheeta niezbyt mi chciała działać :neutral: ) Sygnał wejściowy pochodzi z ADC procesora 08JM60 (Freescale/Motorola). Póki co podpięty jest tam potencjometr.
Oscyloskop posiada także regulację podstawy czasu i skalowanie amplitudy.
Problemem okazało się czyszczenie wyświetlacza. Wypełnienie go czarnym tłem zajmowało BARDZO dużo czasu, tak samo jak chociażby wypełnienie jednej linii w poziomie (spowalniało to podstawę czasu). Wymyśliłem więc aby zrobić tablicę z poprzednimi wartościami (poprzedniego ekranu) i wygaszać tylko ten piksel który poprzednio był wypełniony. Rozwiązanie okazało się być bardzo dobre :)
Największą wadą tego urządzenia jest brak interpolacji. Ale przy obecnej wydajności niezbyt uda mi się to zrealizować :-/
Nie liczę także na zbyt duży zakres częstotliwości, ale w końcu to testowy projekt :-)
Zamieszczam dwa zdjęcia wyświetlacza (nie pokazuję podłączenia bo woła o pomstę do nieba :-D)
Obrazek
Duże zdjęcie LCD: http://i52.tinypic.com/2z8qf0z.jpg
(Tak.. taśma go trzyma przed oderwaniem)
Program napisany został w C z użyciem środowiska CodeWarrior.
Czekam na komentarze. :wink:

ODPOWIEDZ