Wzmacniacz słuchawkowy na tranzystorach germanowych.

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
cooleyorz
-

Wzmacniacz słuchawkowy na tranzystorach germanowych.

Post autor: cooleyorz » 07 kwie 2012, 19:55

Witam.
Coby nie zaśmiecać forum tylko moimi durnymi pytaniami postanowiłem coś zaprezentować :mrgreen:
Układ który chcę przedstawić to stereofoniczny wzmacniacz słuchawkowy zbudowany w oparciu o radzieckie tranzystory germanowe. Pracuje on w klasie A i jest w całości zbudowany z odzysku. Schemat przedstawiam poniżej:

Obrazek

Układ zbudowany jest z dwóch stopni: pierwszy to układ ze wspólnym emiterem dający wzmocnienie napięciowe (oparty na tranzystorze MP40) a drugi stopień to układ ze wspólnym kolektorem dla wysterowania słuchawek (oparty na tranzystorze MP42B - miałem użyć tranzystora GT402B ale sprawny mam tylko jeden). Planowałem dodać jeszcze ujemne sprzężenie zwrotne ale bez niego układ jak na razie mnie nie zawiódł.

Cóż więcej mogę powiedzieć. Konstrukcja jest prosta ale jak na pierwszy samodzielnie zaprojektowany wzmacniacz (jeśli można tak nazwać zestawienie "podręcznikowych" układów i ich przeliczenie) to bardzo dobra. Układ daje wystarczające wzmocnienie (na pełnej głośności uszy bolą a przesterów nie słychać) ujawnia się wtedy jedynie cichutki ale miły dla ucha szum który podobnież jest charakterystyczny dla tranzystorów germanowych.
Przy optymalnej głośności dźwięk jest czysty, nie zniekształcony co potwierdziły między innymi pomiary oscyloskopem (zamiast generatora sygnałowego musiałem się zadowolić kartą dźwiękową w komputerze)
Poniżej zamieszczam oscylogram przedstawiający sygnał prostokątny 1kHz (z generatora kalibracyjnego) na wyjściu wzmacniacza. Jest to przebieg przy maksymalnym wzmocnieniu, widać wspomniany cichy szum.

Obrazek

Na koniec zdjęcie układu w niezastąpionym "pająku" :grin: :

Obrazek

Z układu korzystam teraz praktycznie cały czas. Na prawdę miło słucha się jego dźwięków :) Jakby co to specjalnie postawiłem na tranzystory germanowe zamiast współczesnych krzemowych.

Pozdrawiam.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 08 kwie 2012, 10:06

Możesz pokazać, jeszcze przebieg 20Hz i 20Khz?, jestem ciekaw pasma przenoszenia tego wzmacniacza :).
Szukam ciekawego "ocieplonego" dźwięku dla moich grado i shurów.

PS. całkiem ciekawa koncepcja :).

cooleyorz
-

Post autor: cooleyorz » 08 kwie 2012, 12:18

Chętnie bym pokazał ale niestety tak jak mówiłem mam do dyspozycji jedynie kartę dźwiękową komputera i już po pomiarze sygnału bezpośrednio na wejściu wzmacniacza (czyli sygnału prosto z karty) mam dużo zakłóceń nałożonych na przebieg - zakłóceń niesłyszalnych ale widocznych w postaci nieostrego przebiegu, w przeciwieństwie do korzystania z generatora kalibracyjnego w oscyloskopie gdzie przebieg jest czysty.

W tygodniu postaram się zbadać wzmacniacz na prawdziwym generatorze sygnałowym i zamieszczę oscylogramy :grin:

Na chwilę obecną mogę jednak powiedzieć że jedynie sygnał 20Hz sinus jest nieznacznie odkształcony w narastającej części sygnału.

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 08 kwie 2012, 13:08

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 08 kwie 2012, 14:27

Jestem ciekaw jak ten wyjątkowo prosty wzmacniacz łapie zakłócenia od urządzeń GSM.

cooleyorz
-

Post autor: cooleyorz » 08 kwie 2012, 15:52

Kiedy trzymałem blisko telefon komórkowy to przy odbieraniu wiadomości itp było słychać ten charakterystyczny sygnał. Tyle, że to chyba normalne zjawisko, trzymając telefon blisko głośnika mamy identyczny efekt.

Edit:

A więc udało mi się uzyskać takie coś (nie zwracać uwagi na podziałkę):

20Hz:
Obrazek
Widać, że przebieg wolniej narasta a szybciej opada, sygnał wejściowy jest prawidłowy.

20kHz:
Obrazek
Widać że przebieg jest trochę niestabilny, takie coś ale w mniejszym stopniu zaczyna się od 13kHz.

Przy drugim pomiarze sprawdziłem wzmocnienie zależnie od częstotliwości, przy 20Hz i 20kHz przebieg miał 2 działki amplitudy a przy 100Hz maksimum czyli 3 działki amplitudy.
Nie patrzyłem natomiast ile w tym udziału jest karty dźwiękowej a ile wzmacniacza :wink:

ODPOWIEDZ