AVT 2667 mały zasięg.

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
BigPablo
-
Kontakt:

AVT 2667 mały zasięg.

Post autor: BigPablo » 22 lip 2011, 16:50

Witam.
Składam właśnie układ AVT2667 "Najprostsze zdalne sterowanie". Przerobiłem schemat na selektor wejść tj. na wyjściach jest 5 przekaźników. Ale mniejsza o to. Mam problem z zasięgiem, pilot przy dokładnym celowaniu w odbiornik działa z maximum 1,5 - 2m. Jestem pewien, że problem leży w nadajniku. Próbowałem na różnych odbiornikach i na układzie testowym, tj. czujnik ir podłączony tylko do zasilania i z diodą na wyjściu. Próbowałem zmian rezystora R8 w celu zwiększenia prądu diody ale nic to nie daje. Częstotliwość generatora ustawiałem według opisu w artykule i wtedy zasięg wynosił max 5cm. Niestety nie mam częstościomierza.
Proszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Co proponujecie jeszcze sprawdzić. Tutaj link do pdf-a
https://elportal.pl/pdf/2003/edw_2003_06_s13.pdf .
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 22 lip 2011, 18:39

W zasadzie wszystko jest tam napisane. Zmontuj odbiornik testowy i postępuj zgodnie z instrukcją. "Należy oddalać pilot od odbiornika i pokręcając
potencjometrem montażowym, dobrać częstotliwość, przy której zasięg jest największy.
Potem trzeba wylutować potencjometr, zmierzyć jego wartość i wlutować rezystor o najbliższej wartości." "Jeśli zasięg się nie zmniejszył, na koniec trzeba wlutować R8 o wartości 100Ω i jeszcze raz ostatecznie sprawdzić zasięg łącza, który powinien wynosić kilka metrów." Z czego zasilasz tego pilota? Jakim napięciem? Może dla autora 2 m to kilka, chociaż kilka to 3 lub więcej. Jakim napięciem zasilasz odbiornik? Tu jest coś podobnego: Odbiornik załączany z dowolnego pilota. A tu jest to samo z układem zasilania dla odbiornika. Nie sugeruj się napięcie 120V, najważniejsze, żeby przekaźnik był na 5V (jako zasilanie cewki) i 230V do załączania urządzenia.

BigPablo
-
Kontakt:

Post autor: BigPablo » 23 lip 2011, 10:39

Odbiornik narazie zasilany z zasilacza regulowanego. Pózniej będzie zasilacz na lm78xx. Zasięg ustawiałem według opisu z kitu. Wynosił ok 6cm. Narazie przekazników nie montowałem na wyjsciach mam diody.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 23 lip 2011, 11:09

Chodzi mi o to czy masz zmontowany odbiornik testowy? Zacznij od odbiornika testowego, żeby wyregulować f pilota. Poza tym czym zasilasz nadajnik? Sprawa nie jest taka oczywista, problemem może być również odbiornik. Poczytaj sobie o uruchomieniu. Tam jest też opisana kolejność montażu. Dla czego w ogóle umieściłeś to w dziale DIY, przecież to gotowiec do złożenia?

BigPablo
-
Kontakt:

Post autor: BigPablo » 23 lip 2011, 17:41

Niewiedziałem już do jakiego działu to dać. Mój projekt jest trochę zmieniony. Częstotliwości wyregulowałem według opisu (na odbiorniku testowym), wtedy zasięg wynosi maks. 5cm po zmianie R8 na 100ohm zasięg wynosi ok 2m. Nadajnik zasilam z nowiutkiej baterii CR2032 (napięcie ok 3,2V). Podejrzewam, że wina leży po stronie nadajnika bo zasięg jest taki sam na odbiorniku testowym jak i na złożonym odbiorniku.

PS. Wydaje mi się, że na płytce drukowanej z rys.3 jest błąd. R4 powinien być szeregowo z R3 a jest R3---4017---R4. Na zdjęciu płytki zamiast R4 jest chyba zwora, ale po zastąpieniu R4 zworą układ wogóle nie reaguje.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 23 lip 2011, 19:41

Zgadza się. Jest coś namieszane na rys. 3, ale schemat wygląda prawidłowo. Ty robisz na zakupionej płytce czy ze schematu?

BigPablo
-
Kontakt:

Post autor: BigPablo » 24 lip 2011, 11:08

Robię na płytce z rys 3. Ale robionej przeze mnie, nie kupowanej. Zrobię układ jeszcze raz na płytce uniwersalnej. Ale najwcześniej za 2-3 dni bo własnie remontuję warsztat :).

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 24 lip 2011, 16:56

Po co masz dziobać jeszcze raz. W miejsce R4 z rysunku 3 wstaw zworę a rezystory (R3 i R4) w miejsce R3. Po prostu wlutuj w oba otwory po jednym końcu każdego z rezystorów, a dwa pozostałe druciki (po jednym z każdego rezystora) skręć i zlutuj. Jak pilot będzie działał poprawie to możesz dodać obie rezystancje i w miejsce połączonych R3 i R4 wstawić jeden rezystor o wartości R3 + R4 (np. R3 = 22k, R4 = 10k, to R¾ = 33k, bo np. 32k nie ma). Wszystko.
Załączniki
REZYSTORY.PNG
REZYSTORY.PNG (1.4 KiB) Przejrzano 21215 razy

BigPablo
-
Kontakt:

Post autor: BigPablo » 08 sie 2011, 15:04

Witam ponownie po dłuższej przerwie.
W końcu znalazłem czas żeby się zabrać za włącznik. Po zastąpieniu R4 zworą, i wstawieniu w miejsce R3 oraz potencjometru 10k układ wogóle nie reaguje. Zasięgu niema nawet po przyłożeniu diody do odbiornika ;/.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 08 sie 2011, 23:37

Korzystasz z odbiornika testowego?

BigPablo
-
Kontakt:

Post autor: BigPablo » 09 sie 2011, 8:02

Tak. Próbowałem i na odbiorniku testowym i gotowym układzie.
Po dotknięciu (zwarciu oporem) kilku wyprowadzeń pod układem (nie mogę zlokalizować których) zasięg układu zwiększa się ok 2 razy.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 09 sie 2011, 19:42

To może masz coś namieszane w tym układzie? Zwierają się tylko 3 wyprowadzenia 9, 10 i 11 przez rezystancję lub kondensator oraz Vcc (nóżka 16) jest zwarte przez rezystancję i rezystor/kondensator z nóżką 12 a GND (nóżka 8) przez kondensator i switch'a z nóżką 12. Inaczej mówiąc powinny być podłączone tylko nóżki 8, 9, 10, 11, 12 i 16.
Załączniki
pilot.PNG

BigPablo
-
Kontakt:

Post autor: BigPablo » 09 sie 2011, 19:55

Układ dobrze zlutowany sprawdzałem kilka razy i mierzyłem elementy. Dlatego dodałem temat na forum. Nie miałem już pomysłów co by jeszcze mogło być nie tak.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 09 sie 2011, 20:05

No to mogą być uszkodzone jakieś elementy. Jeżeli układ mimo wszystko nie działa. Tutaj masz dodatkowy problem, bo może być to element wykonawczy odbiornika, ale i nadajnik, lub jakieś jego elementy. Mogłeś coś zewrzeć albo źle połączyć. Trudno jest cokolwiek powiedzieć. Może chociaż wrzucisz jakieś foto. Też miewam czasami podobne problemy. Czasami zdarza się to przez luźny kawałek cyny (kuleczkę między ścieżkami), albo jakąś inną pierdołę, najczęściej siadały mi małe tranzystory bipolarne, dla tego myję PCB po zlutowaniu, sprawdzam jeszcze raz czy nic się przypadkiem nie połączyło nie tam gdzie trzeba, a po podłączeniu sprawdzam czy coś się nie grzeje, bo może nawet nie zauważyłeś, że coś spaliłeś. Jak coś się robi szybko ciepłe to trzeba sprawdzić dla czego, poprawić błąd i po problemie. Jak zdążysz wyłączyć układ i nie przekroczysz krytycznej temperatury złącza to nic nie powinno się stać. Trawiłeś PCB czy bawisz się uniwersalną?

BigPablo
-
Kontakt:

Post autor: BigPablo » 10 sie 2011, 9:02

Sprawdzę układ jeszcze raz. Nic się nie grzało, tranzystory wymieniałem. Dodaję zdjęcia. Płytka jest poprawiana cyną bo miałem ksero słabej jakości.
Załączniki
DSCF8485.JPG
DSCF8483.JPG

ODPOWIEDZ