Witam wszystkich użytkowników. Dziś zaprezentuję konstrukcję, której na wykonanie poświęciłem 2 ostatnie tygodnie. Pomysł powstał już w styczniu ale z powodu braku czasu, wykonanie urządzenia ciągle odkładałem na potem
Założenia:
- Sterownik analogowy
- Regulacja czasów włączenia i wyłączenia
- Czas wyłączenia większy niż czas włączenia
- Tani koszt
Schemat układu:
Opis działania układu:
Napięcie sieciowe podane na uzwojenie pierwotne transformatora (u mnie TS6/63) zostaje zmniejszone do wartości skutecznej około 12V. Diody prostownicze D1, D2, D3, D4 to mostek Graetza, w którym następuje pełnookresowe prostowanie prądu i spadek napięcia zasilającego wynikający z polaryzacji złącz p-n diod. Układ scalony 7809 stabilizuje napięcie do wartości 9V, kondensatory C1, C2, C3, C4 służą do filtracji napięcia. Rezystor R1 ogranicza prąd diody LED1, która informuje nas o włączonym sterowniku. Głównym elementem sterownika jest układ scalony NE555 (timer). Można zauważyć, że w tym projekcie jest przystosowany do pracy astabilnej. Kondensatory C6, C10 są ładowane przez rezystory R4, R2, P1, P2, więc czas wyłączenia w tym przypadku będzie zależny od wartości obydwu rezystorów nastawnych. Kiedy napięcie na kondensatorze osiągnie wartość 2/3 napięcia zasilającego (w tym przypadku 6V) to zacznie się proces rozładowania przez R2 i P2, będzie trwać do momentu gdy napięcie na kondensatorze osiągnie wartość 1/3 napięcia zasilającego (3V), ponieważ nóżka 2 NE555 jest zwarta z 6 nóżką.
Wykres prądu w czasie na nóżce 3 ( wyjście ) wygląda tak:

Elementy R5, D5, R6, Q1 pełnią funkcję negatora (w założeniach dłuższym czasem jest czas wyłączenia), którego przebieg wyjścia wygląda następująco:

Wartość rezystora R7 ustala wartość prądu bazy tranzystora Q2. R8 ogranicza prąd diody LED2, która informuje nas o włączonej pompie. D6 jest podłączona zaporowo do cewki przekaźnika, w celu utrzymania ciągłości prądu cewki i zabezpieczenia przed pojawieniem sie wysokiego napięcia.
Zdjęcia:
Wykonanie:
Płytka pcb została wykonana metodą termotransferu, dodatkowo cynowana. Najmniejszy otwór 0,8mm, największy 3mm.
Użyłem dość starych kondensatorów 90r.
Płytka pcb zaprojektowana w eagle. Nie umieszczę pliku z płytką, ponieważ użyłem starych elementów, które mogą być już nie dostępne. W razie czego służę pomocą do zaprojektowania płytki. Sterownik działa zgodnie z założeniami
Pozdrawiam.
Schemat w .pdf: