ROBOT MOBILNY - podwozie skrzynka biegów silnik

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
xxxmaxxx
-

ROBOT MOBILNY - podwozie skrzynka biegów silnik

Post autor: xxxmaxxx » 13 maja 2010, 21:04

Witam na tym forum pisze pierwszy raz :) miło ze jest cos takiego gdzie mozna sie podzielić swoimi osiągnięciami może kogoś to zainteresuje a moze ktoś zdobedzie natchnienie.

Od dawna chciałem stworzyć robota nie jakiegoś cyborga lecz maszynę mobilną jeżdżącą bo to jest realny pomysł , a że posiadałem części od modelu auta RC dostałem je w zamian za resztki telefonu komórkowego moja maszyna posiada przekładnie która wykonałem sam ma dwa biegi... po co dwa biegi? otóż z zawodu jestem technikiem samochodowym heh drzemie we mnie samochodowiec wiec moja konstrukcja to nie tylko robot ale pozostawiłem sterowanie rc abym mógł sterować nim zdalnie dlatego przekładnie zmieniać będzie biegi automatycznie obecnie pracuje nad elektroniką mam tam mieć ''oczy'' tzn diody na podczerwień do detekcji przeszkody to już mam i oczywiście w planach jest sterowanie za pomocą procesora AVR nad tym pracuje mój brat bo on sie zna na tym i on mi pomaga
całą maszynę czyli samo podwozie zasila AKU. Żelowy 12V 1200mAh .Dodaje załączniki

liczę na opinie :) wezmę je jako cenne wskazówki z góry przepraszam tu jestem nowy

pozdrawiam :)
dziękuję
Załączniki
przekładnia5.JPG
przekładnia

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 14 maja 2010, 17:04

Zwykle skrzynie biegow stosuje sie razem z silnikami spalinowymi bo tego wymaga ich charakterystyka.
Silniki elektryczne nie wymagaja skrzyni biegow bo maja plaska charakterystyke.
Poza tym widać w skrzyni plastykowe trybiki bez żadnego synchronizatora ani sprzęgła. Trybiki mogą się zablokować a po czasie na pewno zużyć.

xxxmaxxx
-

Post autor: xxxmaxxx » 14 maja 2010, 21:29

dziękuje:) za zainteresowanie no wg założenia to jest nie tyle skrzynie biegów co przekładnia o przełożeniu które można zmieniać tzn żeby to się ruszało szybko jeśli bym chciał tego używać jako modelu RC albo wolno jeżeli maszyna będzie pracowała w trybie automatycznym
stąd też zmiana przełożenia podczas ruchu nie wchodzi w grę . :)

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 14 maja 2010, 22:50

Mam pytanie dotyczące przełożeń a właściwie samego silnika. Akumulator waży ponad pół kilograma, całość pewnie ok 1kg. Jaka jest moc silnika i z jaką prędkością porusza się model?
Na marginesie, mniejszy silnik po lewej stronie pochodzi z rosyjskiej zabawki?

xxxmaxxx
-

Post autor: xxxmaxxx » 15 maja 2010, 11:59

Szanowny Kolego mały silnik napędza serwo do zmiany biegów silnik który napędza model do silnik modelarski klasy 500 przełożenie na biegu pierwszym to około 5:1 na drugim biegu około 1,36:1 pojazd porusza się jak model auta RC ale tylko na drugim biegu co prawda jest to (teoretycznie) w praktyce jednak maszyna swoje waży i jest trochę słaby ten silnik na dodatek przekładnia pobiera moc jak to przekładnia zębata ma sprawność około 90% a moment obrotowy przekazywany z silnika na skrzynkę biegów jest za pomocą przekładni pasowej co też odbiera moc , co do mocy silnika to napięcie wynosi 12V max prąd akumulatora to 1,2Aprzez godzinę wiec łatwo można policzyć ze U*J =P stąd 1,2*12= 14,4W
w przyszłości planuje maszynę wyposażyć w mała przetwornice impulsową do zasilania napędu i może lepszy silnik tylko niemam pomysłu od czego ??? drukarka ?? a może silnik krokowy ???

ODPOWIEDZ