Otóż z potrzeby posiadania zasilacza z regulacją napięcia 0-30V ,0-3A postanowiłem zbudować zasilacz ze stronki http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html wraz z miernikiem który był opublikowany w jednym z numerów EdW. Na początku polutowałem układ zasilacza bez żadnych zmian. Przy 12V i poborze prądu 1,6A tranzystor 2n3055 grzał się strasznie już po 1min. Więc postanowiłem dodać jeszcze jeden taki tranzystor i radiator przy chłodzeniu wentylatorkiem był chłodny. Tranzystor 2N2219 zastąpiłem BD139 ponieważ jest mocniejszy. Zastosowany transformator to 2x12V 4,5A(uzwojenie połączone w 24V). Miernik posiada funkcje woltomierza/amperomierza wraz z termostatem. Dzięki termostatowi jest na bieżąco monitorowana temperatura radiatora. Gdy temperatura przekroczy wartość zadaną w opcjach termostatu zasilacz jest odłączany z zasilania. Miernik ten również posiada ograniczenie prądowe oraz napięciowe. Wszystkie te funkcje można łatwo ustawić w menu. Dokładność miernika jest na dobrym poziomie. Podstawowe funkcje miernika to: pomiar napięcia do 50V w dwóch automatycznych podzakresach( od 0-20V z krokiem 0,01V, od20V do 50V z krokiem 0,1V;), pomiar prądu do 10A z krokiem 0,01A, termostat, pomiar temperatury do 125oC, ograniczenie prądowe, wejście różnicowe umożliwiające pomiar napięcia do 20V z krokiem 0,01V wraz z możliwością porównania z wartością zadaną. Niektórzy się przyczepią do krzywo wyciętej troszkę płytki miernika, ale mnie to nie przeszkadza, ponieważ nie jest to w obudowie z pleksi gdzie estetyka wnętrza stoi na 1 miejscu, a poza tym czy ktoś będzie zaglądał do środka???. Kable poukładałem jak to było tylko możliwe. Zachęcam do komentowania