Mam problem z rozjaśnieniem wyświetlacza diodowego w woltomierzu opartym na LM3914.
Nie potrafię zrozumieć dwóch rzeczy:
Przy zwarciu nóżki 8 do masy napięcie wzorcowe
wynosi właśnie 1,28V. Ale uwaga! Nawet przy dołączeniu nóżki 8 do masy konieczne jest
zastosowanie rezystora obciążenia, ponieważ układ jest tak pomysłowo zbudowany, że prąd
diody LED zależy od prądu wypływającego z końcówki 7 (I LED jest dziesięciokrotnie większy od prądu wypływającego z końcówki 7)! Dla uzyskania prądu diod LED około 10mA należy między
końcówkami 7 i 8 włączyć rezystancję równą 1,2...1,3kW
Drugi :
w przypadku zastosowania mało wydajnych diod należy zwiększyć prąd dodając między nóżkę 7 a masę rezystor o wartości rzędu 1,5...3kW .
Jeśli natomiast ktoś chciałby regulować jasność diod w szerokim zakresie,
na przykład żeby dostosować ich jasność do oświetlenia zewnętrznego,
może zwiększyć wartości R1 do 20kW i PR1 do 100kW oraz włączyć między nóżkę 7 a masę połączone szeregowo rezystor ograniczający 1,5kW i potencjometr o rezystancji 47...100kW .
Nie rozumiem gdzie dać rezystor ,między 7 a 8 czy 7 a masą ??
Chcę tylko trochę rozjaśnić ,to wszystko.
Problem z LM3914
Są dwie możliwości, albo rezystor między nóżkami 7 a 8 i nóżka 8 do masy (co jest jednoznaczne z podłączeniem nóżki 7 przez rezystor do masy), albo dzielnik napięcia, tak jak na Twoim schemacie. Który to nie bardzo mi się podoba. Do czego niby ma służyć PR1 na powyższym schemacie? Bo z datasheeta LM3914 wynika, że takie podłączenie potencjometru spowoduje jednoczesną regulację progu zapalenia pierwszej diody, progu zapalenia ostatniej oraz jasności diód. Nie wydaje mi się to dobrym pomysłem. Proponuję połączenie nóżki 4 i 8 z masą, a jasność regulować tylko za pomocą zmiany rezystancji między nóżką 7 a masą. Jednoczesna regulacja jasności i progów zapalania się linijki jest utrudniona.
Przy takim podłączeniu PR1 służy tylko do regulacji progu zapalania się diod ,Jasność sie nie zmienia.
Jeśli podłącze nóżkę 4 i 8 z masa bez potencjometru ,to jak kalibrować układ??
Myślę że między 7 a masę dam potencjometr jakieś 10k ,tylko co wtedy z nóżką 6 która jest połączona z 7
Wtedy zniknie R1 i PR1.
A może odłączyć tylko 7 i dać ją przez 2 potencjometr do masy?
A układ ma działać od 6 do 12v
Jeśli podłącze nóżkę 4 i 8 z masa bez potencjometru ,to jak kalibrować układ??
Myślę że między 7 a masę dam potencjometr jakieś 10k ,tylko co wtedy z nóżką 6 która jest połączona z 7
Wtedy zniknie R1 i PR1.
A może odłączyć tylko 7 i dać ją przez 2 potencjometr do masy?
A układ ma działać od 6 do 12v