Wyłącznik czasowy na siłę (380 V)

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Wachi
-
Posty: 44
Rejestracja: 31 gru 2009, 13:51
Lokalizacja: PT

Wyłącznik czasowy na siłę (380 V)

Post autor: Wachi » 05 lip 2010, 21:54

Witam!
Mam problem. Otóż posiadam w domu hydrofor z pompą. Niestety czasami, gdy braknie wody w studni, chodzi ona na próżno, a przy tym zaciera się, więc chciałbym temu zapobiec. Układ jest następujący: główny wyłącznik, wyłącznik ciśnieniowy (załącza silnik przy ciśnieniu wody 2 atmosfery, wyłącza przy 3,5 atmosfery) oraz silnik. Przed wyłącznikiem ciśnieniowym chciałbym w ramach zabezpieczenia wstawić wyłącznik czasowy, aby po czasie ok 15 min pracy wyłączył pompę. Zależy mi także aby był to układ nie zawierający żadnych mikrokontrolerów. Proszę o pomysły, odpowiedzi.
Serdecznie pozdrawiam
Wachi

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 05 lip 2010, 23:10

Układ czasowy (timer) sterujący przekaźnikiem załączającym stycznik. Można zastosować choćby układ 555 w typowej konfiguracji uniwibratora.

Wachi
-
Posty: 44
Rejestracja: 31 gru 2009, 13:51
Lokalizacja: PT

Post autor: Wachi » 06 lip 2010, 7:43

A mógłbyś podać jakiś konkretny schemat? Ja jestem jeszcze niezbyt doświadczony, więc mógłbym popełnić błędy rzeczowe. Proszę o schemat.
Serdecznie pozdrawiam
Wachi :wink:

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 06 lip 2010, 10:35

w samym elportalu jest kilka układów czasowych z różnymi układami wykonawczymi. a timer 555 wystarczy się zastosować do noty aplikacyjnej układu - wzory na czasy są banalne.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2090
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 lip 2010, 14:54

Ja bym tam sam niczego do sieci energetycznej nie budował, a są gotowe przekaźniki czasowe do sterowania stycznikami, bo takowy dodatkowo musisz dodać. Tylko powiedz jakiej mocy masz silnik w tej pompie. Przeważnie były 2,2KW, ale trafiały sie i 1,5KW jak także 3KW. Taką pompę dobrze także mieć zabezpieczoną czujnikiem zaniku i asymetrii faz, aby silnik się nie spalił i układem przeciążeniowy (wyłączy go np. gdy zatrą się łożyska lub złapie pompę). ale taki kompletny układ będzie drogi, lecz należy sobie zadać co jest droższe w przypadku spalenia silnika.
Tu masz namiar na przekaźniki czasowe do stosowania w sieci, zasilanie 230V.
http://www.relpol.pl/data/products/pl_P ... _1P_2P.pdf
Do niego stycznik do sterowania silnika, ponieważ przekaźnik ciśnieniowy wtedy będzie robił już tylko jako czujka i nie będzie przełączał samego sinika.
Ogólnie taki układ to wydatek ok 200zł, z zabezpieczeniem przeciążeniowo-termicznym do silnika. Ale masz to wtedy zabezpieczone na cacy i problem z głowy na 10lat aż wypalą się styki w styczniku.
Zresztą prosta czasówka na NE555 i tak będzie musiała mieć zasilanie, i stycznik do współpracy.
Szacunkowy koszt układu:
Przekaźnik czasowy ( http://www.piekarz.pl/index.php?page=offer&item=35066 ) = 64,23zł
Stycznik ( http://www.piekarz.pl/index.php?page=offer&item=33607 ) UWAGA !! trzeba dobrać do mocy silnika. = 42,50zł
Przycisk Restart i jednocześnie kontrolka stanu (wyjaśnię jak będziesz chciał po co ?)
http://www.piekarz.pl/index.php?page=offer&item=33868 = 24zł
Obudowa IP65 na bebechy ( http://www.piekarz.pl/index.php?page=offer&item=36774 ) = 38zł
Reszta bebechów jak szyna DIN, dławiki i inne licz ok 30-50zł.
Całość jakieś 230zł. To by był koszt takiego zrobionego już porządnie sterowania, oczywiście bez zabezpieczenia przeciążeniowego silnika, ale te trzeba do niego dobrać, tak 100zł by pewnie doszło. Oczywiście to koszt szacunkowy, jak dobrze by po sklepach poszukać to może i dało by się ugryźć z nawet 50zł.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 754
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 06 lip 2010, 18:12

kayron, Ci już napisał ja tylko dodam. Jeśli nie czujesz się na siłach kup lepiej gotowca. Bo jeszcze do jakiejś tragedii doprowadzisz, prąd porazi Ciebie albo domowników.

Pomyśl lepiej nad pływakiem w studnii a nie nad wyłącznikiem czasowym.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2090
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 lip 2010, 18:20

Jak nie jest doświadczony, a zainteresowany to nie ma problemu mogę mu to złożyć i wysłać, całe urządzenie to będzie ładna skrzyneczka na ścianę. Schemat mogę mu narysować, tylko musi się określić czy umie czytać schematy, czy trzeba mu to narysować na chłopski rozum.
Z silnika pompy musi tylko spisać tabliczką znamionowa, albo lepiej ją sfotografować. Dobrze jak by podał także typ i symbol przełącznika ciśnieniowego.

Pływak to też nie do końca rozwiązanie, choć skuteczniejsze., lecz należy pamiętać że musiał by być zasilany napięciem bezpiecznym 24V, wiec znowu wchodzimy w koszty. ogólnie wchodzenie w jakąkolwiek lepszą (mądrzejszą) automatykę to niestety koszty.

Daro1003
-
Posty: 3
Rejestracja: 11 lip 2010, 9:18
Lokalizacja: Szerzyny

Post autor: Daro1003 » 11 lip 2010, 9:30

Ja potrzebuje coś takiego do załanczania i wyłanczanie co ok 2 godz 2 silników 3 fazowych o mocy każdy z nich 0,75 KW schemat a najlepiej jakiś gotowiec

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2090
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 11 lip 2010, 14:39

Żaden problem tylko, na jak długo mają być włączone 2 godz i potem znowu 2 godz wyłączone. To realizuje wyłącznik czasowy z Relpolu do którego dałem link + 2 styczniki i najlepiej plus czujnik zaniku i asymetrii faz. ( http://elektryk.pl/index.php?page=shop. ... t&Itemid=1 ).
Ewentualnie wypasiona czasówka programowana ( http://www.eph.pl/product/id/738,zegar- ... -pcz-522-1 ), ale to już spory wydatek.

peegy
-
Posty: 27
Rejestracja: 09 paź 2005, 0:38

Post autor: peegy » 13 lip 2010, 19:59

odonosnie takiego dobrego urzadzenia do zabezpieczen silnikow pomp glebinowych to koszt okolo 500 do 1000 w zalwznosci od mocy silnika rosnie wartosc urzadzenia: roznicowka, zabezpieczenie silnikowe - zwarcie i termik, stycznik, filtr przeciw zakloceniowy, obudowa w zaleznoci od szczelnosci (IP), zabezpieczenie przed zanikiem odpadem lub zanikiem fazy i przed obnizeniem napiecia, wylacznik glowny, oraz uklad od badania pracy na sucho, oraz wlacznik cisnienieoy ....
Akurat od kilku lat sam jestem zwiazany z branza pompowa i zwiazana z tym automatyka
od systemow ogorodowych do systempow pompowych podnaszacych cisnienie

wrazie spalenie pompy pierwsze co kazda firma zadaje pytanie a po spalonych uzwojeniach silnika sama dojdzie czy bylo odopwiednie zabezpieczenie pompy i to jest podstawa rozpatrzenie rekalamcji

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2090
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 13 lip 2010, 20:31

Ja ci powiem tak u większości ludzi wygląda taki hydrofor tak.
Różnicówka - marzenia.
Instalacja - najstarsza jaką widziałem i usuwałem była chyba z 1920 roku, przewody miedziane w oplocie z jakieś szmaty, puszki prądowe i przewody na żywca przybite gwoździem (pod prądem żeby było atrakcyjniej). Pytam się właściciela, nie boicie się tego używać :?: :o Ale kaj też mój dziadek używał tego całe życie i chodziło.
Główny i jedyny włącznik - przeważnie jest to wyłącznik silnikowy z 1987roku. Dobrze jak jeszcze ma obudowę w całości.
Inne zabezpieczenia - a jakieś jeszcze są ?
Silnik pompy - dobrze jak pokrywa przyłącza jeszcze nie jest przegnita na wylot, bo przeważnie osłona wentylatora już jest.

peegy
-
Posty: 27
Rejestracja: 09 paź 2005, 0:38

Post autor: peegy » 14 lip 2010, 22:21

wiecd ja pisalem odnosnie skrzynki ktora mozna zrobic i podlaczyc do hydroforu, ktora zabezpieczy i wysteruje popme
jesli sa chetni jestem gotow zlozyc takie urzadzonko i bedzie nam popma pilnowana przed szkodliwymi skutkami pracy na sucho , zwarcia zaniku fazy i przeciw porazeniowo zabecpieczona

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2090
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 15 lip 2010, 14:52

Up przybliżona cena :?: Choć akurat w moim przypadku hydrofor już zmienił swoją funkcję i jest już kompresorem, bo zabrałem z niego silnik i czujnik ciśnienia, reszta poszła na złom. No ale miało to już swoje lata.

ODPOWIEDZ