Zasilacz na lm317 + stabilizacja 5V

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Zasilacz na lm317 + stabilizacja 5V

Post autor: Laik » 01 mar 2010, 9:43

Witam. Chciałbym dorobić do tego układu:
Obrazek
Stabilizator na 5V. W jaki sposób tego dokonać ? Od razu z zasilacza (30V) podłączyć 7805?

[ Dodano: 2010-03-01, 17:36 ]
Wykonałem ten układ na płytce stykowej i mam pytanie. Pisze ze zasilacz 1,2 - 30 V a mi wychodzi od 0.2 - 15V i gdy ustawie na maksa ciągle się zmniejsza aż do ok 13.34V Gdy ustawie zadane napięcie to i tak zaraz albo się zwiększy albo się zmniejszy dlaczego ?

Ps. Jak w eaglu znaleźć LM317 i złącze ARK2 ?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 01 mar 2010, 19:03

A jakim napięciem to zasilasz? Pytka stykowa nie jest raczej dobra do montowania zasilaczy, te styki nie są przeznaczone do dużych prądów. Jak mierzysz napięcie na wyjściu to powinieneś podłączyć do tego jakieś obciążenie. Co to znaczy "dorobić stabilizator na 5V"? Żeby było dodatkowe napięcie 5V? Nie wiem czy 7805 wytrzyma 30V ale tak czy siak lepiej zasilać ten stabilizator jakimś niższym napięciem bo jak dasz 30V to będą duże straty. Chociaż zależy co chcesz docelowo zasilać z tych 5V (jaka ma być wydajność prądowa).

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 01 mar 2010, 20:42

Hmmm jako obciążenie wstawiłem przekaźnik (akurat miałem go pod ręką) i przy tak podłączonym obciążeniu maksymalny prąd wyszedł mi 3,87v czy problemem jest to że sprzedano mi LM317T ?
LM także zaczął strasznie się nagrzewać.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 01 mar 2010, 20:59

Prąd jest w A [amperach], napięcie w V [woltach] , jakie napięcie masz na wejściu i co to jest za przekaźnik? jeśli na wejściu masz 30V i układ będzie pobierać tylko 100mA, to przy spadku jedynie 10V na LM'mie wydzieli się 1W ciepła.
Co do szukania elementów w EAGLE to wpisujesz nazwę i na końcu dajesz jeszcze * np. lm317*, złączka ark jest w bibliotece con-wago-500.

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 02 mar 2010, 15:41

Problemem tego napięcia było złe podłączenie biegunowości z zasilacza (głupi błąd <wstyd>)
Ale ok poprawnie podłączyłem i teraz tak:
1. Sprawdzam napięcie bez obciążenia - zakres 5.6V - 6.8V (różnie) do 30V - 30.5V. Dlaczego nie schodzi niżej niż 5 V? Głównym celem tego zasilacza miało być zasilanie układów 0-12V z płynną regulacją. Da się tak ?
2. Napięcie pod obciążeniem : Obciążenie - przekaźnik OMRON G5P - 1A 9VDC i tu jest dla mnie czarna magia Napięcie wynosi od 2.52V - 2.93V do 4.79 - 4,85V. Dlaczego tak spada?

ODPOWIEDZ