telefon stacjonarny

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
oneat
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 01 sie 2009, 13:37
Lokalizacja: <Brak danych>

telefon stacjonarny

Post autor: oneat » 25 lut 2010, 18:03

Czy wiecie jak telefon stacjnarny wysyła numer telefonu ?
Czy to się odbywa za pomocą pinu głosu czy za pomocą tego trzeciego komend ?
A tak wogóle to po co jest ten trzeci do komend ??


A oprócz tego jak się nazywa ten kabel telefoniczny (typ kabla)?

Pozdro.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 lut 2010, 18:56

Nie wiem o jakim trzecim pinie mówisz, ale telefon wysyła numer jako dźwięk po tych samych drutach co rozmowa. Poczytaj sobie o kodowaniu DTMF. Stare telefony wysyłały impulsy, których ilość odpowiadała danej cyfrze (to pochodzi jeszcze z tych tarczowych telefonów), dlatego klepiąc ręką w widełki odpowiednią ilość razy z odpowiednią częstotliwością można było wybrać numer :D A kabel to może być "skrętka telefoniczna".

oneat
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 01 sie 2009, 13:37
Lokalizacja: <Brak danych>

Post autor: oneat » 25 lut 2010, 20:44

nie.
Bo tsaki typowy ISDN ma trzy przewody.
2 do danych i trzeci do kontroli czy czegoś.
I czy on jest używany w stacjonarnym.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 lut 2010, 21:02

Nie wiem co ma ISDN ale wiem, że normalny telefon stacjonarny (można by już rzec, staromodny) ma tylko dwa piny.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 25 lut 2010, 22:23

zwróć uwagę że ISDN to linia cyfrowa komutowana a tel stacjonarny jest na linii analogowej. to tak poglądowo... wujek google nie gryzie a ciocia wikipedia tym bardziej

VLODEK
-
Posty: 97
Rejestracja: 22 lip 2008, 18:02
Lokalizacja: Lublin

Post autor: VLODEK » 26 lut 2010, 8:48

Normalna telefonia pracuje na jednej parze przewodów.
A nawet jeden można uziemić i też bedzie działał.
Zasilanie ma 40 do 60 V, w trakcie pracy dzwonienie_odbiór następuje zmiana polaryzacji, aby centrala mogła zacząć zaliczanie.
Domowe urzadzenia końcowe są tak skonstruowane że nie określa się gdzie plus minus.
Dzwonienie do abonenta to około 100 V przemiennego na linii.
Wybieranie impulsowe to zwarcie przerwa w określonym czasie.
Wybieranie tonowe to odpowiednia częstotliwość nałozona na linię zasilającą.
Jeszcze wszystkie centrale telefoniczne obsługują stare telefony z kółkiem do impulsowania i nowe z klawiaturą do tonowania.
Stosuje się DTMF i FSK.
ISDN to też dwa druty ale 110V, i stosuje się urządzenia pracujące tylko cyfrowo.

Tak po krótce kilka lat praktyki

oneat
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 01 sie 2009, 13:37
Lokalizacja: <Brak danych>

Post autor: oneat » 27 lut 2010, 13:30

VLODEK pisze:Normalna telefonia pracuje na jednej parze przewodów.
A nawet jeden można uziemić i też bedzie działał.
To jak telefon wtedy otrzyma rozmowe od odbiorcy ?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 27 lut 2010, 16:43

Wtedy można powiedzieć że ziemia robi za jeden przewód.

oneat
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 01 sie 2009, 13:37
Lokalizacja: <Brak danych>

Post autor: oneat » 04 mar 2010, 19:02

ale normalnie jednym kablem leci rozmowa od nadawcy a drugim od odbiorcy ?

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 04 mar 2010, 20:23


Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 04 mar 2010, 22:52

oneat pisze:ale normalnie jednym kablem leci rozmowa od nadawcy a drugim od odbiorcy ?
Normalnie jak gada się do słuchawki to w głośniczku słyszy się też swój głos. Transmisja w obu kierunkach jest zmieszana i ta mieszanina jest na linii i jest odbierana przez aparaty na obu końcach. Przewody są dwa po to, żeby obwód elektryczny był zamknięty, ale jak ktoś zauważył można go zamknąć przez ziemię i wtedy użyć jednego przewodu.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 06 wrz 2006, 6:19
Lokalizacja: Oborniki

Post autor: Doc Brown » 05 mar 2010, 18:06

Przewód telefoniczny ma oznaczenie YTKSY, do telefonów stackonarnych starczyłby YTKSY 2x1 albo i cieńszy (o ile produkują cieńsze), najczęściej jednak spotyka się YTKSY 2x2x1 (dwie pary o przekroju 1mm2)

oneat
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 01 sie 2009, 13:37
Lokalizacja: <Brak danych>

Post autor: oneat » 07 mar 2010, 14:09

c4r0 pisze:
oneat pisze:ale normalnie jednym kablem leci rozmowa od nadawcy a drugim od odbiorcy ?
Normalnie jak gada się do słuchawki to w głośniczku słyszy się też swój głos. Transmisja w obu kierunkach jest zmieszana i ta mieszanina jest na linii i jest odbierana przez aparaty na obu końcach. Przewody są dwa po to, żeby obwód elektryczny był zamknięty, ale jak ktoś zauważył można go zamknąć przez ziemię i wtedy użyć jednego przewodu.
Czyli chwila.
Jak to sie miesza?
To oblicza jaki i w jakim kierunku prąd płynie??

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 mar 2010, 16:05

Co oblicza? Jakie obliczenia? Po prostu na linię są jednocześnie wpuszczane dwa sygnały - na jednym i drugim końcu. Każdy odbiornik odbiera oba te sygnały.

oneat
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 01 sie 2009, 13:37
Lokalizacja: <Brak danych>

Post autor: oneat » 07 mar 2010, 16:41

Ale jakie dwa sygnały.
Po prostu przykładają napięcie tak ?
Ale jak później opracowywują cały ten dzwiek... ?
Przecież napięcia nie sprawdzają więc zostaje prąd który jest właśnie uwzględnieniem tych dwóch napięc tak ?

ODPOWIEDZ