Baterie

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Wachi
-

Baterie

Post autor: Wachi » 05 sty 2010, 19:58

Witam!
Jak już wspomniałem jestem początkujący i przepraszam za śmieszne dla was pytania. Bo mam kolejne "oszałamiające" :razz: pytanko. Jak łącze baterie szeregowo to napięcia się sumują, ale jak to jest z pojemnością. Czy też się sumuje? Chodzi mi o to: Łączę 4 baterie szeregowo. Każda ma tak pi razy drzwi 1000mAh pojemności. To ile jest w sumie pojemności, też się sumuje, czyli w tym przypadku 4000mAh? Prosiłbym o opis sytuacji połączenia równoległego, mianowicie jak jest z napięciem i ostateczną pojemnością? Jeszcze raz przepraszam za pewnie durne pytanie.
Pozdrawiam
Wachi

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 05 sty 2010, 21:19

Przy połączeniu nowych (teoretycznie identycznych) baterii będzie tak:

Połączenie szeregowe. Napięcie (i rezystancja wewnętrzna) się sumuje. Pojemność wyrażona w Ah (amperogodzinach) lub mAh pozostaje taka sama, natomiast ta wyrażona w Wh (watogodzinach) się sumuje. W Wh wyraża się czasem pojemność akumulatorów.

Przy połączeniu równoległym. Napięcie pozostaje bez zmian (zmniejsza się rezystancja wewnętrzna), pojemność w Ah (lub Wh) się sumuje.

Przy połączeniu różnych baterii, zwykle efekt będzie zależny od najsłabszej sztuki, ale który z elektroników się tym przejmuje, przy zasilaniu prototypów.

Wachi
-

Post autor: Wachi » 05 sty 2010, 22:21

Dzięki za odpowiedź;) Potrzebne mi to jest do rozwiązania jednego zadania. Poza tym długo już nad tym myślałem i nie mogłem do tego dojść.:)

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 06 sty 2010, 18:09

Witam, kupiłem baterię alkaliczną 9V, jaką ona może mieć pojemność? I czym się różnią zwykłe od alkalicznych poza ceną? Bo są znacznie droższe. Dłużej działają?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 06 sty 2010, 19:01

Rozbierz i zobacz.
Bateria alkaliczna 9V składa się z szeregowo połączonych 6 ogniw.
Na pewno ma większe napięcie.

Pojemność (w Ah) jest mniejsza od ,,AAA'' (typu R3), ponieważ ogniwa są mniejszego rozmiaru. W internecie znajdziesz pojemność takich baterii.

Przede wszystkim są łatwe w montażu, wymianie, przygotowaniu obudowy pod takie baterie.
Jeśli natomiast potrzeba zasilania 9V o większej pojemności, to dużo bardziej opłacają się paluszki R6.

[ Dodano: 2010-01-06, 19:06 ]
Zużyte baterie alkaliczne nadają się do testowania diod led (napięcie max 7V, prąd zwarciowy około 10mA przy pewnym rozładowaniu) oraz do odzysku klipsów do inych baterii 9V.
Na takim klipsie można zabudować mini migacz lub jakiegoś pipka. Wtedy bateria jest podstawką, a układ może być mały i zgrabny.

ODPOWIEDZ