Ogranicznik przepięć

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Merki_1988
Użytkownik

Ogranicznik przepięć

Post autor: Merki_1988 » 16 sie 2009, 15:01

Mam pytanie bo nie jestem pewny czy dobrze rozumiem zasadę ogranicznika...

Założmy, że piorun uderzy w piorunochron, dalej potencjał trafi na przewód PE i obudowy metalowe i teraz jest właśnie moment który mogę źle rozumieć. Czy prąd popłynie teraz do ZK i dalej zostanie zwarty na ogranicznikach tam umieszczonych?

Robert0409
-

Post autor: Robert0409 » 16 sie 2009, 21:04

Jeśli piorun trafi w piorunochron to przy poprawnie wykonanej instalacji nie powinien trafić nigdzie indziej tylko do ziemi czyli uziemienia. Inna sprawa jak piorun umyśli sobie inną drogę dotarcia do ziemi np. przez jeden z drucików doprowadzających prąd do Twojego domu. Nie ma wtedy żadnej zasady którędy przepięcie zostanie zgaszone. Może się okazać że najkrótsza droga do ziemi prowadzi przez Twój TV plazmowy , ale ograniczniki pomagają to ukierunkować, o ile są uziemione.

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 17 sie 2009, 17:48

Hmm no tak zgoda do uziemnienia ale z tego co mi wiadomo bednarka potem sie łączy z przewodem PEN i dalej z punktem gwiazdowym trafo czyli jednak może wpłynać do sieci prawda?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 17 sie 2009, 20:00

W poprawnie wykonanej instalacji odgromowej, Uziom z PE nie łączy się w żaden sposób bezpośrednio z uziomem piorunochronu. To dwie oddzielne rzeczy. Jedynie rezystancja gruntu stanowi połączenie między nimi. Obecnie uziom do PE stanowi zbrojenie płyty fundamentowej (w nowo budowanych domach), więc dochodzi jeszcze rezystancja betonu. No chyba że ktoś chce byś oszczędniejszy i "sprytniejszy" to sobie łączy te dwa "układy" do jednego uziomu, ale nie jest to zalecane.

ODPOWIEDZ