Ne555 nie dziala

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Ne555 nie dziala

Post autor: Laik » 08 maja 2009, 11:20

Robie symulacje w programie Crocodile Clips, robie dokladnie takim samym schematem na plytce stykowej i mi ie działa, Gdzy rozłączam i załączam zasilanie na chwile jest widoczne mrugniecie diody. W symulacji działa idealnie. Dlaczego tak jest?

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 08 maja 2009, 15:31

Może jakieś konkrety co do schematu? NE555 ma miliardy możliwych aplikacji, pododno ktoś nawet zrobił na tym radio.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 08 maja 2009, 16:57

W tym programie z tego co pamiętam w aplikacjach z generatorami jest potrzebny dodatek
(w postaci impulsu inicjującego takie układy, taka ikonka która sprawia że układ ożywa), zobacz na sample jak wyglądają działające układy, co mają a czego tobie brak ;)

Morfeusz1991
-
Posty: 51
Rejestracja: 19 paź 2007, 15:12
Lokalizacja: Skawina
Kontakt:

Post autor: Morfeusz1991 » 08 maja 2009, 17:45

Może to układ monostabilny ? czyli wzbudza się tylko raz? W najgorszym wypadku poszedł timer(znaczy się sfajczył)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 08 maja 2009, 19:53

Nie, nie to. W rzeczywistych układach występują stany nieustalone, w symulacjach po włączeniu stany od razu są ustalone i dlatego żaden generator sam z siebie nie wystartuje

Morfeusz1991
-
Posty: 51
Rejestracja: 19 paź 2007, 15:12
Lokalizacja: Skawina
Kontakt:

Post autor: Morfeusz1991 » 09 maja 2009, 13:27

hmm, to jest ten układ http://freespace.virgin.net/matt.waite/ ... /index.htm (astabile mode) ?

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 09 maja 2009, 14:44

Układ jest w asystencie elektronika (Asynchroniczny 3) chce aby wypełnienie było 50%. Jak wroce do domu wstawie schemat.

MiW
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 28 sty 2007, 11:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: MiW » 09 maja 2009, 22:22

joon, częściej generatory wstają w praktyce niż w symulacji :razz:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 09 maja 2009, 23:04

MiW, Wiem ;(

medicus
-
Posty: 5
Rejestracja: 15 cze 2008, 21:59
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: medicus » 10 maja 2009, 19:22

Laik pisze:Układ jest w asystencie elektronika (Asynchroniczny 3) chce aby wypełnienie było 50%. Jak wroce do domu wstawie schemat.

daj 2 x większą częstotliwość i podziel to przez 2 np w 74LS74 albo CD4013,
wtedy otrzymasz idealnie 50%

ODPOWIEDZ