Układ KA7500B - kilka pytań

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
elektrolaik
-
Posty: 1
Rejestracja: 25 kwie 2009, 12:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Układ KA7500B - kilka pytań

Post autor: elektrolaik » 25 kwie 2009, 12:54

Witam Was serdecznie!

Jestem nowy na tym forum.
Mam nadzieję, że nie wywołam u Was furii tym tematem.

Otóż przejdźmy do rzeczy.
Na płycie głównej K7VZA posiadam układ oznaczony KA7500B.

Mam podejrzenie, że ten układ będzie odpowiedzialny za uszkadzanie procesorów na tej płycie głównej.

Wiem, wiem. Niektórzy z Was zapewne napiszą abym ten układ odrazu wymienił, bo to groszowe sprawy.

Nie o to jednak chodzi.
Chcę się dowiedzieć jak za pomocą miernika - posiadam MS8221C - wykonać pomiary na tym układzie.

Pobrałem z sieci datasheet'a. Wygląda na to, że pomiar na nóżce 7 (GND) i 12 (Vcc) powinien dać mi 5V.

Przykładam więc sondę pomiarową do 7 (czarny) i czerwony do 12 i miernik w tym momencie ustawiony mam na napięcie AC. Wynik cały czas 0. Sytuacja nie zmienia się czy to z zamontowanym procesorem, czy bez.

Oczywiście w momencie wykonywania pomiaru, zasilacz podłączony - dioda na płycie głównej się pali.

Nie wiem jednak czy nie muszę czasami uruchomić płyty aby wykonać pomiar ?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Dziękuję i pozdrawiam koledzy.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 25 kwie 2009, 13:20

elektrolaik pisze:w tym momencie ustawiony mam na napięcie AC
To ustaw na DC. A tym pomiarem, to tylko sprawdzisz, czy układ dostaje napięcie, a nie jego działanie.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 kwie 2009, 13:22

Ten układ to odpowiednik bardzo popularnego scalaka: TL494. Nie spotkałem się żeby ten układ był na płycie głównej, ale z wieloma płytami nie miałem do czynienia więc nie jestem od tego ekspertem. W każdym razie ten scalak jest odpowiedzialny za zasilanie czegoś, może robi za konwerter mocy właśnie do zasilania procesora. Stąd wniosek, że żeby ten scalak dostał zasilanie to musisz włączyć komputer, sam zasilacz na 'stendbaju' nie wystarczy. I miernik powinieneś mieć ustawiony na DC, nie wiem skąd pomysł z AC ...

MiW
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 28 sty 2007, 11:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: MiW » 25 kwie 2009, 14:44

Zmierzenie napięcia AC na nóżkach 8,9,10 lub 11 to dobry pomysł. Jeżeli będzie, układ działa. Ale chyba nie to autor miał na myśli... Wszystkie pomiary można spokojnie wykonać na DC i nic nie zostanie przeoczone.

elektrolaiku, zmierz napięcie na 1,2,3, to coś poradzimy.

ODPOWIEDZ