Dziwne uszkodzenia diod

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Dziwne uszkodzenia diod

Post autor: M@ciej » 09 kwie 2009, 18:09

Witam wszystkich.

Z mojej praktyki elektronika mogę przytoczyć dziwne zachowania/uszkodzenia diod prostowniczych. Chodzi tu głównie o diody shottky'ego 1 i 3-amperowe, ale także typu 1N4007.
Otóż spotkałem się z kilkoma niesprawnymi urządzeniami, w których dioda wyglądała na dobrą (mierzona miernikiem), natomiast włączona do układu albo dawała zwarcie,albo przerwę. Dlaczego tak jest?

Pozdrawiam :)

Marian B
Użytkownik

Post autor: Marian B » 09 kwie 2009, 18:38

Odpowiedż jest raczej prosta, dioda jest uszkodzona w ten sposób, że traci swoje właściwości przy wyższym napięciu, rzędu 12V, 15V, czy innym, a miernik jest zasilany bateryjką co najwyżej 9V, jeżeli nie mniejszym.
Stary, praktyczny sposób sprawdzania elementów polega na wykorzystaniu woltomierza i żródła napięcia o wartości dopuszczalnej dla danego elementu.
Naprzykład, badanie kondensatorów: podłączyć kondensator w szereg z woltomierzem do napięcia 100÷200V. jeżeli jest jaka kolwiek upływność, woltomierz natychmiast to wykaże, i można zorientować się o pojemności w zależności od wychylenia wskazówki przy ładowaniu się kondensatora. Pomiar takiego kondensatora na mierniku pojemności, lub sprawdzanie omomierzem zasilanym baterią 9V wykaże że kondensator jest dobry, chociaż nie nadaje się do użytku ze względu na upływność. Podobnie jest z diodami.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 10 kwie 2009, 9:33

Teraz rozumiem.

Co do kondensatorów te porady także się przydadzą. A skoro o kondkach już mowa, to jak stwierdzić przydatność kondków LOW-ESR wyciągniętych z zasilaczy komputerowych?

Dzięki za porady :)

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 10 kwie 2009, 19:19

Można zbudować miernik ESR .

ODPOWIEDZ