Obniżenie napięcia

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 03 kwie 2007, 20:21
Lokalizacja: Olsztyn, Zgorzelec
Kontakt:

Obniżenie napięcia

Post autor: miloo1 » 23 mar 2009, 17:53

Witam mam taki problem odnośnie układu tda7294 (dzisiaj się ulotnił co mnie trochę zdenerwowało) Mam taka sytuacje jak na rysunku napięcia są podane między - a +. Za mostkiem mam 75V co zrobić aby było 36V czy odpowiednio wysterowane tranzystory wystarczą bo już się sam gubie nie wiem czy to będzie dobre rozwiązanie przy zasilaniu symetrycznym. Dziś właśnie na tda poszło 75V i tylko czarna maź się z niego wylała.
Załączniki
trafo.JPG

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 23 mar 2009, 18:11

Jeśli myślisz o stabilizatorze który zmniejszył by napięcie podawane na kostki zapomnij. Policz ile mocy musiałbyś zamienić w ciepło. Najprościej (i zapewne najtaniej) będzie jak wstawisz inny transformator, o odpowiednim napięciu.

Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 03 kwie 2007, 20:21
Lokalizacja: Olsztyn, Zgorzelec
Kontakt:

Post autor: miloo1 » 23 mar 2009, 19:57

Przepraszam troszke nie doczytałem to tutaj kondenstatory mają obniżać napięcie. Teraz mam inne pytanko jeżeli mam napisane +36V i -36V to zanczy że
1. między + a - ma byc 36V czy
2. między + a Gnd i - a Gnd a między + a - ma być 72V?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 23 mar 2009, 20:57

Na moje krzywe oko to powinno być tak :mrgreen:
:arrow: linek

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 23 mar 2009, 21:00

Jeśli kiedyś spotkasz zapis: ±36V to oznacza to ni mniej ni więcej ze wymagane napięcie to +36V i - 36V mierzone względem masy. Zatem jest to tak jak napisałeś w 2 punkcie swojego postu.

Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 03 kwie 2007, 20:21
Lokalizacja: Olsztyn, Zgorzelec
Kontakt:

Post autor: miloo1 » 26 mar 2009, 16:30

Dzięki temat do zamkniecia już dałem sobie radę. gwozdex własnie o to mi chodziło to był mój główny błąd

ODPOWIEDZ