Witam,
z czystej ciekawości chciałem złożyć w.w. oscyloskop. Z braku TL082 użyłem LM358. Zasilany z baterii 9V. Pomijając problemy z potencjometrem to pomiar wyjścia wzmacniacza 'zgadza się' tzn. napięcie wyjściowe podąża za wejściowym jednak przy próbie badania przebiegu najpierw pojawiają się szumy (przy dotknieciu mierzonego ukladu jednym kablem) a później linia prosta.
Mam dwa pytania: 1. Czy na tym wzmacniaczu oscyloskop zadziała? 2. Czy masa zasilania wzmacniacza powinna być zwarta do masy sygnału wejściowego?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Radek
AVT2767 Nieprzyzwoicie tani oscyloskop. Zamiana wzmacniacza
A co pinologia ma do tego? Nie o to pytam. Układ składam sam.olo16 pisze:Jeśli taka sama pinologia to tak.radekg pisze:1. Czy na tym wzmacniaczu oscyloskop zadziała?
Jeśli zwieram masy to oscyloskop nie pokazuje nic. Jak "odizoluje" sygnał wejściowy to mam przynajmniej sygnał strasznie zaszumiony (pewnie więcej szumów niż sygnału) ale coś tam dochodzi do komputera. Na oryginalnym schemacie zasilanie wzmacniacza jest symetryczne w związku z czym masy nie są zwarte.olo16 pisze:Eee... a jak inaczej? musi! takie pytania mnie osłabiają...radekg pisze:2. Czy masa zasilania wzmacniacza powinna być zwarta do masy sygnału wejściowego?
Link do oryginału: http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2767.pdf (problem ze sprzężeniem zwrotnym poprawiłem)
A tak przy okazji. Jeśli osłabiają Cię pytania początkujących to sobie odpuść i nie odpowiadaj na forum dla początkujących.
Radek.
Re: AVT2767 Nieprzyzwoicie tani oscyloskop. Zamiana wzmacnia
Pomimo tej samej pinologii nie zadziała, ponieważ LM358 to wzmacniacz typu single supply, czyli zasilany napięciem niesymetrycznym (0-32V max). TL082 natomiast jest wzmacniaczem, który wymaga do poprawnej pracy napięcia symetrycznego. W przypadku tego kitu jest to napięcie około +/- 10 z linii DTR i RTS.radekg pisze:Czy na tym wzmacniaczu oscyloskop zadziała?
Nie, dlatego, że na końcówce Vee układu powinno panować dostarczone z portu COM napięcie -10V względem masy.radekg pisze:Czy masa zasilania wzmacniacza powinna być zwarta do masy sygnału wejściowego?
Ależ wzmacniacz LM358 może równie dobrze działać przy zasilaniu symetrycznym. To, że jest typu "single supply" oznacza tylko, że jest do tego przystosowany, bo zakres napięć wejściowych obejmuje ujemne napięcie zasilania (masę w przypadku zasilania niesymetrycznego).Ddevil pisze: Pomimo tej samej pinologii nie zadziała, ponieważ LM358 to wzmacniacz typu single supply, czyli zasilany napięciem niesymetrycznym (0-32V max). TL082 natomiast jest wzmacniaczem, który wymaga do poprawnej pracy napięcia symetrycznego.
Witam,ptolek pisze: Ależ wzmacniacz LM358 może równie dobrze działać przy zasilaniu symetrycznym. To, że jest typu "single supply" oznacza tylko, że jest do tego przystosowany, bo zakres napięć wejściowych obejmuje ujemne napięcie zasilania (masę w przypadku zasilania niesymetrycznego).
dzięki za odpowiedź. Czyli mam zasilić LM358 niesymetrycznie, jak na oryginalnym schemacie? Ze specyfikacji rzeczywiście wynika, że tak można. Przynajmniej tak rozumiem ten fragment:
Wide power supply range:
— Single supply: 3V to 32V
— or dual supplies: ±1.5V to ±16V
Jednak w "Input Voltage" jest:
Input Voltage −0.3V to +32V
Czyli tak jakby nie dało się podać na wejście napięcia ujemnego. Czy ja coś źle rozumiem?
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki,
Radek.
Nie można dawać napięcia ujemnego poniżej ujemnej szyny zasilana wzmacniacza! Przecież wzmacniacz nie wie, czy jest zasilany napięciem symetrycznym, czy nie. Dla wzmacniacza masa to ujemna szyna zasilania wzmacniacza a nie masa całego układu, bo wzmacniacz nie musi być podłączony do masy układu, a jedynie do któregoś z napięć w układzie.radekg pisze:Czyli tak jakby nie dało się podać na wejście napięcia ujemnego.