Podlaczylem dode do baterii 9V i sie przepalila. Jak obliczyc jaki minimalnie jest potrzebbny rezystor by dany element, w tym wypadku dioda, przetrwal?
Dioda 5mm zólta
Jak obliczyc jakie rezystory sa potrzebne dla diody
R=(Ubaterii - Udiody)/Idiody.
Ubaterii = 9V
Udiody = 2,5V
Idiody = max 20mA, Żeby ładnie świeciła wystarczy 10mA
R=(9-2,5)/0,01=650Ω czyli można dać rezystor 620Ω lub 680Ω. Rezystor musi być włączony szeregowo z diodą i baterią.
PS. Temat zasilania diod LED i obliczania rezystora był wiele razy poruszany na forum, wystarczy poszukać zamiast zakładać nowy temat.
Ubaterii = 9V
Udiody = 2,5V
Idiody = max 20mA, Żeby ładnie świeciła wystarczy 10mA
R=(9-2,5)/0,01=650Ω czyli można dać rezystor 620Ω lub 680Ω. Rezystor musi być włączony szeregowo z diodą i baterią.
PS. Temat zasilania diod LED i obliczania rezystora był wiele razy poruszany na forum, wystarczy poszukać zamiast zakładać nowy temat.
Robiąc eksperymenty z kondensatorem było bara błysk i dioda zgasła. Czy niedziałające diody można do czegoś wykorzystać czy nadają się tylko do wyrzucenia?
Jak D1 jest zielona lub żólta to świeci tylko D2, a jak D1 jest czerwona to świeci D2 i słabo D3. Dlaczego? (Tzn wiem, że dioda przepuszcza prąd tylko w jedną stronę, ciekawi mnie dlaczego czerwonee przepuszczają troche prądu ujemnego...
Jak D1 jest zielona lub żólta to świeci tylko D2, a jak D1 jest czerwona to świeci D2 i słabo D3. Dlaczego? (Tzn wiem, że dioda przepuszcza prąd tylko w jedną stronę, ciekawi mnie dlaczego czerwonee przepuszczają troche prądu ujemnego...
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=kal ... Google&lr= oblicz sobie sam potrzebny Ci rezystor dla diody.