Zasilacz dla profesjonalnego elektronika

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Kuna
Użytkownik

Zasilacz dla profesjonalnego elektronika

Post autor: Kuna » 26 lip 2008, 11:21

Poszukuje zasilacza AC 12/300. Na stronie EdW nie moge go findnąć.
12V, 300mA, zawiera tylko transformator sieciowy. Czy ktoś wie gdzie najmniejszym kosztem taki można kupic?

Potrzebny jest mi do robienia zadan z oslej łączki.

Czy ten zasilacz musi miec stabilizator??

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 26 lip 2008, 11:39

Zobacz na stronie Tatarek albo Zolan. Zasilacz AC nie musi mieć stabilizatora ponieważ jest to zasilacz niestabilizowany :)

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 26 lip 2008, 11:40

Hmm...
Chcesz kupic zasilacz czy transformator, bo jakos Twoj post do mnie nie dociera :|
W kazdym razie do Oslej Laczki bedziesz potrzebowal zasilacza stabilizowanego, takiego ktory zawiera trafo, mostek prostowniczy, stabilizator i filtry w postaci kondensatorow. Jezeli jestes poczatkujacym elektronikiem, a wnioskuje ze tak, to odradzam samodzielna budowe zasilacza. Kup lepiej gotowy zasilacz w sklepie elektronicznym - taki wtykany do gniazdka. Maja one rozne napiecia i sa rowniez wersje z przelacznikiem umozliwiajacym wybrania napiecia. Koszt tego rozwiazania powinien oscylowac w ganicach 20..30 zl. Do tego mozna dokupic gniazdka - przylutujesz do nich przewody i bedziesz mial mozliwosc wygodnego podlaczenia ukladu.
Jest to rowniez rozwiazanie znacznie bezpieczniejsze niz samodzielnie zmontowany zasilacz.

[ Dodano: 2008-07-26, 12:45 ]
snow pisze:Zasilacz AC nie musi mieć stabilizatora ponieważ jest to zasilacz niestabilizowany :)
No wlasnie nie jestem pewien czy to AC tyczy sie napiecia wejsciowego (siec) czy wyjsciowego... Z tego co udalo mi sie pobieznie wygrzebac w necie, w kursie Oslej Laczki na schematach jest bateria, wiec jednak powinien to byc zasilacz stabilizowany (przy zalozeniu, ze jest do tego celu).

Kuna
Użytkownik

Post autor: Kuna » 26 lip 2008, 11:45

Tzn tak, prąd stały mam z baterii 9V i to mi wystarcza, bo w markecie kupuje taka baterie 3zł za dwie sztuki, poki co nawet jedna sie nie rozladowala.

Chce zasilacz do pradu zmiennego, wyprawa numer 4 na osla laczke. Pozwole sobie zacytowac fragment mowiacy o tym zasilaczu:
Do ćwiczeń będzie natomiast niezbęd−
ne źródło napięcia zmiennego − proponuję wykorzystać
zasilacz napięcia zmiennego o oznaczeniu AC 12/300.
(...)
Uwaga! Tym razem musisz użyć zasilacza prądu zmiennego.
Nie nadaje się tu zasilacz będący odpowiednikiem baterii,
którego używaliśmy podczas poprzednich wypraw. Wszystkie
ćwiczenia tej wyprawy były przygotowane i sprawdzone
z wtyczkowym zasilaczem prądu zmiennego o oznaczeniu
AC 12/300 (12V 300mA). Ten zasilacz zawiera jedynie trans−
formator sieciowy.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 26 lip 2008, 11:54

alaris pisze:No wlasnie nie jestem pewien czy to AC tyczy sie napiecia wejsciowego (siec) czy wyjsciowego
Jak ktoś pyta/pisze o zasilaczu AC 12/300 to wiadomo raczej że chodzi o niestabilizowany ;) Spotkałeś się z napięciem DC w sieci? :) Czasem na zasilaczach pisze się AC/DC AC/AC ale w artykule jak piszą to raczej o napięciu wyjściowym. Co potwierdza powyższy cytat :)

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 26 lip 2008, 11:56

Mhm...
W taki razie... tez polecam wyprawe do sklepu :) Powinni cos takiego miec. Zasadniczo mozna samemu bez problemu zrobic taki zasilacz, jednakze ze wzgledow bezpieczenstwa lepiej kuoic gotowy produkt. Pomimo tego, ze elektronika troche sie zajmuje caly czas mam awersje do urzadzen sieci 230V, bo zdaje sobie sprawe, ze ZAWSZE jest ryzyko porazenia. Nie wazne jak sie zabezpieczesz, ryzyko istnieje. Dlatego szczerze Cie namawiam do zakupu takiego zasilacza w sklepie. W kazdym numerze EdW (na koncu) masz liste sklepow elektronicznych, poszukaj najblizszego w Twojej okolicy i sprobuj tam.

[ Dodano: 2008-07-26, 12:58 ]
snow pisze:Jak ktoś pyta/pisze o zasilaczu AC 12/300 to wiadomo raczej że chodzi o niestabilizowany ;)
Kuna pisze:Potrzebny jest mi do robienia zadan z oslej łączki.
alaris pisze:Z tego co udalo mi sie pobieznie wygrzebac w necie, w kursie Oslej Laczki na schematach jest bateria, wiec jednak powinien to byc zasilacz stabilizowany (przy zalozeniu, ze jest do tego celu).

Kuna
Użytkownik

Post autor: Kuna » 26 lip 2008, 12:07

To juz wkoncu nie wiem jaki. Czy ktos moglby podac linka do przykladowej aukcji allegro lub jakiegos produktu w sklepie? Najlepiej by byl jak najprostrzy.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 26 lip 2008, 12:25

Do ćwiczeń będzie natomiast niezbędne źródło napięcia zmiennego − proponuję wykorzystać zasilacz napięcia zmiennego o oznaczeniu AC 12/300.
W ogóle mam wątpliwość czy autor postu umie czytać ze zrozumieniem co napisał autor kursu "Ośla łączka" :P

Kuna
Użytkownik

Post autor: Kuna » 26 lip 2008, 12:27

Problem jest w tym, że takiego zasilacza nie w sposób findnąć!

http://www.google.com/search?hl=pl&clie ... Szukaj&lr=

Tylko 5 stron wyswietlilo google, nigdzie nie ma takiego zasilacza!

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 26 lip 2008, 12:37

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 26 lip 2008, 13:36

Jak to czytam to stwierdzam że nieźle sie ten temat zrobił "zamotany" :mrgreen:
Jesli to ma być zasilacz do oślej łaczki (nie podałeś czy zwykła ośla łaczka czy mikroprocesorowa ale wnioskuje że zwykła). Jeśli masz w okolicy sklep elektroniczny to idziesz do niego i pytasz o zasilacz wtyczkowy o napieciu jakie chcesz, jesli chcesz tylko na 12V - super - to chyba najczesciej spotykane zasilacze wtyczkowe. No i wybierasz sobie taki, jakiego prąd maksymalny Ci odpowiada. Zreszta takie zasilacze to znajdizesz nawet w zwykłym elektrycznym albo z antenami TV itp.
Jeśli Ci to potrzebne do oślej łaczki to 12V, 300mA DC chyba może być. Ale napisales "AC" wiec to bardziej sugeruje ze Chcesz zasilacz z napieciem wyjściowym 12V tylko że PRZEMIENNYM (Zmiennym? Niepamietam szczegółu:PP ) o wydajności 300mA. A to już jest róznica. Chociaz po drobnej "penetracji" zasilacza DC możesz mieć AC - jak sie nie ma co sie lubi, lubi sie to co ma :razz: Moim zdaniem to nie opłaca sie płacić za przesyłke jeśli można najzwyczajniej wyjąć płytke z diodami prostowniczymi i stabilizatorem.

Kuna
Użytkownik

Post autor: Kuna » 26 lip 2008, 14:09

To prąd zmienny. Nic już nie rozumie <płacze>

http://www.sklep.avt.pl/c/pl/38_471/1/1 ... lacze.html w sklepie AVT nie moge znalezc

Obrazek

to zdjecie z oslej łaczki

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 26 lip 2008, 14:21

Znajdz sobie u Tatarka ten zasilacz co na zdjęciu, kup i po problemie ;) Ew. ten co ci link podałem wyżej.

Kuna
Użytkownik

Post autor: Kuna » 26 lip 2008, 14:29

W twoim linku byl fajny, tylko nie wiem jak z niego kupic zasilacz.

Tatarek chyba juz nie produkuje profesjonalnych zasilacz, znalazlem tylko takie:
T412X 6 WAC 12,5V/500mA
T415X 2 WAC 7,5V/300mA
T418X 2 WAC 12V/100mA
Albo inne napiecie, albo za duzy lub za maly prad :/ Co poczac. A gdybym chcial samemu zrobic taki zasilacz to bym musial chyba kupic wtyczke, podlaczyl bym kilka rezystorow i juz?

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 26 lip 2008, 14:32

Ten zasilacz ze zdjęcia chcesz? No to już wszystko wiemy. Chociaż ja bym najpierw odwiedził najbliższe sklepy elektroniczne, elektryczne, ze sprzętem TV itp. - po co zamawiać, czekać na przesyłkę i za nią płacić skoro w zwykłym elektrycznym taki mogą mieć. Ten pierwszy od biedy mógłby być, 12,5V to nie przesadnie dużo, zresztą zasilacze 12V zwykle nie maja 12V tylko więcej lub mniej. Np. mój ma 12,6V.
Ja jednak dalej namawiam do odwiedzenia jakichś sklepów w okolicy.

ODPOWIEDZ