Czy generator ma wejście?
Czy generator ma wejście?
Czy generator przebiegów (sin/prostokąt/piła) ma wejście?
Chodzi mi o schemat blokowy jak rysować.
Chodzi mi o schemat blokowy jak rysować.
Genearatory moga nie miec wejsc. Po prostu "produkuja" przebieg o zadanych parametrach (amplituda, offset, czestotliwosc, ksztalt).
Moze sie jednak zdarzyc, ze generator ma wejscia sterujace okreslajace np. czestotliwosc pracy, patrz konwertef U/f (uklad zamieniajacy napiecie na odpowiadajaca mu czestotliwosc, zmiana napiecia powoduje zmiane czestotliwosci, a uklad taki jest generatorem). Sa rowniez generatory VCO (gen. przestrajany napieciem), ktorych czestotliwosc wyjsciowa jest zalezna od podanego na wejscie napiecia.
Odpowiadajac na Twoje pytanie: zalezy co rysujesz
Jezeli jest to np. generator kwarcowy to nie ma wejscia albo uklad elektroniczny o stalych parametrach.
Moze sie jednak zdarzyc, ze generator ma wejscia sterujace okreslajace np. czestotliwosc pracy, patrz konwertef U/f (uklad zamieniajacy napiecie na odpowiadajaca mu czestotliwosc, zmiana napiecia powoduje zmiane czestotliwosci, a uklad taki jest generatorem). Sa rowniez generatory VCO (gen. przestrajany napieciem), ktorych czestotliwosc wyjsciowa jest zalezna od podanego na wejscie napiecia.
Odpowiadajac na Twoje pytanie: zalezy co rysujesz
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
Dlatego generator jest generatorem bo NIE MA wejscia sygnałowego. Jakby gtenerator miał wejście sygnalowe to by był np. wzmacniaczem. A zę w przyrodzie nie ma nic za darmo (oprócz powietrza -> najtańszego gazu, wykluczajac kurorty wczasowe), to musi być jakieś zasilanie, no ale NIE JEST to wejscie generatora, i jak koledzy piszą wyżej nie trzeba to rysować na schematach blokowych, a tymbardziej nie powinno się ich rysować poziomo względem bloku, tylko pionowo (w górę +, w dół -).
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
W schematach blokowych nie stosuje się wejść/wyjść "oczywistych". Dlaczego? Ano dlatego, żeby było czytelniej. W końcu jest to schemat blokowy a nie elektryczny. Wyobraź sobie sytuację, w której chciałbyś zaprezentować pod postacią takiego schematu coś bardziej skomplikowanego niż aplikację generator -> oscyloskop. Przykładowo aplikację procesora audio. Ja bym najprosciej narysował go tak:
Generator -> ADC -> DSP -> DAC -> Głośnik / Nadajnik. Generator działa na 230V, ADC na 3,3V, procesor ma 3 napięcia 1,2V, 2,5V i 3,3V, natomiast DAC jest zasilany poprzez 3,3V ale daje max 2V. Po jakiego grzyba całkowicie niepotrzebne połączenia? Musisz liczyć na to, że ten kto to będzie oglądał wie o tym, że urządzenia elektryczne podłączone do prądu działają lepiej. Jeśli tego ktoś nie wie, to raczej i ze schematu ( choćby nie wiem jak był opisany ) nic nie zrozumie...
Generator -> ADC -> DSP -> DAC -> Głośnik / Nadajnik. Generator działa na 230V, ADC na 3,3V, procesor ma 3 napięcia 1,2V, 2,5V i 3,3V, natomiast DAC jest zasilany poprzez 3,3V ale daje max 2V. Po jakiego grzyba całkowicie niepotrzebne połączenia? Musisz liczyć na to, że ten kto to będzie oglądał wie o tym, że urządzenia elektryczne podłączone do prądu działają lepiej. Jeśli tego ktoś nie wie, to raczej i ze schematu ( choćby nie wiem jak był opisany ) nic nie zrozumie...