Przetwornica

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Przetwornica

Post autor: Luminofor » 29 maja 2008, 12:59

Może mi ktoś wytłumaczyć co to jest przetwornica i czym się różni od zasilacza?

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 29 maja 2008, 14:22

Zasilacz to pojecie ogolne - zawiera najcesciej uklad obnizajacy napiecie sieci (transformator), prostownik (mostek prostowniczy) i uklad stabilizacyjny (np. LM78XX). Krotko mowiac dostarcza zadane napiecie (lub prad) po przeksztalceniu energii pobranej z sieci.
Przetwornica, jak nazwa wskazuje, przetwarza napiecie. Zawiera generator kluczujacy jakims wlacznikiem (najczesciej tranzystorem) i element indukcyjny gromadzacy energie. Energia zgromadzona w cewce moze byc dowolnie przeksztalcona - mozna zwiekszyc napiecie wejsciowe lub je obnizyc.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 29 maja 2008, 14:38

Często również pojawia się pojęcie przetwornicy np. AC/DC, DC/AC, DC/DC i jak nazwy wskazują to urządzenia te przetwarzają napięcie stałe na zmienne lub odwrotnie lub po prostu obnizają napięcie.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 29 maja 2008, 19:12

Zasilacz to każde urządzenie służące do zasilania czegoś. Przetwornica to zazwyczaj zasilacz, ale zawierający układ elektroniczny wytwarzający prąd zmienny który zostaje zamieniony w transformatorze na żądane napięcie lub żądany prąd. "Zwykły" zasilacz bierze prąd przemienny z sieci, więc nie wytwarza tej przemienności i co za tym idzie nie jest przetwornicą.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 29 maja 2008, 19:32

c4r0 pisze:Zasilacz to każde urządzenie służące do zasilania czegoś. Przetwornica to zazwyczaj zasilacz, ale zawierający układ elektroniczny wytwarzający prąd zmienny który zostaje zamieniony w transformatorze na żądane napięcie lub żądany prąd. "Zwykły" zasilacz bierze prąd przemienny z sieci, więc nie wytwarza tej przemienności i co za tym idzie nie jest przetwornicą.
Nie rozumiem twojego postu, możesz mi powiedzieć "na chłopski rozum" jaka jest różnica między zasilaczem a przetwornicą bo nie rozumiem?

kuoda
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kuoda » 29 maja 2008, 19:57

Ja zrozumiałem to Ci powiem ;)

W przetwornicy masz jakiś element którym np. kręcąc zmieniasz napięcie w zakresie 0V..230V(zależy ile masz w gniazdku), a w zasilaczu zwykłym masz z góry ustalone napięcie.

Dobrze wytłumaczyłem? Bo sam nie wiem za bardzo.. ;p

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 29 maja 2008, 20:11

kuoda pisze: W przetwornicy masz jakiś element którym np. kręcąc zmieniasz napięcie w zakresie 0V..230V(zależy ile masz w gniazdku), a w zasilaczu zwykłym masz z góry ustalone napięcie.
Toż to zasilacz regulowany a nie przetwornica !!

GVolt
Użytkownik

Post autor: GVolt » 29 maja 2008, 20:19

Ja zrozumiałem to Ci powiem ;)
Niestety nie zrozumiałeś. Zasilacz wcale nie musi mieć z góry ustalonego napięcia, może być regulowane w zasilaczach regulowanych. Przetwornica posiada po prostu generator i element kluczujący np tranzystor. Tranzystor jest przełączany z określoną częstotliwością i raz przepuszcza prąd z wejścia a raz nie - otrzymujemy przebieg zmienny. Przebieg ten może być podany na transformator który zamienia napięcie wejściowe na inne.

Zasilacz natomiast nie musi posiadać żadnego generatora. Napięcie sieciowe jest transformowane w transformatorze na niższe(lub wyższe), potem prostowane, stabilizowane i filtrowane.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 29 maja 2008, 20:30

Czyli rozumiem że w przetwornicy jest jakby "filtr sygnałowy" który decyduje co przepuścić a co nie?

[ Dodano: 2008-05-29, 21:38 ]
Proszę o podanie schematu blokowego przetwornicy bowiem jestem wzrokowcem a obraz mówi więcej niż 1000 słów. :D

GVolt
Użytkownik

Post autor: GVolt » 29 maja 2008, 20:40

W przetwornicy jak już napisałem jest element kluczujący, który w jednej chwili przepuszcza to co ma na swoim wejściu na wyjście. Np dla tranzystora bipolarnego NPN tym wejściem będzie kolektor, wyjściem emiter, a na bazę podajemy sygnał kluczujący. Jest to robione tylko po to aby uzyskać z napięcia stałego przebieg zmienny.

Edit:
Obrazek

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 29 maja 2008, 20:52

I ten komparator to np tranzystor?
Po co dwa prostowniki?

[ Dodano: 2008-05-29, 22:12 ]
Ma ktoś jeszcze schematy blokowe przetwornicy?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 29 maja 2008, 21:43

Po co dwa prostowniki?
Ponieważ prościej jest poddać dalszej obróbce napięcie stałe niż przemienne. W przypadku zasilania przetwornicy napięciem stałym (tzw. przetwornica DC/DC) nie trzeba pierwszego mostka. np. http://www.teos.modelarstwo.org.pl/przetwornica/sch.gif

Następnie. Może to wydawać się paradoksalne, ale z napięcia stałego by przetwornica działała tworzy się napięcie zmienne, impulsowe, czy przemienne jako napięcie dające się łatwiej przesyłać (Stary spór T.A. Edisona i N. Tesli). Ale ma to jak najbardziej sens, gdyż posiadając napięcie 230V/50Hz (z sieci energetycznej) jesteśmy nieco ograniczeni - właśnie przez to 50Hz. A tak w przypadku przetwornicy zasilanej z sieci mamy za mostkiem 327V i możemy nim operować jak nam się podoba: zwiększyć częstotliwość czy puszczać impulsy o regulowanym czasie trwania, a potem generować w tym samym czasie kilka(naście) napięć o polaryzacji dodatniej, ujemnej, względnej (np. do sterowania wyświetlaczy lampowych VFD)...

Zwiększenie częstotliwości to same korzyści: mniejsze transformatory, mniejsze kondensatory na filtrach. Co prawda trzeba stosować cewki w filtrach wyjściowych, ale koszty takiej operacji są niwelowane przez korzyści.
Regulacja czasu impulsu pozwala nam za to regulować napięcie. Im któtszy impuls tym jego enrgia jest mniejsza - a wynika to prosto z... pola powierzchni tego impulsu.

Jednymi z przetwornic są stabilzatory impulsowe. Pomyśl jak duży musiałby być stabilizator 1A, który z 24V ma zrobić 3,3V...? Ponad 20W ma iść w powietrze(!), zatem radiator będzie dość duży. A taką przetworniczkę impulsową można zmieścić w sześcianie 1,5cm x 2cm x 3cm. Poza tym sprawność (bilans energetyczny) takiego układu jest na poziomie 80% lub więcej.

A stąd już prosta droga do zasilaczy. I tak to właśnie się przedstawia we współczesnym elektroniczym swiecie.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 31 maja 2008, 22:49

Chciałem schemat blokowy a nie ideowy !

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 31 maja 2008, 23:01

MichalKaszuba pisze:Chciałem schemat blokowy a nie ideowy !
Czyżbyś nie zauważył jake kluczowe elementy tam są: klucz, cewka, dwa sprzężenia zwrotne?

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 01 cze 2008, 10:17

Ale ja chcę schemat blokowy przetwornicy tak jak np zasilacza transformator, prostownik, filtr i stabilizator.

Proszę zamieścić pełny, czytelny schemat blokowy przetwornicy.

ODPOWIEDZ