Stosunek prądu kolektora do prądu bazy

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Quentin
Użytkownik

Stosunek prądu kolektora do prądu bazy

Post autor: Quentin » 18 maja 2008, 6:57

Witam :-)
Elektronika dla Wszystkich pisze:Stosunek prądu kolektora do prądu bazy, nazywamy wzmocnieniem tranzystora i często oznaczamy grecką literą beta (β).

β = Ic / Ib
No więc właśnie, żeby obliczyć wzmocnienie kolektora, musimy skorzystać z powyższego wzoru. Prąd mierzymy, że tak powiem "wtykając" miernik pomiędzy dwa dowolne punkty obwodu - i odnośnie tego mam pytanko. Na poniższych rysunkach (z Oślej, tyle, że trochę zmieniłem żebym mógł zaznaczyć to co nie rozumiem) zaznaczyłem mniej więcej gdzie występuje prąd kolektora i bazy (nie wiem czy dobrze), a co za tym idzie - gdzie można wprowadzić pomiar prądu. Jest tak jak zaznaczyłem czy inaczej :?:

Obrazek

Obrazek

PS. Nie mierzyłem ponieważ (może wydać się to śmieszne) tego nie potrafię (^^) i doszedłem jeszcze do tego fragmentu w Oślej, który by to wyjaśniał...

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 18 maja 2008, 9:12

Tak jak zaznaczyłeś to się mierzy napięcie odłożone na LED i rezystorze. Prąd mierzy się włączając amperomierz szeregowo np. pomiędzy LEDa bardzie na prawo a R1 (wtedy mierzysz wartość Ic), możesz też włączyć amperomierz pomiędzy R1 a kolektor, bądź "na górze między LEDami. Dla Ib analogicznie.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 18 maja 2008, 11:51

Zobacz sobie na ten obrazek jak włączony jest amperomierz.
Obrazek

Układ ten narysowałem w tym programie
http://www.elektroda.net/download/file835.html
Program ten umożliwia "symulację" prostych układów elektronicznych i jest bajecznie prosty w obsłudze

ODPOWIEDZ