Wzmacniacz operacyjny.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Wzmacniacz operacyjny.

Post autor: Laik » 08 maja 2008, 15:02

Witam. Wylutowałem ostatnio taki wzmacniasz z układu:
http://www.seguro.pl/sklep/?zobacz=2557 ... t=&k_prod=
i chciałbym sie dowiedzieć czy działa on po moim długotrwałym wlutowywaniu :P Jak go sprawdzić ? Oraz czy nada on się do stworzenia robota Line-Follower? Czy potrzeba jakiegos innego?

elemaniac
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 07 maja 2008, 17:09
Lokalizacja: Puławy
Kontakt:

Re: Wzmacniacz operacyjny.

Post autor: elemaniac » 08 maja 2008, 15:16

Laik pisze:Witam. Wylutowałem ostatnio taki wzmacniasz z układu:
http://www.seguro.pl/sklep/?zobacz=2557 ... t=&k_prod=
i chciałbym sie dowiedzieć czy działa on po moim długotrwałym wlutowywaniu :P Jak go sprawdzić ? Oraz czy nada on się do stworzenia robota Line-Follower? Czy potrzeba jakiegos innego?
A ile trwało to wylutowywanie(tak mniej więcej w sekundach)bo może kostka jeszcze działać jak nie było za długo.
Poza tym w EdW był ostatnio kurs lutowania

W kś ekspert był przez kilka miesięcy kurs tworzenia robota minisumo i był wyposażony w Line-Follower. Z tą różnicą, że był oparty o TL072, ale to też powinno się nadać.

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 08 maja 2008, 15:30

Wczoraj kupiłem odsysacz do cyny i postanowiłem spróbować :) Trwało to ok 1minuty ale z przerwami aby nie przegrzać wzmacniacza. Obudowa pozostawała ciągle letnia.

elemaniac
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 07 maja 2008, 17:09
Lokalizacja: Puławy
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 08 maja 2008, 15:32

Spróbuj może się uda.

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 11 maja 2008, 19:46

Mam jeszcze prośbę. Mógłby ktoś narysować jakiś prosty schemacik pokazujący jak działa wzmacniacz operacyjny ? Dużo się naczytałem lecz nie wiele rozumiem. Najlepiej uczyć się na przykładach.

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 02 mar 2007, 19:39
Lokalizacja: Znad Jezioraq

Post autor: PiotrekEl » 11 maja 2008, 20:06

Przykład jak podłączyć? Proszę bardzo:
http://www.dioda.com.pl/forum/topics33/ ... -vt820.htm
Jak poczytałeś trochę na ten temat to powinieneś już do końca zajarzyć o co biega :wink:

Pozdrawiam.

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 13 maja 2008, 14:59

Ok zrobiłem tak w krokodylku i co się okazało ? Gdy fototranzystor nie przewodzi napięcie jest równe -7V (Jak napięcie może być na minusie?) lecz gdy przewodzi napięcie na wyjściu jest = 0. Tak więc mam rozumieć gdy prąd jest podłączony (te -7V) do mikroprocesora to daje stan wysoki a jak 0 to stan niski ? Dobrze rozumiem?

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 02 mar 2007, 19:39
Lokalizacja: Znad Jezioraq

Post autor: PiotrekEl » 13 maja 2008, 15:44

A co nie może być napięcie ujemne? Pewnie że może. Np z zasilacza w komputerze masz wyprowadzenie na którym jest -12V.
Zasada działania tego układu jest taka: Jeśli fototranzystor nie przewodzi na wyjściu jest stan niski. Jeżeli przewodzi to na wyjściu jest stan wysoki.
Więc albo coś źle połączyłeś w tym krokodylku albo on już taki jest.
Tak więc mam rozumieć gdy prąd jest podłączony (te -7V)
-7V to napięcie a nie prąd.

ODPOWIEDZ