Jak zrobić konwerter AC/DC 12V ??

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
to_mashek
-
Kontakt:

Jak zrobić konwerter AC/DC 12V ??

Post autor: to_mashek » 01 kwie 2008, 18:36

Witam wszystkich.

Jestem bardzo początkującym(nie bijcie :razz: ) amatorem w tej dziedzinie.Ostatnio pojawiła się potrzeba wykonania takiego konwertera u mnie.

Urządzenie,do którego chciałbym doprowadzać prąd stały o napięciu 12V to wyświetlacz diodowy,który jest zasilany tylko na baterie 8 sztuk R20 :P .Zabawka jest wyjątkowo prądożerna, więc taniej byłoby ją podłączyć do gniazdka.

Oczywiście mógłbym kupić gotowe urządzenie ale postanowiłem,że spróbuję je zrobić ekhm...sam .Rzecz w tym,że nie wiem od czego zacząć,na jaki temat poczytać,żeby móc zaprojektować układ i zmontować go z części zakupionych w sklepie elektronicznym.

W życiu codziennym jest wiele więcej takich przedmiotów,które w ten alternatywny sposób można by zasilać,stąd proszę o wsparcie bardziej doświadczonych forumowiczów i jakiekolwiek wskazówki,które pozwolą mi na wykonanie tego konwertera.

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 01 kwie 2008, 18:55

Taki konwerter fachowo zwą zasilaczem stabilizowanym ;)
Można kupić gotowy w sklepach ze sprzętem RTV. Ponieważ używałeś 8 baterii po 1,5V będzie Ci potrzebny zasilacz stabilizowany o napięciu wyjściowym 12VDC. Najlepiej lekki wydajny zasilacz impulsowy. Cena około 20PLN.
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2008, 19:46 przez elektronWielki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 01 kwie 2008, 19:22

Zawsze można spróbować na układzie LM7812 albo na LM317.
Ale w tym przypadku najtrudniej bedzie dostać transformator (no chyba ze nowy w sklepie ale w tedy bedzie drogi). W każdym razie lepiej by było jakby do tego zasilacza impulsowego(najlepszy taki od pc) dorobic zabezpieczenie pradowe powiedzmy do 5 amper.

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 01 kwie 2008, 19:40

Zawsze pozostaje jeszcze prostszy sposób... Typu transformator>prosty prostownik (wystarczą 4 diody)>stabilizator 12V i tyle... :wink: nie jest to wzmacniacz więc nie musi być jakos bardzo stabilizowany...

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 01 kwie 2008, 20:23

grysek67 pisze:Zawsze pozostaje jeszcze prostszy sposób... Typu transformator>prosty prostownik (wystarczą 4 diody)>stabilizator 12V i tyle... :wink: nie jest to wzmacniacz więc nie musi być jakos bardzo stabilizowany...
A o czym ja napisałem na początku w/w postu? Przecierz LM7812 to stabilizator na 12V

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 01 kwie 2008, 22:17

Jeśli się kolega zdecyduje na sabilizator 7812 to proszę nie zapomnieć o jakimś radiatorku, żeby wyświetlacz podziałał dłużej niż 10 minut...

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 02 kwie 2008, 6:12

lutownik pisze:A o czym ja napisałem na początku w/w postu? Przecierz LM7812 to stabilizator na 12V
no rzeczywiście chyba to przeoczyłem...

A te diody to warto żeby były dużej mocy żeby zasilacz był wydajny albo można też zastosować mostek i jest szybciej :grin:... I przydało by się pare kondensatorów... A jak byś nie miał 7812 to mozna też "zrobic stabilizator", wystarczy tranzystor typu BD, dioda zenera 12V i rezystor 1 Kohm

powodzenia

to_mashek
-
Kontakt:

Post autor: to_mashek » 03 kwie 2008, 21:20

Dzięki wielkie za odpowiedzi i rozjaśnienie umysłu.Bogatszy o nowe informacje pozwiedzałem internet dokładniej i znalazłem przykładowo te strony: strona 1

oraz z bardzo przejrzystym schematem :
strona 2

Te strony dały mi do myślenia trochę...Odwiedziłem sklep elektroniczny i okazało się,że z częściami nie ma problemu do chwili gdy zapytałem o cenę transformatora.Niestety mniej kosztowne będzie kupienie gotowego zasilacza w sklepie RTV niż zmontowanie go samemu.Schemat nie jest trudny,ale jeśli potrzebuję takich zasilaczy kilka to kupno gotowców wygrywa :P.Oczywiście można wyciągnąć z jakiegoś radia taki transformator i mam część za darmo...ale gdzie znaleźć 6 odbiorników radiowych do rozbiórki :P :?: .Jak będę miał więcej czasu to posiedzę i wyprodukuję coś we własnym zakresie :P.

Dzięki wszystkim za info :wink:

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 04 kwie 2008, 19:28

to-mashek - a dlaczego chcesz robić 6 zasilaczy?
Albo montujesz nam na forum wypuchę, albo rzeczywiście totalnie się nie znasz.

1. Dlaczego w Twoim tytule jest pytanie o przetwornik AC/DC?
2. Słyszałeś coś o szeregowym i równoległym łączeniu odbiorników?
3. Jaki prąd chcesz pociągnąć z tego zasilacza?

Jeśli to urządzenie było zasilane z baterii (nawetR20) to zasilacz na 1A powinien być wystarczający Masz do dyspozycji ok. 12W do pociągnięcia. Jak na diody LED powinno wystarczyć.

[ Dodano: 2008-04-06, 18:29 ]
Halo - tomaszek - żyjesz? Nie obrażaj się - każdy kiedys zaczynał. Ale jeśli to nie wypucha to daj nam trochę poznać Twój tok myślenia, abyśmy mogli Ci pomóc.

Na zachętę dyskusji spytam - czy w radiu masz jeden zasilacz (z różnymi napięciami) czy też kilkanaście zasilaczy zasilających poszczególne bloki?

to_mashek
-
Kontakt:

Post autor: to_mashek » 27 kwie 2008, 20:48

000andrzej pisze:to-mashek - a dlaczego chcesz robić 6 zasilaczy?
Albo montujesz nam na forum wypuchę, albo rzeczywiście totalnie się nie znasz.
000andrzej pisze: [ Dodano: 2008-04-06, 18:29 ]
Halo - tomaszek - żyjesz? Nie obrażaj się - każdy kiedys zaczynał. Ale jeśli to nie wypucha to daj nam trochę poznać Twój tok myślenia, abyśmy mogli Ci pomóc.
Chciałbym jak najtaniej zasilić możliwie jak największą liczbę wyświetlaczy 5 segmentowych o wymiarach segmentów około 15cm*7,5cm.Kompletnie nie mam pojęcia jaki może być ich maksymalny pobór prądu(6 wyświetlaczy razem).

Znalazłem zasilacz 5V/2A.Czy można go przerobić jakoś aby dawał napięcie wyjściowe 12V:?:Jak zmieni się wtedy pobór prądu maksymalny z tego zasilacza i czy starczy do zasilenia 6-ciu wyświetlaczy :?:

(domyślam się,że można by zmienić odpowiednio ilość zwojów w transformatorze ale w której jego części i jak to zrobić ostrożnie,żeby niczego nie zniszczyć-dostęp jest ograniczony)

zdjęcie przykładowego wyświetlacza:Tournament Display
zdjęcia zasilacza BSA-16-105A :dane techniczne
wnętrze 1
wnętrze 2
wnętrze 3

Jestem nieobeznany w temacie :razz:

Mogę dodać,że rozmontowałem także zasilacz do Nokii 3,7V/355mA i tam musiałbym zmniejszyć ilość uzwojeń pierwotnych o odpowiednią ilość razy ,żeby z 3,7V na wyjściu zrobić 12V ale maksymalny pobór prąd na pewno nie wystarczy do więcej niż jednego wyświetlacza.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 28 kwie 2008, 9:09

to_mashek, Żeby od razu trafoka rozbierać, to już przesadziłeś. Wystarczy dać na wyjściu przetwornicę impulsową.

ODPOWIEDZ