Kompletny kurs podstaw elektroniki Ośla Łączka EDWAKPLN

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
uniseb
-
Kontakt:

Kompletny kurs podstaw elektroniki Ośla Łączka EDWAKPLN

Post autor: uniseb » 28 lis 2007, 0:20

Witam serdecznie!

Chciałbym rozpocząć swoją przygodę z elektroniką i zastanawiam się nad kupnem zestawu Kompletny kurs podstaw elektroniki Ośla Łączka ( EDWAKPLN ).
Jednak cena jest niebagatelna, mianowicie 289.99 PLN.

Chciałbym was prosić o radę czy opłaca się kupować cały ten zestaw czy może lepiej wyposażyć się wyłącznie w oba tomy książki, a elementy elektroniczne kupić na własną rękę w miejscowym sklepie.
Czy ta cena jest wygórowana, czy może kupując wszystkie te elementy na własna rękę zapłacę podobnie?

Spis elementów znajdujących się w poszczególnych zestawach znajduje się w opisie tych zestawów na stronie www.sklep.avt.com.pl/go/_search/full_se ... rds=EDW+A0. Dodam że cena za pełny kurs jest bardziej okazyjna niż za wszystkie zestawy (EDW A0x) kupione osobno gdyż do pełnego kursu oprócz książek dorzucają płytkę stykową SD12N oraz łączówki SD JUMPER.

Proszę o pomoc, bo zestaw z chęcią kupiłbym sobie pod choinkę :]

PS. Do moderatorów.
Mam nadzieje że wybrałem prawidłowy dział. W razie czego uprzejmie proszę o przeniesienie tego tematu w odpowiednie miejsce i przepraszam ze problem.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 28 lis 2007, 2:10

Ja bym zrobił tak
Podszedł bym do księgarni i kupił dwa tomu wyprawy. (70zł)
A w niedziele na giełdę po płytkę stykową SD12(25zł) do tego jakiś najtańszy miernika za max 20zł
A ze resztę potrzebne elementy.
Bo AVT liczy jeden układ równa sie 1 element, ale przecież dany rezystor możesz wykorzystać wiele razy. Tylko najciekawsze układy możesz zmontować na stałe( ja tak kiedyś robiłem jak ośla łączak ukazywałem sie a EDW w 2001r. ale kiedy to było ). A niektóre układy montujesz tylko w rama ćwiczeń i potem je rozmontowujesz i możesz dane elementy wykorzystać w następnym ćwiczeniu. Dlatego jak kupisz potrzebne elementy na giełdzie będzie taniej.
Z rezystorów to kup tak ja tu jest wyszczególnione
http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=45605
Kondensatory to typowo
100nF; 470nF; 1uF; 10uF; 100uF i 1000uF
Zresztą w niedziele we wrocku kupisz na giełdzie praktyczne wszystko.
W tygodniu to części kupisz w tych sklepach
http://www.dartelektronik.com.pl/
http://axel-sklep.com.pl/index.html
http://www.poltronic.com.pl/
http://www.semiconductors.com.pl/index.asp?HScreen=768

samson
Użytkownik

Post autor: samson » 28 lis 2007, 14:49

Ja kupiłem cały kurs i nie załuję.

Tak jak wspomniał kolegaJony130, w każdym zestawie jest taka ilość elementów, że możesz zmontować układ na stałe i tak będziesz miał czym zrobić ostatnie ćwiczenie.

Mimo tego i tak nie żałuje tego wydatku, bo mam komplet i wiem jak to wykorzystać.

Ogólnie stwierdzam, że cały zestaw świetnie wprowadza w świat elektroniki.Bardzo łagodnie i wszelką starannością.
Co innego gdy ludzie szukają w tych kursach czegoś bardziej zaawansowanego, trudnego.Ale jak na sam początek w sam raz.Doskonała zabawa z nauką.

Poza tym masz nieograniczoną możliwość połączenia jakiegokolwiek schematu, bo masz wszystkie elementy i płytkę stykową która wszystko Ci połączy w przyszłości.

Awatar użytkownika
uniseb
-
Kontakt:

Post autor: uniseb » 29 lis 2007, 12:09

Dziękuje serdecznie za dotychczasowe odpowiedzi :grin: .
Jony130 pisze:(...) A niektóre układy montujesz tylko w rama ćwiczeń i potem je rozmontowujesz i możesz dane elementy wykorzystać w następnym ćwiczeniu. Dlatego jak kupisz potrzebne elementy na giełdzie będzie taniej.
(...)
Rozumiem, że tylko dlatego kupując cały zestaw zapłacę więcej. Inaczej mówiąc te skompletowane gotowe zestawy kosztują dokładnie tyle lub prawie tyle co te same elementy elektroniczne w tych samych ilościach zakupione osobno w sklepach elektronicznych. Czyli kupując gotowy zestaw elementów, płace za te elementy a nie np. za to że sprzedający mi je dobrał i skompletował w jednym pudełku.
Czy źle rozumuje?

PS. Znalazłem jakiś taki nieznanego pochodzenia spis elementów do poszczególnych rozdziałów Oślej Łączki (w załączniku). Nie wiem czy spis jest kompletny ale zaraz według niego spróbuje poszukać ile zapłaciłbym za te elementy kompletując je na własną rękę.
Załączniki
Osla_Laczka-Elementy.gif
Nieznanego pochodzenia spis elementów do poszczególnych rozdziałów Oślej Łączki.
(41.75 KiB) Pobrany 827 razy

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 29 lis 2007, 14:49

Tyle, że ten spis nie jest dokładny. Ilość elementów masz podaną tylko dla 1. wyprawy. W następnych nie ma podanej ilości, więc ciężko określić ile czego.
Ponad rok temu miałem ten sam problem. Postanowiłem, że sam skompletuję elementy. Tak naprawdę, to ciężko jest je wszystkie dostać w jednym sklepie, trzeba szukać w kilku miejscach. Cenowo wychodzi podobnie.

Awatar użytkownika
uniseb
-
Kontakt:

Post autor: uniseb » 05 gru 2007, 20:15

Po pobieżnej i wstępnej analizie cen poszczególnych elementów elektronicznych potrzebnych do realizacji wyprawy 1 "Oślej Łączki" wyszło mi, że kupując te elementy na własną rękę wyniesie mnie to dużo mniej.
Większość elementów potrzebnych do realizacji tych projektów jest warta dosłownie grosze. Za zestaw A01 (wyprawę 1) według moich obliczeń powinienem maksymalnie zapłacić ok 20 zł, a oni życzą sobie 35 zł. Czy to faktycznie jest aż taka przebitka czy może ja coś źle liczę?

Pytam ponieważ
Zenerek pisze:Cenowo wychodzi podobnie.
, więc może ja coś źle liczę?

Proszę o pomoc w podjęciu decyzji z pierwszego postu :razz:

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 05 gru 2007, 21:26

Moje zadanie już znasz. Kup sobie elementy samemu na giełdzie rezystory to obrazu po 10 sztuk będzie taniej podobnie z innymi częściami.
W tą niedziele raczej będę na giełdzie to sie zorientuje w cenach

ODPOWIEDZ