łączenie zasilaczy
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
łączenie zasilaczy
Witam
Mam małe pytanko. Czy można łączyć wyjścia tego samego zasilacza lub innego w celu uzyskania większego napięcia. Zależy mi na zasilaczu o wyjściach 5V ok 0.5A i 32V ok 1,0A
oczywiście prąd stały. Myślałem nad wykorzystaniem zasilaczu typu atx.
Mam małe pytanko. Czy można łączyć wyjścia tego samego zasilacza lub innego w celu uzyskania większego napięcia. Zależy mi na zasilaczu o wyjściach 5V ok 0.5A i 32V ok 1,0A
oczywiście prąd stały. Myślałem nad wykorzystaniem zasilaczu typu atx.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Gdzieś czytałem, że nie wolno łączyć równolegle uzwojeń wtórnych transformatorów bez zastosowania mostków prostowniczych. Czyli jeżeli zastosujesz 2 mostki np. Graetza to możesz połączyć równolegle uzwojenia wtórne.
Z kolei połączenia szeregowego można dokonać, z tym, że oba transformatory powinny być jednakowej mocy, lub przynajmniej zbliżone do siebie pod tym względem.
Nie wiem o się ma do zasilaczy impulsowych atx.
Z kolei połączenia szeregowego można dokonać, z tym, że oba transformatory powinny być jednakowej mocy, lub przynajmniej zbliżone do siebie pod tym względem.
Nie wiem o się ma do zasilaczy impulsowych atx.
-
ZbeeGin
Według podręczników źródła napięć można łączyć szeregowo w celu uzyskania większego napięcia wyjściowego. Jednak jeśli wyjścia zasilacza mają różną wydajność prądową to wydajność nowo utworzonego źródła będzie taka sama jak wyjście zasilacza o najmniejszej wydajności. Jest jeszcze opcja, że wyjście zasilacza o wydajności np. 1A uszkodzi wyjście o wydajności 0,5A.
Można by się potrudzić o zbudowanie małej przetwornicy podwyższającej napięcie. Można także kupić gotowe moduły przetwornic.
Można by się potrudzić o zbudowanie małej przetwornicy podwyższającej napięcie. Można także kupić gotowe moduły przetwornic.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2007, 14:07 przez Artur1, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma potrzeby aż tak bardzo komplikować takiego zasilacza. Prostym rozwiązaniem będzie zasilacz na LM7805 dla napięcia 5V i LM317 dla napięcia 32V (należy je w tym stabilizatorze ustawić). Do tego dojdą mostki prostownicze, kondensatory oraz radiatory. Najdroższym elementem takiego zasilacza będzie odpowiedni transformator sieciowy. Przydał by się także jeszcze oryginalny wtyk zasilający do drukarki. Ewentualnie może udało by się wykorzystać jakiś zasilacz od innej drukarki. Ostatnio ze starej drukarki igłowej wymontowałem zasilacz impulsowy 5V i 30V. Jedynym jego minusem są dość duże wymiary, nawet bez obudowy.