Darmowy kurs nauki C

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Darmowy kurs nauki C

Post autor: Laik » 23 paź 2007, 17:07

Witam. Szukam dobrego i darmowego kursu do nauki C. C++ na PC znam w dość dobrym stopniu i chciałbym przełożyć ta wiedzę na programowanie procków. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 27 sty 2006, 13:05
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Post autor: Gutek » 23 paź 2007, 18:44

Strona Naszego kolegi Radka : www.mikrokontrolery.net

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 24 paź 2007, 23:51

A ja szczerze polecam kurs który ukazał się w EdW. O ile się nie myle to książka która jest w przygotowaniu bedzie w jakimś stopniu jej kontynuacją...

samson
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 26 cze 2007, 0:33
Lokalizacja: Wroc/Leg

Post autor: samson » 25 paź 2007, 18:24

W którymś numerze czytałem, że książka jest robiona (więc kwestia "chyba" jest rozwiana). Ale chyba nie ma być kontynuacją tylko rozszerzeniem tego co zostało napisane w artykułach.Czyli bedzie zawierać to co było prezentowane plus jeszcze to czego nie było. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie.

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 25 paź 2007, 19:09

No ale kurs z EDW jest platny (chyba) a ja szukam darmowych opcji.

[ Dodano: 2007-10-25, 20:10 ]
I jeszcze do tego z EDW potrzebna jest ta droga plytka testowa.

[ Dodano: 2007-10-25, 20:16 ]
Dodam jeszcze ze chce sie nauczyc programowac procki AVR

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 25 paź 2007, 20:58

Fakt płytka testowa nie należy może do najtańszych natomiast komfort wynikający z jej użytkowania ( nie tylko podczas kursu- można to traktować jako swoistego rodzaju płytke uniwersalno-testową). Zwróci Ci się ona po stokroć...

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 26 paź 2007, 13:21

Znalazlem ten kurs :
http://www.patron.ehost.pl/patron/artyk ... torial.htm
Jak narazie jest najlepszy z tych co widzialem. :)
Jak sie naucze to moze przejde na cos trudniejszego :)

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 26 paź 2007, 18:34

Tylko że niestety stosuje się w nim stare makra. Później można się dziwić czemu z nowym WinAvr wyskakują błędy podczas kompilacji.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 26 paź 2007, 20:57

Laik pisze:I jeszcze do tego z EDW potrzebna jest ta droga plytka testowa.
Przecież ja nikogo do zakupu płytki nie zmuszam. Kurs można przerobić i bez tego. Ćwiczenia można robić nawet na płytkach testowych, łączeniowych... można ich też w ogóle nie robić. Płytka testowa to wygodne narzędzie a nie konieczność.

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 27 paź 2007, 9:16

Koppel wiem że nie zmuszasz.
Snow mozesz powiedziec czym sie roznia stare makra od nowych ??

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 27 sty 2006, 13:05
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Post autor: Gutek » 27 paź 2007, 22:34

Z tego co czytałem to zamiast zerowac i ustawiac wartosci portów to korzysta sie z operacji logicznej AND.Bynajmniej tak w edw wyczytałem.:D

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 28 paź 2007, 10:25

Zamiast

Kod: Zaznacz cały

cbi(PORT,PIN) i sbi(PORT,PIN)
jest

Kod: Zaznacz cały

PORT|=1<<PIN  i PORT&=~1<<PIN
. Lub bardziej przejrzysta postac

Kod: Zaznacz cały

PORT|=_BV(PIN) oraz PORT&=~_BV(PIN)
Chyba o to Wam chodziło:)

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 28 paź 2007, 13:49

Aro pisze:...

Kod: Zaznacz cały

PORT&=~1<<PIN
...
Powinno być:

Kod: Zaznacz cały

PORT&=~(1<<PIN)
Operator negacji ma normalnie wyższy priorytet niż operator przesunięcia.
Ściąga z operatorów do pobrania na mojej stronie:
https://elportal.pl/n0017/c_materialy/c2_oper.pdf

ODPOWIEDZ