Inwerter LCD

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Jacol
-

Inwerter LCD

Post autor: Jacol » 15 paź 2007, 19:54

Witam,

proszę o pomoc w podłączeniu matrycy+inwertera do zasilacza 5V (DC).

Mam na wejściu styki oznaczone:

1. VCC5V
2. VCC5V
3. GND
4. BRIGHTNEES
5. ON/OFF
6. GND

Mam tylko VCC5V i GND jak to podłączyć aby zadziałało?

pozdrawiam i proszę o pomoc.
Jacek

dmneuro
-
Kontakt:

Post autor: dmneuro » 15 paź 2007, 20:28

1 i 2 noga to 5V
3 noga do masy
4 to regulacja kontrastu - z opisu wnioskuje ze twoj LCD ma regulacje kontrastu napieciem ujemnym wiec na ten pin musisz podac stosowne napiecie ujemne (szukaj w datasheet'ie wyswietlacza)
6 noga masa
a 5 noga zapewne wlacza i wylacza LCD - cos jak enable w HD44870

pzdr

Jacol
-

Post autor: Jacol » 15 paź 2007, 21:19

OK rozumiem, że on/off w zależności od zwarcia pomiędzy tym pinem a masa? (będzie załączał, kolejne zwarcie wyłączał)?

Co do PINu 4 nie mam manuala, ponieważ to wybebeszony LG nie mogę użyć fabrycznego zasilacza AC/DC, ponieważ chcę to zamontować w aucie gdzie już mam przetwornice DC/DC.

W jaki sposób sterować jasnością (napięcie umejmne) jakiś dodatkowy układ? jak tak to jaki?
Czy mogę wysterować przy użyciu zasilacza fabrycznego, a potem podłączyć z pominiecięm pinu 4? zapamięta ustawienia jasności?

z góry dzięki za pomoc.
Jacek

dmneuro
-
Kontakt:

Post autor: dmneuro » 16 paź 2007, 8:03

Sterowanie jasnoscią odbywa się poprzez regulacje napiecia na tym pinie co mozna najlepiej zrobic potencjometrem. Napiecie ujemne musisz uzyskac wykonujac prostą przetwornice np. pojemnosciową. Przewaznie to napiecie ujemne powinno byc na poziomie -10V a potem potencjometrem wyregulujesz kontrast. A jesli chodzi o ON/OFF to mysle ze to dziala inaczej niz piszesz. Mianowicie powiedzmy stan niski (czyli masa) wylacza LCD, stan wysoki (czyili +5) wlacza wyswietlacz

Mysle ze najlepiej poszukaj noty katalogowej do tego LCD i bedzie po problemie

pzdr

Jacol
-

Post autor: Jacol » 16 paź 2007, 8:26

W przetwornicy w aucie mam też możliwość wykorzystania pinu, na którym jest -12V to może wystarczyć od jakiego potencjometru zacząć?

Ogólnie czego dotyczy ten brightness? parametry obrazu są regulowane przez OSD.
Czy to jest to ogólne podświetlenie matrycy?

pozdrawiam
Jacek

dmneuro
-
Kontakt:

Post autor: dmneuro » 16 paź 2007, 8:41

Moze byc -12 - na poczatek 10kom powinno byc ok. Podswietlanie matrycy ??? A jaki rodzaj podswietlenia posiada ? Folia EL czy ledy ? Ja mysle (skoro napisano BRIGHTNESS) ze bedzie to typowa regulacja kontrastu - tak jak w normalnych alfanumerycznych LCD. Aby sie przekonac najlepiej zmontowac uklad i sprawdzic

pzdr

Jacol
-

Post autor: Jacol » 16 paź 2007, 8:52

Na obudowie nie ma żadnego przycisku Brightness, tylko sterowanie "menu, lightview + i -, Autoset, oraz on/off", które i tak są podłączone bezpośrednio do inwertera.

A ja pisałem o stykach pomiędzy Inwerterem a zasilaczem, czyli pytanie co zasilacz podaje na styku Brightness?

Model LG to L192WS

pozdrawiam serdecznie
Jacek

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 16 paź 2007, 8:58

Napięcie ujemne można też wytworzyć z układu MAX232. Jego wydajność co prawda jest niewielka, ale na pewno wystarczy.

Jacol
-

Post autor: Jacol » 16 paź 2007, 9:08

Napięciem ujemnym też dysponuję kwestia tego co podać na brightness ;)

pozdrówka
Jacek

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 16 paź 2007, 16:58

Jacol pisze:Napięciem ujemnym też dysponuję kwestia tego co podać na brightness
Najpierw podaj potencjał masy. Zwiększaj do 2V i obserwuj co się będzie działo.

Jacol
-

Post autor: Jacol » 16 paź 2007, 19:59

Dzięki za pomoc, ale sprawa się skomplikowała do zasilacza (220V) fabrycznego jest jeszcze podłączone podświetlenie matrycy, to też muszę zasilić z pominięciem zasilacza (220V)

Skąd pobrać schematy monitorów LG?
Czy do tego oświetlenia jest puszczone tylko napięcie czy to bardziej skomplikowane?

pozdrawiam
Jacek

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 16 paź 2007, 22:51

To zależy. Są różne metody podświetlania matryc. Ja na przykład ostatnio rozebrałem matrycę TOSHIBA z podświetleniem CCFL czyli lamp z zimną katodą. W takim wypadku wątpliwa jest opłacalność konstruowana na własną rękę sterownika do podświetlacza. Za kilkanaście złoty można kupić gotowy.
Inną metodą podświetlania są na przykład folie elektroluminescencyjne, ale o nich niewiele potrafię powiedzieć. :oops:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 17 paź 2007, 5:59

Jacol pisze:Dzięki za pomoc, ale sprawa się skomplikowała do zasilacza (220V) fabrycznego jest jeszcze podłączone podświetlenie matrycy, to też muszę zasilić z pominięciem zasilacza (220V)
Jak to z "pominięciem". Przecież masz inwerter i to on będzie wytwarzał potrzebne napięcie dla świetlówki. A to że napięcie 5V jest brane z zasilacza to zwykły manewr by zasilić to z oddzielnej linii - powód: możliwe zakłócenia.

Jacol
-

Post autor: Jacol » 17 paź 2007, 11:55

Właśnie, że świetlówka jest zasilana z zasilacza nie z inwertera.
Niewiem czy w ogóle można go pominąć tzn. zamienić na inny DC/DC
Są 2 świetlówki do każdej ze stron idą kabelki z 2 kostek po 2 żyły - zero opisu o co chodzi.

Później pokaże fotki jak będe miał aparat.

pozdrówka
Jacek

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 17 paź 2007, 22:23

To chyba będą właśnie lampy CCFL o których wspominałem w poście powyżej. Jeżeli tak to w sklepie AVT (na przykład tam) można kupić gotowy moduł do ich zasilenia w cenie około 20zl.

ODPOWIEDZ