Inwerter LCD
Inwerter LCD
Witam,
proszę o pomoc w podłączeniu matrycy+inwertera do zasilacza 5V (DC).
Mam na wejściu styki oznaczone:
1. VCC5V
2. VCC5V
3. GND
4. BRIGHTNEES
5. ON/OFF
6. GND
Mam tylko VCC5V i GND jak to podłączyć aby zadziałało?
pozdrawiam i proszę o pomoc.
Jacek
proszę o pomoc w podłączeniu matrycy+inwertera do zasilacza 5V (DC).
Mam na wejściu styki oznaczone:
1. VCC5V
2. VCC5V
3. GND
4. BRIGHTNEES
5. ON/OFF
6. GND
Mam tylko VCC5V i GND jak to podłączyć aby zadziałało?
pozdrawiam i proszę o pomoc.
Jacek
1 i 2 noga to 5V
3 noga do masy
4 to regulacja kontrastu - z opisu wnioskuje ze twoj LCD ma regulacje kontrastu napieciem ujemnym wiec na ten pin musisz podac stosowne napiecie ujemne (szukaj w datasheet'ie wyswietlacza)
6 noga masa
a 5 noga zapewne wlacza i wylacza LCD - cos jak enable w HD44870
pzdr
3 noga do masy
4 to regulacja kontrastu - z opisu wnioskuje ze twoj LCD ma regulacje kontrastu napieciem ujemnym wiec na ten pin musisz podac stosowne napiecie ujemne (szukaj w datasheet'ie wyswietlacza)
6 noga masa
a 5 noga zapewne wlacza i wylacza LCD - cos jak enable w HD44870
pzdr
OK rozumiem, że on/off w zależności od zwarcia pomiędzy tym pinem a masa? (będzie załączał, kolejne zwarcie wyłączał)?
Co do PINu 4 nie mam manuala, ponieważ to wybebeszony LG nie mogę użyć fabrycznego zasilacza AC/DC, ponieważ chcę to zamontować w aucie gdzie już mam przetwornice DC/DC.
W jaki sposób sterować jasnością (napięcie umejmne) jakiś dodatkowy układ? jak tak to jaki?
Czy mogę wysterować przy użyciu zasilacza fabrycznego, a potem podłączyć z pominiecięm pinu 4? zapamięta ustawienia jasności?
z góry dzięki za pomoc.
Jacek
Co do PINu 4 nie mam manuala, ponieważ to wybebeszony LG nie mogę użyć fabrycznego zasilacza AC/DC, ponieważ chcę to zamontować w aucie gdzie już mam przetwornice DC/DC.
W jaki sposób sterować jasnością (napięcie umejmne) jakiś dodatkowy układ? jak tak to jaki?
Czy mogę wysterować przy użyciu zasilacza fabrycznego, a potem podłączyć z pominiecięm pinu 4? zapamięta ustawienia jasności?
z góry dzięki za pomoc.
Jacek
Sterowanie jasnoscią odbywa się poprzez regulacje napiecia na tym pinie co mozna najlepiej zrobic potencjometrem. Napiecie ujemne musisz uzyskac wykonujac prostą przetwornice np. pojemnosciową. Przewaznie to napiecie ujemne powinno byc na poziomie -10V a potem potencjometrem wyregulujesz kontrast. A jesli chodzi o ON/OFF to mysle ze to dziala inaczej niz piszesz. Mianowicie powiedzmy stan niski (czyli masa) wylacza LCD, stan wysoki (czyili +5) wlacza wyswietlacz
Mysle ze najlepiej poszukaj noty katalogowej do tego LCD i bedzie po problemie
pzdr
Mysle ze najlepiej poszukaj noty katalogowej do tego LCD i bedzie po problemie
pzdr
Moze byc -12 - na poczatek 10kom powinno byc ok. Podswietlanie matrycy ??? A jaki rodzaj podswietlenia posiada ? Folia EL czy ledy ? Ja mysle (skoro napisano BRIGHTNESS) ze bedzie to typowa regulacja kontrastu - tak jak w normalnych alfanumerycznych LCD. Aby sie przekonac najlepiej zmontowac uklad i sprawdzic
pzdr
pzdr
Na obudowie nie ma żadnego przycisku Brightness, tylko sterowanie "menu, lightview + i -, Autoset, oraz on/off", które i tak są podłączone bezpośrednio do inwertera.
A ja pisałem o stykach pomiędzy Inwerterem a zasilaczem, czyli pytanie co zasilacz podaje na styku Brightness?
Model LG to L192WS
pozdrawiam serdecznie
Jacek
A ja pisałem o stykach pomiędzy Inwerterem a zasilaczem, czyli pytanie co zasilacz podaje na styku Brightness?
Model LG to L192WS
pozdrawiam serdecznie
Jacek
-
ZbeeGin
Dzięki za pomoc, ale sprawa się skomplikowała do zasilacza (220V) fabrycznego jest jeszcze podłączone podświetlenie matrycy, to też muszę zasilić z pominięciem zasilacza (220V)
Skąd pobrać schematy monitorów LG?
Czy do tego oświetlenia jest puszczone tylko napięcie czy to bardziej skomplikowane?
pozdrawiam
Jacek
Skąd pobrać schematy monitorów LG?
Czy do tego oświetlenia jest puszczone tylko napięcie czy to bardziej skomplikowane?
pozdrawiam
Jacek
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
To zależy. Są różne metody podświetlania matryc. Ja na przykład ostatnio rozebrałem matrycę TOSHIBA z podświetleniem CCFL czyli lamp z zimną katodą. W takim wypadku wątpliwa jest opłacalność konstruowana na własną rękę sterownika do podświetlacza. Za kilkanaście złoty można kupić gotowy.
Inną metodą podświetlania są na przykład folie elektroluminescencyjne, ale o nich niewiele potrafię powiedzieć.
Inną metodą podświetlania są na przykład folie elektroluminescencyjne, ale o nich niewiele potrafię powiedzieć.
-
ZbeeGin
Jak to z "pominięciem". Przecież masz inwerter i to on będzie wytwarzał potrzebne napięcie dla świetlówki. A to że napięcie 5V jest brane z zasilacza to zwykły manewr by zasilić to z oddzielnej linii - powód: możliwe zakłócenia.Jacol pisze:Dzięki za pomoc, ale sprawa się skomplikowała do zasilacza (220V) fabrycznego jest jeszcze podłączone podświetlenie matrycy, to też muszę zasilić z pominięciem zasilacza (220V)