Napięcie z Portu Com [PC]

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Ranma
-

Napięcie z Portu Com [PC]

Post autor: Ranma » 10 paź 2007, 0:35

Ok..sam nie wiem o czym pisze..rozkręciłem radiobudzik i chciałem zrobić taki numerek żeby sterować z portu com ustawianiem czasu.
Zlutowałem odstęp na płytce drukowalnej guzików w miejscu "TIME" ten guzik trzeba było przytszymać żeby wciskając kolejno guziki minute i hour zamieniać minuty i godziny. Napisałem program z portu COM pociągnąłem 4 kabelki
3 sygnałowe
1 masa
i teraz chce symulować wciśniecie guzika np. "Min"
przykładam kabelek z portu com [ma ok +11V] do tego "guziczka" [napewno w dobrym miejscu] i..nic..
myśle że to problem z napięciem..

te "guziki" na płytce wyglądają tak: [ma napis: "CH-2036 KEY"]

| <nadrukowana scieżka
------ < przerwa
| < nadrukowana scieżka
Załączniki
PIC_0226.JPG
Oto zdjęcie płytki z &quot;guzikami&quot; &quot;panel sterowania&quot; radiobudzika

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 10 paź 2007, 1:38

Skąd pewność że wyzwalane "plusem"? Może wyzwalane masą?

Nie znam układu ale jesteś pewien że wytrzyma twoje 11V? Może należało przejść na poziom 5V? Jeżeli przekroczyłeś dopuszczalny zakres napięć to mogło się coś uszkodzić.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 10 paź 2007, 7:34

Tego rodzaju zegary budowane są na układach TMS3450 i jego pochodnych. Z noty aplikacyjnej tego układu wynika, iż przyciski programujące w czasie ustawiania zegara są zwierane do masy. Czyli zegar jest ustawiany przez podanie na jego wejścia programujące stanu niskiego, a Ty podajesz wysoki. Odczytaj symbol układu z tego zegara, pobierz jego notę aplikacyjną, a wtedy zobaczysz jak faktycznie jest rozwiązane ustawianie zegara. Może warto zastosować także transoptor. Wówczas sterowanie zegarem może okazać się łatwiejsze, jest separacja gwaliczna komputer - zegar i można uniknąć ewentualnego uszkodzenia portu COM komputera.

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 10 paź 2007, 17:17

A może coś takiego: rezystor ograniczający prąd oraz tranzystor. Już parę razy stosowałem taki układzik i działał bez problemu :)
Załączniki
bt.gif
(3.47 KiB) Pobrany 3867 razy

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 10 paź 2007, 22:12

czasem to może nie zadziałać i należy niestety zastosować mosfeta...

yakuza
-
Kontakt:

Post autor: yakuza » 11 paź 2007, 15:49

Dlaczego miało by nie zadzialać? Ja sądze że się sprawdzi.

Pozdrawiam Yakuza

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 11 paź 2007, 17:45

Jeśli zasilanie jest niski (np. 1,5V) a rezystor podciągający wejście do plusa ma dużą wartość to napięcie na złączu C-E przy nie nasyconym tranzystorze będzie za duże i układ nie zadziała. Może tak być ale nie musi...

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 11 paź 2007, 21:07

Może lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie inwertera na tranzystorze. Podanie poziomu wysokiego z portu COM komputera na wyjściu tego inwertera ustawi stan niski potrzebny do ustawienia zegara. Do powyższego schematu trzeba dodać tylko jeden rezystor między kolektor tranzystora a "+" zasilania, a sygnał sterujący pobrać z gałęzi obwodu rezystor - kolektor. Oczywiście tranzystor jest zasilany z zegara, a masy zegara i komputera należy połączyć. A może lepszym rozwiązaniem będą klucze 4066? Mamy od razu cztery takie klucze w jednej kostce, którymi możemy sterować inne przyciski zegara.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 12 paź 2007, 9:48

KrzysiekK pisze:Może lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie inwertera na tranzystorze. Podanie poziomu wysokiego z portu COM komputera na wyjściu tego inwertera ustawi stan niski potrzebny do ustawienia zegara. Do powyższego schematu trzeba dodać tylko jeden rezystor między kolektor tranzystora a "+" zasilania, a sygnał sterujący pobrać z gałęzi obwodu rezystor - kolektor. Oczywiście tranzystor jest zasilany z zegara, a masy zegara i komputera należy połączyć. A może lepszym rozwiązaniem będą klucze 4066? Mamy od razu cztery takie klucze w jednej kostce, którymi możemy sterować inne przyciski zegara.
KrzysiekK, zgadzam się z Tobą, uważam że to byłoby najlepsze rozwizanie no i załatwia sprawę różnicy napięć pomiędzy układami.
Pozdrawiam serdecznie
Przemotronik

ODPOWIEDZ