Automat do napojow - projekt

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
zielony
-

Automat do napojow - projekt

Post autor: zielony » 01 sie 2007, 11:10

Witam wszystkich
Zajrzałem na wasze forum, poniewaz szukam pomocy przy projekcie podanym w temacie.
Oto jak brzmi tresc zazdania:

Kod: Zaznacz cały

Zaprojektowac i zasymulowac projekt automatu do wydawania napojow. 
Mozna wrzucic monety: 50gr,1zl,2zl. 
Czysta woda - 50gr; 
woda z sokiem 1zl; 
Woda z dodatkiem alkoholu - 2,50gr; 
alkohol z sokiem - 3,50gr; 
Po wrzuceniu odpowiedniej ilosci monet naciskamy przycisk A (akceptacja). Jezeli wrzucilismy prawodlowa ilosc monet zostaje wydany odpowiedni napoj - wyjscie. Jezeli zostala wrzucona  zla kombinacja monet nastepuje zwrot - wyjscie Z. Automat nie wydaje reszty

Studiuje informatyke w zarzadzaniu i jestem zupelnie zielony w elektronice. Projekty symulujemy w programie Multisim 9 (dopiero wprowadzone w tym roku). Zrobilem ten projekt wedlug mojej prostej wizji, przy uzyciu bramek logicznych, ale to chyba nie jest to o co chodzi. Przede wszystkim musi zostac stworzona tabela prawdy dla 32 sygnalów i dopiero na jej podstawie caly projekt.

Oto moj projekt
Obrazek

Bardzo prosze o pomoc
pozdrawiam

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 01 sie 2007, 14:13

W twoich założeniach brakuje mi jeszcze pewnej kwestii. Czy najpierw wrzucamy monety a potem odbieramy napój (z tymi alkoholami to lekka przesada :D ) po akceptacji? Czy najpierw wybieramy napój a potem wrzucamy monety i akceptacja?
Dla mnie ta druga opcja jest bardzej przejrzysta. Dlaczego?
Wybieramy napój. Zadajnik (Rejestr) ustawia sygnały na wejścu "A" cyfrowego komparatora (sieć bramek AND), podzielonego na dwa osobne komparatory: jednostki złotych i 50 groszówki. Teraz jeśli delikwet wrzuca odpowiednią monetę to zwiększa licznik, którego wyjścia są podłączone również do komparatora do wejść "B". Liczniki też de-facto są dwa, ale są one sprzężone. 50 groszówki po przepelnieniu (licznik do 2) zwiększają złotówki o jeden. Licznik złotówek jest zwiększany jednokrotnie przy 1zl, dwukrotnie przy 2zł. Jaki jest tego cel? Załóżmy, że klient posiada sporą ilość 50 groszowek i chce kupic napój za 3,50 więc wrzuca ich siedem. Albo ma 1zl i reszta w 50 groszówkach. Twój układ z bramkami by takich kombinacji raczej nie wychwycił, wprzeciwieństie do układu z licznikami. Przecież nie możesz zakładać na wstępie, że klienci zawsze mają odpowiedni zestaw monet! Myśle, że nie o to chodziło w tym zadaniu.
Jesli licznik zostanie ustawiony i zadajnik też, to naciśnięcie akceptacji wywoła akcję wydania napoju gdy kompatator cyfrowy zasygnalizuje zgodność np. stanem wysokim. Jeśli stan byłby niski to akceptacja powodowałaby zwrot monet.

zielony
-

Post autor: zielony » 02 sie 2007, 7:47

Witam, dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem. Jednak mysle, ze rozbudowa tego projektu o licznik liczacy ilosc wrzucanych monet jest zbedna. Mial byc to prosty przykladowy projekt i chyba prowadzacemu chodzilo tylko o wrzucenie max po 1 z tych monet, bo nawet nie ma opcji zwracania reszty. A dodatkowo twoj pomysl wymaga chyba wyprowadzenia wiecej niz 32 sygnalow, albo nawet dodatkowej tabeli prawdy.

Z tego co zrozumialem od wykladowcy, mam chyba zrobic mniej wiecej taka tabele:
Obrazek

Ale pewien nie jestem, dlatego bardziej prosze o pomoc przy rozwiazaniu takiego projektu niz o rozbudowanie go :smile:

MiW
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MiW » 02 sie 2007, 12:56

Całkowicie zgadzam się z ZbeeGin. W końcu czegoś trzeba wymagać, nawet od wyimaginowanego awtomatu :grin:
Układ licznikowy wcale nie jast aż taki strasznie skomplikowany. Można to zrobić w sposób nieco odmienny:
Każda moneta jest wielokrotnością 50gr, więc możemy tylko jednym licznikiem zliczać po 50 gr. Wrzucenie np. 2zł musi tylko spowodować "nabicie" 4 impulsów. Wybranie napoju ustawia komparator cyfrowy, a sygnał "akceptacja" zależnie od stanu komparatora "wystarczy/za mało" powoduje "wydanie napoju/zwrot pieniędzy".
Układzik dość prosty.
Żadnych tablic prawdy nie zawiera.

ODPOWIEDZ