Jak sprawdzidz układ scalony

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
REGNA
-
Kontakt:

Post autor: REGNA » 10 lip 2007, 20:23

chodzi o układzik 8-mio nóżkowy LM741.
Zajmuje sie elektroniką od nie dawna i jestem zupełnie zielony.
Pozatym ostatnio w sklepie zamiast tranzystora BC 547 dostałem BC 237 czy to zamiennik czy ktos sie pomylił?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 10 lip 2007, 20:55

Ze sprawdzeniem jakiegokolwiek układu scalonego to nie taka prosta sprawa. Układy scalone mają to do siebie iż w swojej strukturze zawierają wiele (nawet tysięcy i milionów) tranzystorów. Te mniej skomplikowane mogą mieć kilkadziesiąt tranzystorów w swojej strukturze. Więc nie da się go sprawdzić np. omomierzem jak tranzystor. Do niektórych rodzajów układów scalonych można zbudować sobie odpowiedni tester, gdzie po umieszczeniu go w podstawce układ jest sprawdzany czy prawidłowo działa. Niekiedy można sprawdzić "podejrzany" układ scalony zamieniając go na nowy, ale nie jest to najlepsza metoda. Z takim układem współpracują inne elementy i jeśli będą one uszkodzone nowy układ także może ulec uszkodzeniu. Co do tranzystorów obydwa mają tą samą polaryzację NPN więc w wielu zastosowaniach mogą być stosowane zamiennie. Chyba że jest to jakiś szczególnie wymagający układ elektroniczny.

REGNA
-
Kontakt:

Post autor: REGNA » 10 lip 2007, 21:09

Nie wiem czy czujnik przebytej drogi w oplu astrze to wymagajacy układ,ale po wymianie tranzystora który był uszkodzony i kondensatora elektrolita(tranzystor z tą róznicą o której pisałem)komputer auta po dwóch dniach ciszy znowu wypluł bład.
Dzieki za podpowiedz ,pozdrawiam

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 10 lip 2007, 21:36

Wiem już o co chodzi z tym LM741 błąd nr 24 w Oplu Astrze - znalazłem to na stronie:
http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/qa.html - opis jest w punkcie 131 - zalecają tam wymianę układu LM741. Może jednak tranzystor wymienić na oryginalny BC547 i przy okazji sprawdzić czy ten BC237 czy nie uległ ponownemu uszkodzeniu. Proponuję przeczytać opis z podanej strony i wymienić także LM741 to nie powinien być duży koszt.

REGNA
-
Kontakt:

Post autor: REGNA » 15 lip 2007, 21:35

I tak zrobiłem jak piszesz i było dobrze przez dwa dni(tyle ze dałem BC 547) i tranzystor padł znowu.Trzeba znalezsc przyczyne jest na tej płytce jeszcze pare rezystorów i diód.I fotodioda ale jak ją sprawdzić????????

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 16 lip 2007, 7:25

Czy tranzystor BC547 nie steruje jakąś cewką. Wtedy konieczna jest przy tej cewce zwykła dioda prostownicza. Jeśli jej nie ma lub jest uszkodzona uszkodzeniu ulegnie tranzystor nią sterujący. Diody i rezystory a także fotodiodę można sprawdzić omomierzem. Nawet takim najtańszym za około 20 zł (cały multimetr elektroniczny). Zwykłe diody i fotodioda powinny przewodzić prąd w jedną stroną, z tym iż parametry fotodiody powinny zmieniać się pod wpływem światła. W przypadku rezystorów trzeba odczytać ich wartość z kodów paskowych na ich obudowie i porównać ze wskazaniami omomierza. Elementy te najlepiej sprawdzać po wylutowaniu z układu. Pomiar ich na płytce może być obarczony błędem lub znacznie zafałszowany przez inne elementy będące podłączone do sprawdzanego elementu.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2007, 7:09 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 16 lip 2007, 18:03

Zgadza się- elementy najlepiej wylutowywać przy ich sprawdzaniu- wystarczy nawet jedna "noga'' wisząca w powietrzu ( dotyczy to rezystorów i kondensatorów- transystory trzeba wylutowac całe). Dodatkowo pamiętaj o tym, ze najlepiej jesli badany kondensator jest rozładowany- ja spaliłem sobie juz jeden miernik pojemności tym ze badałem naładowany kondensator.Pozdrawiam!

REGNA
-
Kontakt:

Post autor: REGNA » 17 lip 2007, 20:45

wIELKIE DZIEKI ZA CENNE RADY teraz nie mam czasu sie tym zając ale napewno zdam relacje.Ten czujnik o którym pisze dobrze działa jak auto jedzie wolniej tak max. do 80 km/h po przekroczeniu tej predkości i zwalnianiu wyświetla błąd.Pozdrawiam

ODPOWIEDZ