Info na temat tranzystorow

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Laik
Użytkownik

Info na temat tranzystorow

Post autor: Laik » 03 cze 2007, 15:57

Czytalem troche o tranzystorach lecz wszystko jest napisane nie zrozumialym dla mnie jezykiem. Czy moglby ktos wytlumaczyc mi to łopatologicznie ??

Z tego co sie dowiedzialem to jezeli do Bramki nie doplywa prad to tranzystor nie przepuszcza pradu, lecz jezeli damy jakis prad na bramke tranzystor zacznie puszczac prad czy to prawda ??

eltom101
-
Kontakt:

Post autor: eltom101 » 03 cze 2007, 16:23

Przeczytaj ten artykuł jest napisany w miarę prosty sposób. http://www.edw.com.pl/ea/bipolarne.html

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 03 cze 2007, 17:07

Witam.
Ja polecam książkę wyprawy w świat elektroniki cz 1.
Pozdrawiam.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 03 cze 2007, 17:36

Zacznijmy od najpopularniejszego tranzystora tak zwanego „zwykłego” tranzystora bipolarnego (bjt).
Są dwa rodzaje tranzystorów bipolarnych NPN i PNP.
Różnią się one tylko kierunkiem przepływu prądu.
Tranzystor ma trzy końcówki bazę, emiter i kolektor.
Działanie tranzystora jest „bardzo proste”.
Jeśli prąd bazy jest równy jest zeru, to i prąd kolektora jest równy zeru. Jeśli w obwodzie baza emiter zacznie płynąć prąd, to w obwodzie kolektor emiter popłynie prąd znacznie większy, mówimy, że tranzystor się otwiera.
Tranzystor można porównać do zaworu kulkowego.
Jeśli zawór jest zamknięty(nie płynie prąd bazy) nie płynie przez niego woda.
Jeśli trochę odkręcimy nasz kran( zacznie płynąc prąd bazy) zacnie płynąc woda ( zacznie płynąc prąd od kolektora do emitera) .
Czym więcej odkręcimy nasz kran( czym większy będzie prąd bazy) tym więcej będzie płynęło wody( tym większy będzie prąd płynący miedzy kolektorem a emiterem)
Tranzystor to taki elektroniczny zawór sterowany prądem bazy, czym większy prąd bazy tym większy prąd kolektora.
Istotnym parametrem tranzystora jest wzmocnienie, czyli stosunek
prądu kolektora do prądu bazy. Ten współczynnik wzmocnienia prądowego, oznaczany
często grecką literą beta β, dla najpopularniejszych współczesnych tranzystorów
wynosi 100...500.
Do otwarcia tranzystora potrzebne jest napięcie baza−emiter około 0,6V. Jeśli napięcie na złączu baza−emiter jest mniejsze niż 0,5V, to tranzystor na pewno nie przewodzi jest zatkany.

Choć powiem ci tak w tajemnicy że prąd kolektora wcale nie zależy od prądu bazy, ale to drobny szczegół którym nie musisz się na razie zajmować i przyjąć że to właśnie prąd bazy steruje prądem kolektora
Ic=β*IB

A jeśli chodzi o tranzystory polowe (unipolarne) to są dwie główne rodziny tych tranzystorów.
Tak zwane złączowe (FET, JFET) i druga rodzina
Tranzystory polowe z izolowaną bramką MOSFET.
I też mamy fety typu N i P i MOSFET typu N i P.
Tranzystory te też mają trzy elektrody:
Bramkę( odpowiednik bazy ), źródło ( odpowiednik emitera) i dren (odpowiednik kolektora).
Główna różnica to taka ze w tranzystorach polowych nie płynie prąd bramki. Bo sterowane są napięciowo i nie płynie prąd bramki.

Zwykle MOSFET zachowuje się tak. Gdy napięcie miedzy bramką a źródłem Ugs jest mniejsze od progowego Uth, to prąd przez niego nie płynie. Gdy napięcie Ugs wzrośnie powyżej napięcia progowego ( typowa wartość to 4V) to tranzystor zaczyna się otwierać i zaczyna płynąc prąd miedzy drenem a źródłem.
Można powiedzieć że MOSFET to sterowane źródło prądowe. Ale sterowanie odbywa się na drodze napięciowej przez zmianę napięcia miedzy bramką a źródłem Ugs.
Czyli taki zawór sterowany napięciowo a nie jak w przypadku tranzystorów bipolarnych prądowo.

A to czytałeś??
http://www.edw.com.pl/pdf/k01/25_18.pdf
http://www.edw.com.pl/pdf/k01/26_13.pdf
Załączniki
rys.1_2053.jpg
rys.3_1959.jpg

The One 624
-

Post autor: The One 624 » 05 cze 2007, 15:05

Tak jak podał kolega wyżej
polecam cały cykl artykułów "Tranzystory dla początkujących"

elportal