Mruganie diodą

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ROM
Użytkownik
Posty: 257
Rejestracja: 15 cze 2005, 0:11
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ROM » 26 maja 2007, 0:02

Jony130 pisze:Ten układ nie zadziała w żadnej symulacji. ( A w krokodylu to większość generatorów nie dzieła)
Jeszcze nie ma takiej symulacji co by uwzględnili przebicie złącza emiter-kolektor.
Zresztą twój schemat zawiera błąd. Bo to emiter ma być podłączony do plusa kondensatora a kolektor przez diodę do masy.
Fakt, że układ zawiera błąd (nie zwróciłem na to uwagi :( ), ale z poprawką o której wspomniałeś, działa jak najbardziej - sprawdzone !!! .
A jeśli ktoś chce poznać szczegóły działania takiego układu, to proszę zerknąć do aktualnego EdW 5/2007 str.12 .

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 26 maja 2007, 9:43

Który uklad?? Ten w CC czy ten ze stronki ??

Ps. Dobrze podlaczone elementy mam na poprzednim rysunku ?? Jak ustawic tranzystor brzuszkiem do gory czy do dolu ??

Jony130
Moderator
Posty: 3154
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 26 maja 2007, 11:54

Ten obrazek
https://forum.elportal.pl/files/thumbs/ ... uu_186.jpg
jest dobrze, chodziło mi o schemat z krokodyla.
O działaniu tego układu można przeczytać też tu
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=27340#27340
A tu wyprowadzenia obudowy TO-92
http://www.armory.com/~rstevew/Public/T ... 92-eur.gif

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 26 maja 2007, 21:12

Jeszcze jedno pytanko: W jakim zakresie moge zmieniac oporniki aby nie spalic i aby uklad dzialal ?? Chodzi mi tu o sterowanie czasem mrugniecia diody. I czy zmiana samego opornika cos da czy trzeba tez kupywac kondensator ??

Jony130
Moderator
Posty: 3154
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 27 maja 2007, 10:26

Nie dawaj mniejszego rezystora niż 1K a będzie dobrze.
Grona granica zależy od użytego tranzystora i tak, układ dział dla R=10K i C=470F; T=BC337.
Ale jak zwiększę R do 20K to układ już przestał działać, zadziałał dopiero po zmianie tranzystora na BC548.
Wypróbowałem też działanie układu dla R=1K i C=1000uF i układ z BC337 miej znacznie wyższą częstotliwość niż z BC458
Jak widać wszystko zależy od użytego tranzystora.

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 27 maja 2007, 10:41

Mam tranzystor BC548. Mam pytanko: Jak to sprawdziles ?? Masz jakas plytke uniwersalna czy cos takiego ??

Jony130
Moderator
Posty: 3154
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 27 maja 2007, 12:43

Dokładnie mam płytkę stykową. gdzie wystarczy tylko powkładać elementy bez lutowanie.
bardzo dobre dla prototypów.
Zobacz tu
http://en.wikipedia.org/wiki/Breadboard
http://www.prodin.pl/oferta.php?wyrazen ... ka+testowa

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 30 maja 2007, 20:47

Obrazek

Mozecie mi na tym rysunku wyznaczyc gdzie jest plus i minus ??
1. Gdzie jest plus i minus diody
2. Gdzie jest plus i minus kondensatora
3. Gdzie jest emiter i kolektor tranzystora

I rozumiem ze tam gdzie plus mam wstawic dluzsze nogi tych czesci ??

Tommy_J
-
Posty: 14
Rejestracja: 29 gru 2006, 22:05

Post autor: Tommy_J » 30 maja 2007, 21:55

Minus diody to na symbolu diody kreska, a w praktyce krótsza nóżka. Plus kondensatora to ten pusty prostokąt, a każdy kondensator elektrolityczny ma oznaczony minus zwykle białym paskiem i ta nóżka jest również krótsza. Emiter jest tam gdzie strzałka na symbolu tranzystora, a gdzie jest w rzeczywistości to już zależy od tranzystora, trzeba zajrzeć do noty katalogowej. Konkretnie BC548 ma patrząc od strony napisu kolejno od lewej: kolektor, baza, emiter.

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 31 maja 2007, 12:07

Kurde jak nie patrzec tak mi nie dziala ... Moze to wina zasilacza ze nie daje 12V ?? Jak to sprawdzic ?? Mam miernik DT-830B

ROM
Użytkownik
Posty: 257
Rejestracja: 15 cze 2005, 0:11
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ROM » 31 maja 2007, 22:39

Tommy_J pisze: Konkretnie BC548 ma patrząc od strony napisu kolejno od lewej: kolektor, baza, emiter.
Owszem, jeśli trzymamy go nóżkami do dołu :wink: .

Jony130
Moderator
Posty: 3154
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 01 cze 2007, 12:03

Zobacz to powinno ci pomóc zmontować ten układ.
Załączniki
20.GIF
(86.77 KiB) Pobrany 683 razy
wtpro_109.jpg
dd.JPG

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 01 cze 2007, 12:20

Uklad mam zmontowany dokladnie tak jak pokazujesz. Mysle ze moze to byc wina zasilacza (patrz moj post wyzej)

Ps. Dzieki za podpowiedzi :)

Jony130
Moderator
Posty: 3154
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 01 cze 2007, 12:53

No to zmierz miernikiem napięcie musi być w ok 12V.
Mozę to być wina tranzystora daj inny typ.
A ta dioda wogóle nie świeci?
A jak na to zbuduj ten generator działa na 100% jak zmontujesz go bezbłędnie i ze sprawnych elementów.
Załączniki
gen.JPG

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 01 cze 2007, 13:43

No niestety to wina zasilacza (chyba :)) bo na mierniku pisze 8,83.

ODPOWIEDZ