Triak i optotriak

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 13 sty 2006, 11:44
Lokalizacja: zza dymu spalonych czesci
Kontakt:

Triak i optotriak

Post autor: adiblol » 13 mar 2007, 13:00

Jak działa standardowy układ połączenia optotriaka i triaka przy sterowaniu urządzeniami sieciowymi (zamiast przekaźnika)? Czy nie wystarczył by sam optotriak? Wiem, że chodzi o to, że triak ma większą obciążalność, ale właściwie to jak to z tym jest?
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez adiblol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 14 mar 2007, 0:19

Obawiam się Kolego ze samym optotriakiem nic nie zrobisz :). Optotriaki to urzadzenia do tzw. izolacji galwanicznej. Brzmi groźnie, ale chodzi o to żeby układ sterujący był odizolowany od ukł. sterowanego co zmniejszy ryzyko uszkodzenia. Gdyby użyć analogii to optotriak jest odpowiednikiem tranzystora załączającego przekaźnik. Jeśli zasili się diode zawartą w strukturze optotriaka to triak (ten zawarty w strukturze optotriaka) otworzy sie co z kolei umożliwi przepływ prądu przez bramkę "G" triaka sterującego urządzenie 230V.

Dar.El
-
Posty: 65
Rejestracja: 10 lut 2007, 20:18
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Dar.El » 14 mar 2007, 7:47

Witam
Są optotriaki o obciążalności 8A, więc nie zawsze trzeba stosować parę optotriak-triak.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 14 mar 2007, 17:45

przyznam sie ze Kolega mnie "zastrzelił". nie wiedziałem ze są takie optotriaki. Mógłbym prosic o symbol takiego cudenka ?

Dar.El
-
Posty: 65
Rejestracja: 10 lut 2007, 20:18
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Dar.El » 14 mar 2007, 18:26

Ostatnio zmieniony 14 mar 2007, 20:00 przez Dar.El, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 13 sty 2006, 11:44
Lokalizacja: zza dymu spalonych czesci
Kontakt:

Post autor: adiblol » 14 mar 2007, 18:46

gwozdex pisze:Jeśli zasili się diode zawartą w strukturze optotriaka to triak (ten zawarty w strukturze optotriaka) otworzy sie co z kolei umożliwi przepływ prądu przez bramkę "G" triaka sterującego urządzenie 230V.
No niby tak... ale czy triak ten na 230V to zamknie się jak na bramce nie będzie miał napięcia? Bo triak to "tyrystor, który może przewodzić w obu kierunkach", a tyrystor pozostaje otwarty nawet gdy przez bramkę nie przepływa prąd.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 14 mar 2007, 19:56

Przez bramkę triaka musi płynąć cały czas prąd jeśli chcemy żeby był otwarty. Prąd nie płynie- triak zatkany. Pozdraiwam.

[ Dodano: 2007-03-14, 21:50 ]
:arrow: Dar.El
Szczerze mówiąc mam spore wątpliwości czy to do czego podałeś link można jeszcze nazwać optotriakiem- jest to raczej coś co zawiera w sobie optotriak i triak jednoczesnie. Jakkolwiek to nazwiać to ma obciążalność 8A- tak jak pisałeś. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ