Jak stabilizować częstotliwość generatorów ???

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
marines89
-

Jak stabilizować częstotliwość generatorów ???

Post autor: marines89 » 17 lut 2007, 21:48

Witam :!: Jeśli umieściłem post nie tu gdzie trzeba to przepraszam!!! Jestem nowy i zielony, dopiero uczę się elektroniki i jeszcze wszystkiego nie wiem i mam nadzieję że ktoś tutaj mi pomoże! Szukałem na necie i na forum , ale niestety nie znalazłem jak stabilizować częstotliwość generatora , a muszę napisać o tym zadanie!!!Jeśli ktoś może mi pomóc , to baaaardzo proszę !!!!!!!!! :!: Z góry dziękuję!

Awatar użytkownika
Swadzyniak
-

Re: Jak stabilizować częstotliwość generatorów ???

Post autor: Swadzyniak » 17 lut 2007, 23:02

[quote="marines89"]Witam :!: Jeśli umieściłem post nie tu gdzie trzeba to przepraszam!!! Jestem nowy i zielony, dopiero uczę się elektroniki i jeszcze wszystkiego nie wiem i mam nadzieję że ktoś tutaj mi pomoże! Szukałem na necie i na forum , ale niestety nie znalazłem jak stabilizować częstotliwość generatora , a muszę napisać o tym zadanie!!!Jeśli ktoś może mi pomóc , to baaaardzo proszę !!!!!!!!! :!: Z góry dziękuję![/quote]

Serdecznie witam marines 89 -

Generatory musimy podzielić na dwie grupy: Kwarcowe - w których elementem czynnym jest rezonator kwarcowy, wraz z układem w którym się znajduje, wzbudza się na odpowiedniej dla kwarcu częstotliwości. Jednak choć układ stabilnie pracuje, ma pewne odchyłki w częstotliwości na plus i minus w zależności od temperatury otoczenia. Aby przeciwdziałać tzw. "pływaniu" częstotliwości, stosuje się odpowiednie kondensatory kompensujące (ceramiczne z czarną kropką), a generator w układzie elektronicznym stabilizowany jest przez (ARCZ) Automatyczną Regulację Częstotliwości, która wychwytuje zmiany w częstotliwości generatora i koryguje je do poprzedniego, ustawionego punktu. Takie stabilizatory generatorów istnieją obecnie w każdym urządzeniu odbiorczym lub nadawczo-odbiorczym.
Druga grupa to generatory przestrajane: (VFO). Tu zamiast rezonatora kwarcowego elementem wzbudzającym jest obwód LC. Stała cewka i regulowany kondensator, wraz z układem elektronicznym tworzy generator przestrajany, i choć jego częstotliwość jest zmienna (przestrajana), to i on także musi być stabilizowany, ponieważ kiedy ustawimy odpowiednią dla układu elektronicznego częstotliwość, generator nie powinien teraz się odstrajać. Stabilizacja tego układu generatora jest podobna do kwarcowego.
Istnieją także inne, bardziej rozbudowane stabilizacje częstotliwości generatorów w postaci pętli FLL oraz syntez częstotliwości, ale te tematy są na tyle zawiłe i obszerne, że trudno o nich napisać w kilku słowach.

Serdecznie pozdrawiam

Tadeusz.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Więcej o FLL:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic53442-0.html

marines89
-

Post autor: marines89 » 18 lut 2007, 15:07

Dziękuję serdecznie za pomoc :!: Mam nadzieję , że w przyszłości mogę liczyć na Pańską pomoc i innych użytkowników tego forum !!!Pozdrawiam wszystkich zagorzałych elektroników :wink: P.S. pochwale się oceną z zadania :razz: :lol:

Awatar użytkownika
Swadzyniak
-

Post autor: Swadzyniak » 18 lut 2007, 15:29

[quote="marines89"]Dziękuję serdecznie za pomoc :!: Mam nadzieję , że w przyszłości mogę liczyć na Pańską pomoc i innych użytkowników tego forum !!!Pozdrawiam wszystkich zagorzałych elektroników :wink: P.S. pochwale się oceną z zadania :razz: :lol:[/quote]

Serdecznie witam marines 89 -

Dziękuję serdecznie za post. Na ile moja wiedza będzie przydatna - możesz liczyć na pomoc. Z elektroniki cyfrowej nie jestem mocny, ponieważ dopiero wkraczam w jej tajniki. Ale koledzy - jak zawsze podejmą temat i wspólnymi siłami rozwiążemy problem.

Serdecznie pozdrawiam, trzymaj się ciepło!

Tadeusz

ODPOWIEDZ