moc wejściowa i które słuchawki??

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
wiesio
-

moc wejściowa i które słuchawki??

Post autor: wiesio » 17 gru 2006, 18:21

Witam!

może mi ktoś powiedzieć które słuchawki bedą lepsze i czy moc wyjścowa decyduje o tym które bedą mocniej i lepiej grały??

Philips HG100

czy

Philips HP250

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 17 gru 2006, 19:02

Moc nie decyduje o tym które będą lepiej grały - to jest pewne. Może decydować o tym które będą głośniej grały, ale lepiej patrzeć na efektywność (na aukcji zwana czułością, tak naprawdę to nic innego jak sprawność ale w bardziej przystępnej jednostce niż %). I tak, zakładając że zarówno jedne jak i drugie słuchawki mają 32ohmy, głośniej będą grać te o większej efektywności (przy tym samym napięciu wejściowym, jeżeli rozpatrujemy moc wejściową to impedancja nie ma znaczenia). Różnica 3dB efektywności jest tak samo odczuwalna jak podwojenie mocy. Więc te HG100 powinny być głośniejsze, pod warunkiem że dane z aukcji są prawdziwe i producent przeprowadzał pomiary w taki sam sposób (ponieważ producent jest taki sam w obu przypadkach można uznać że w taki sam sposób).
Które są lepsze to nie wiem, może być tak że te tańsze (HP250), a w tych droższych dopłacasz za mikrofon.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 gru 2006, 19:52

Noramatywnie głośniej będą grały HG100... Lecz spójrz na pasmo przenoszenia! HP250 ma lepsze (szersze) pasmo w dół, więc najniższe częstotliwości będą lepiej przetwarzane. Zatem HP250 z różnicą 4dB mogą grać lepiej i subiektywnie głośniej niż HG100 - zwłaszcza, że efektywność tych HG100 ma tolerację ±3dB!!!

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 19 gru 2006, 13:22

Jestem (zadowolonym) użytkownikiem HP200 - są to takie same słuchawki jak HP250.
Drobne róznice to długość przewodu (u mnie 3m), oraz brak regulatora głośności na "kablu".

Słuchawki grają dobrze, nie zniekształcają muzyki - a i do rozmów się nadają ;)

Co do mikrofonu - mam tani, wolnostojący (kupiony za parę złotych - "marketowy"), a spisuje bardzo dobrze...

ODPOWIEDZ