Waty na ampery

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 13 sty 2006, 11:44
Lokalizacja: zza dymu spalonych czesci
Kontakt:

Waty na ampery

Post autor: adiblol » 05 sie 2006, 13:43

Jak przeliczyć (znając napięcie) moc urządzenia (W) na pobór prądu (A) i odwrotnie?
Szukałem w Wikipedii ale sensownych wzorów nie było.

Awatar użytkownika
GAVRON
Użytkownik
Posty: 552
Rejestracja: 26 maja 2006, 8:44
Lokalizacja: Łaziska Górne

Post autor: GAVRON » 05 sie 2006, 13:48

:shock: GOOGLE lub KSIĄŻKA Z PODSTAW ELEKTROTECHNIKI I trochę algebry z podstawówki :!:

tasza
Użytkownik
Posty: 1391
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 05 sie 2006, 13:58

adiblol pisze:Szukałem w Wikipedii ale sensownych wzorów nie było
:shock:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Moc
http://pl.wikipedia.org/wiki/Moc_pozorna
http://pl.wikipedia.org/wiki/Moc_czynna

Reasumując: P = U*I ---> I = P / U , dla pozornej S jest podobnie...

tasza

PS.
ciężkie czasy nadeszły....

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 05 sie 2006, 14:18

tasza pisze:Reasumując: P = U*I ---> I = P / U , dla pozornej S jest podobnie...
No, no. :smile: To jest prawda tylko przy prądzie stałym.


P.S.
Temat rzeczywiście porażający...

tasza
Użytkownik
Posty: 1391
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 05 sie 2006, 14:25

adiblol pisze:moc urządzenia (W)
napisał W...że waty niby...

choć dla urządzeń RTV/AGD możesz szacunkowe obliczenia wykonywać
jak dla mocy czynnej....

no, a temat jest rzeczywiście inspirujący....
:roll:

Awatar użytkownika
pim
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 31 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: pim » 05 sie 2006, 15:52

Czy to prawda ze fala EM jest mocą czynną

Awatar użytkownika
GAVRON
Użytkownik
Posty: 552
Rejestracja: 26 maja 2006, 8:44
Lokalizacja: Łaziska Górne

Post autor: GAVRON » 05 sie 2006, 16:01

Arnold_S. pisze:No, no. To jest prawda tylko przy prądzie stałym.
Lubię takie rozważania :roll: .

Przy przemiennym też pod warunkiem, że cosφ=1 lub bliski 1 (np. grzałka elektryczna, silnik już nie!) :mrgreen: .

Dla prądu stałego nie ma potrzeby wprowadzać pojęcia mocy pozornej, bo nie ma tam składowej biernej, więc wzory na moc czynną przy prądzie stałym i pozorną przy przemiennym są takie same.

Różnica jest pomiędzy czynną dla przemiennego i czynną dla stałego.

Zresztą w powyższych linkach są wzory. :neutral:

Arnold_S.

!

Post autor: Arnold_S. » 06 sie 2006, 1:15

pim pisze:Czy to prawda, że fala EM jest mocą czynną?

Fala nie jest mocą.
Napięcie nie jest natężeniem.
Rezystancja nie jest pojemnością.
Długość nie jest objętością.
I tak dalej... :cool:

Fala(elektromagnetyczna, czy mechaniczna) niesie energię.


pim w podpisie pisze:Jest jeszcze jedna "rzecz" której nie rozbierałem... :mrgreen:
Jaka to "rzecz"? :roll:

Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 13 sty 2006, 11:44
Lokalizacja: zza dymu spalonych czesci
Kontakt:

Post autor: adiblol » 06 sie 2006, 8:05

No to jak jest przy zasilaniu ZASILACZA lub KOMPUTERA? Chodzi mi o wartość szacunkową jak to obliczyć żeby było DOBRZE?

Arnold_S.

Masz licznik w domu - zmierz sobie.

Post autor: Arnold_S. » 06 sie 2006, 10:14

Żaden zasilacz nie pobiera "mocy z napisu" na naklejce(to tylko wartość maksymalna jaką może dać, ale w większości przypadków, zwłaszcza w komputerach, daleko do tego maksimum).
Nie oszacujesz tego, "żeby było dobrze".
Ale możesz to zmierzyć - każdy ma w domu licznik energii !
:smile:
Tyle w temacie.


P.S.
Zobacz ten temat(tylko nie bierz na poważnie bajek, "że zasilacz 350W żre ciągle 350W"):
http://elportal.pl/forum/viewtopic.php?t=1881

Z praktyki wychodzi, że przeciętny komputer(w miarę "na czasie", czyli z procesorem minimum 1GHz) wraz z monitorem(zwykłym na kineskopie), pobiera w okolicach ≈200W(na pewno nie 400 i więcej, jak niektórzy wymyślają).

Jak ktoś chce oszczędzać, to niech np. wymieni zwykłe żarówki na kompaktowe, a komputer zostawi w spokoju(często np. starsi ludzie są przekonani, że głównie komputer - czyli coś, czego nie znają - jest odpowiedzialny za "wysokie rachunki").

Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 13 sty 2006, 11:44
Lokalizacja: zza dymu spalonych czesci
Kontakt:

Post autor: adiblol » 06 sie 2006, 12:11

Arnold_S. pisze:Ale możesz to zmierzyć - każdy ma w domu licznik energii !
Ale to musze wszystko wyłączać i mierzyć obroty ;/ skomplikowane...

Nie chodzi o pomiar. Chodzi o zamianę Watów na Ampery i odwrotnie...

Wojtek
Moderator
Posty: 2606
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 sie 2006, 12:35

adiblol pisze:Nie chodzi o pomiar. Chodzi o zamianę Watów na Ampery i odwrotnie...
No na to pytanie chyba juz dostałeś odpowiedź, dyskusja zaczyna być "dziwna".

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 06 sie 2006, 13:03

Jacy ludzie, taka dyskusja. :grin:

Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 13 sty 2006, 11:44
Lokalizacja: zza dymu spalonych czesci
Kontakt:

Post autor: adiblol » 07 sie 2006, 12:34

Dostałem odpowiedź dotyczącą prądu stałego. A chce zamieniać parametry urządzeń zasilanych z sieci...

tasza
Użytkownik
Posty: 1391
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 07 sie 2006, 12:56

Arnold_S. pisze:Jacy ludzie, taka dyskusja.
nie narzekaj, bo całą zabawę zepsujesz... :mrgreen:
adiblol pisze:A chce zamieniać parametry urządzeń zasilanych z sieci...
jeżeli urządzenie pobiera P watów i jest zasilane z napięcia o wartości U to
prąd I będzie P / U

to dotyczy odbiorników o cosφ≈ 1 (co już GAVRON napisał :idea: ) czyli grzałek,
żarówek (takich zwykłych) etc/itd....
one mają to do siebie że pobierają tyle mocy ile im napisali w fabryce na nalepce.

jeżelich chcesz oszacować ile prądu pobiera z sieci zasilacz komputera to trzeba inaczej....
to że na nim pisze 345W to nie znaczy że on tyle pobiera, tylko że taką moc
może dostarczyć do obciążenia (układów komputera)...
zasilacz o mocy 500W może pobierać z sieci/dostarczać do kompa np. tylko kilkadziesiat watów...
to zależy ile mocy pobierają poszczególne składniki komputera....

zrozumienie tego niuansu wiele ułatwi.... :roll:

tasza

ODPOWIEDZ