moc prądu :?:

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pim
Użytkownik
Kontakt:

moc prądu :?:

Post autor: pim » 02 cze 2006, 17:00

Witam Czy na impedancji (rezystancja nieskończona-kondensator idealny) może odkładać sie moc czynna :?:

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 02 cze 2006, 19:11

jak połączone są te R i C - szeregowo? równolegle?
jeżeli równolegle i R->oo to taki obwód będzie miał tylko reaktancję pojemnościową Xc
i na niej będzie odkladac się moc bierna, czynna będzie tak bliska zeru jak R nieskończoności...
a jak takie RC będą szeregowo to .... ha?
:roll:

Awatar użytkownika
pim
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: pim » 02 cze 2006, 19:32

chodzi mi dokładnie o to na którym elemencie w antenie odkłada sie moc (jaka :?: ) bo w szkole powiedzieli mi ze moc czynna nie odkłada sie na idealnym kondensatorze i cewce a antena ma przeciesz impedancje 50Ω a rezystancje nieskończenie wielką. to jak to jest bo sam nie wiem albo coś źle rozumiem albo.... :?:

krzych
-

Post autor: krzych » 02 cze 2006, 19:57

Prawdę mówiąc, to trochę zamotałeś. Chodzi ci o obwód zasilany prądem przemiennym, czy stałym( bo nie napisałeś)? Po określeniach "impedancja" i "moc czynna" wnioskuję, że przemiennego. Według mnie można ten przypadek rozpatrywać na dwa sposoby(1 i 2)
Zakładając, że R=∞ zgodnie ze wzorem na impedancję Z=√(R²+Xc²), impedancja także jest nieskończenie wielka (Z=∞), następnie zgodnie z prawem Ohma dla pr. przemiennego: I=U/Z, wynika, że:
1 prąd jest tak mały, że można uznać, że jest równy 0 (I=0 prąd nie płynie)
2 prąd jest bardzo mały, bliski 0, lecz od niego różny (I≠0).
Moc czynna dla dwójnika szeregowego (bo chyba o taki ci chodzi :?: ) wyraża się wzorem: P=I²•R. Ponieważ:
1 I=0, więc moc czynna także jest równa 0 (P=0).
2 I≠0, więc Moc czynna także jest różna (większa) od 0 (P≠0)

ps. moc czynna się nie odkłada, tylko wydziela. Odkłada się spadek napięcia :wink: .
ps'. Spóźniłem się. Wszystko przez to, że mnie wylogowało :mad: i jak pisałem tego posta nie widziałem waszych postów. Dlatego taka postać tego posta.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 02 cze 2006, 21:05 przez krzych, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
pim
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: pim » 02 cze 2006, 20:10

tak jak juz wcześcniej napisałem chodzi mi tu o antene nadawczą która reprezentuje impedancje 50Ω

krzych
-

Post autor: krzych » 02 cze 2006, 20:43

Znów się spóźniłem. Wszystko przez to, że znowu mnie wylogowało :mad: i nie widziałem twojego(powyższego)postu.
Do rzeczy! Z tego, co wiem, te 50 Ohm to impedancja falowa, czyli opór stawiany przy wielkich częstotliwościach Z=√(L/C). Rezystancja kabla antenowego jak i samej anteny jest ardzo mała (zakładając, że jest wykorzystywany cały przekrój). Antena wykorzystuje wielkie częstotliwości, dlatego też ważną rolę odgrywa efekt naskórkowy. Powoduje on, że prąd (sygnał) nie wnika w głąb przewodnika (nie wykorzystuje całego przekroju przewodnika) tylko płynie w jego bardzo cienkiej, zewnętrznej warstwie( wykorzystuje niewilką część przekroju). Jak wiemy rezystancja przewodnika jest odwrotnie proporcjonalna do jego przekroju( w naszym przypadku nie ulegają zmianie ani ρ- opór właściwy, ani l - długość przewodnika), więc jego znaczne zmniejszenie powoduje znaczny wzrost jego rezystancji. Rezystancja jest więc na tyle duża, że nie da się jej pominąć. Przemawiało by to za tym, że zarówno w antenie, jak i w kablu antenowym wydziela się moc czynna. Myślę, że dokładną odpowiedź dała by dogłębna analiza rzeczywistego modelu takiego obwodu.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
pim
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: pim » 06 cze 2006, 19:24

To mam rozumieć ze kazdy element (kabel antena) jest rezystancją (o wiele większą niż reystancja dla DC) i na tych właśnie elementach wydziela sie moc czynna

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 07 cze 2006, 12:08

pim pisze:To mam rozumieć ze kazdy element (kabel antena) jest rezystancją (o wiele większą niż reystancja dla DC)...
nie, rezystancja zawsze jest stała.
Nawiązujesz do anten o impedancji 50Ω oraz wydzielanej mocy. Może chodzi o dopasowanie nadajnika do anteny? Jeśli nadajnik oraz odbiornik (antena) posiadają impedancję 50Ω, to następuje pełne przekazanie mocy do anteny. W przypadku niedopasowania, następuje odbicie, i część mocy wraca do nadajnika. Jeśli o to Ci chodzi to można rozwinąć ten ciekawy temat, w przeciwnym razie przepraszam za spam.
Pozdrawiam

krzych
-

Post autor: krzych » 07 cze 2006, 13:04

Passage pisze:nie, rezystancja zawsze jest stała.
Czyli twierdzisz, że efekt naskórkowy nie istnieje, albo , że jest on tak samo "silny" zarówno przy np. 200kHz jak i 100MHz :?:

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 07 cze 2006, 14:30

Zdecydujcie się czy mowa o elementach idealnych czy nie. W rzeczywistym przewodzie antenowym występują straty na rezystancji przewodu i straty w dielektryku. Tak samo jest w kondensatorach i cewkach, właściwie te straty wynikają z "nieidealności" widocznych na schematach zastępczych elementów. Po schematy zastępcze odsyłam do podręczników.
Rezystancja przewodu antenowego jest stała, o ile termin rezystancja oznacza opór dla prądu stałego. Ale jeśli mówimy o rezystancji w funkcji częstotliwości no to niestety ale rośnie. Jest pewne, że efekt naskórkowy istnieje i powoduje straty, które dla kabli określa się np.w dB/100m i parametr ten rośnie z częstotliwością. Ale to kabel. W antenie to nie wiem jak to jest ale na pewno część mocy czynnej wynika ze strat na rezystancji jej metalowych części.

Awatar użytkownika
pim
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: pim » 07 cze 2006, 22:11

ptolek pisze:Zdecydujcie się czy mowa o elementach idealnych czy nie
rozpatruje(my) tu elementy rzeczywiste

krzych
-

Post autor: krzych » 07 cze 2006, 22:37

Oczywiście, że mówimy o elementach rzeczywistych. Przy idealnych nie było by strat (np. idealna cewka nie miała by rezystancji szeregowej, a kondensator miałby stratność i ESR równe 0.
ptolek pisze:Zdecydujcie się czy mowa o elementach idealnych czy nie. W rzeczywistym przewodzie antenowym występują straty na rezystancji przewodu i straty w dielektryku. Tak samo jest w kondensatorach i cewkach, właściwie te straty wynikają z "nieidealności" widocznych na schematach zastępczych elementów. Po schematy zastępcze odsyłam do podręczników.
Rezystancja przewodu antenowego jest stała, o ile termin rezystancja oznacza opór dla prądu stałego. Ale jeśli mówimy o rezystancji w funkcji częstotliwości no to niestety ale rośnie. Jest pewne, że efekt naskórkowy istnieje i powoduje straty, które dla kabli określa się np.w dB/100m i parametr ten rośnie z częstotliwością. Ale to kabel. W antenie to nie wiem jak to jest ale na pewno część mocy czynnej wynika ze strat na rezystancji jej metalowych części.
:arrow: ptolek przecież właśnie to napisałem, wyjaśniłem czemu przy w.cz. rezystancja nie jest stała :
krzych pisze:Antena wykorzystuje wielkie częstotliwości, dlatego też ważną rolę odgrywa efekt naskórkowy. Powoduje on, że prąd (sygnał) nie wnika w głąb przewodnika (nie wykorzystuje całego przekroju przewodnika) tylko płynie w jego bardzo cienkiej, zewnętrznej warstwie( wykorzystuje niewilką część przekroju). Jak wiemy rezystancja przewodnika jest odwrotnie proporcjonalna do jego przekroju( w naszym przypadku nie ulegają zmianie ani ρ- opór właściwy, ani l - długość przewodnika), więc jego znaczne zmniejszenie powoduje znaczny wzrost jego rezystancji. Rezystancja jest więc na tyle duża, że nie da się jej pominąć. Przemawiało by to za tym, że zarówno w antenie, jak i w kablu antenowym wydziela się moc czynna.
ps.
krzych pisze:Czyli twierdzisz, że efekt naskórkowy nie istnieje, albo , że jest on tak samo "silny" zarówno przy np. 200kHz jak i 100MHz

To było pytanie retoryczne do passage.

ODPOWIEDZ