Czy wie ktoś może jak zbudować, wykorzystując przerzutnik typu JK, 3-bitowy rejestr równoległo- szeregowy z możliwością asynchronicznego wprowadzania informacji z dwóch źródeł?
(Jak w ogóle wygląda taki rejestr równoległo- szeregowy, bo wiem jak wygląda równoległo-równoległy, szeregowo-szeregowy, szeregowo-równoległy, ale nie wiem jak wygląda równoległo- szeregowy)
Jakiekolwiek wskazówki mile widziane
[ Dodano: 01-02-2006, 21:16 ]
Czy w ogóle taki rejestr da się zrobić?
[ Dodano: 01-02-2006, 23:18 ]
A może ktoś wie jak zbudować taki rejestr na jakichkolwiek innych przerzutnikach?
Problem: rejestr równoległo-szeregowy na JK
Re: Problem: rejestr równoległo-szeregowy na JK
no... normalnie, taki mały, czarny, jak scalaknstn2 pisze:ale nie wiem jak wygląda równoległo- szeregowy
rejestr równoległo-szeregowy jak sama nazwa wskazuje potrafi przyjąć dane równoległe,
powiedzmy n-bitów, potem potrafi je 'wysunąć' na swoim wyjściu w n taktów zegara,
moja rada jest taka: pooglądaj sobie dokumentacje do różnych kostek CMOS/TTL,
które pełnią rolę rejestrów ( w google magiczne zaklęcia: 'parallel serial shift register')
w pdf-ach często zamieszczany jest schemat takiego układu (logic diagram),
i możesz się na takim schemacie wzorować, podejrzeć jak to jest zrobione
tu masz 74165 , paraller/serial/8bit
tasza
Re: Problem: rejestr równoległo-szeregowy na JK
Jasne, że wie. Ty też możesz wiedzieć, wystarczy lektura jakiejkolwiek poważnej książki o układach cyfrowych. Taką podstawową biblią o TTL'kach jest Pieńkos, Turczyński "Układy scalone TTL w systemach cyfrowych"nstn2 pisze:A może ktoś wie jak zbudować taki rejestr na jakichkolwiek innych przerzutnikach?