PWM z wykorzystaniem układu 555.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Gosc

PWM z wykorzystaniem układu 555.

Post autor: Gosc » 10 sty 2006, 21:54

Witam!

Chciałbym wykorzystać układ 555 jako generator PWM sterowany napięciem. Słyszałem, że podobny schemat (napięcie sterujące podawało się na nózkę nr 5) znajduje się w jakiejś starej książce, w której zawrte były najróżniejsze zastosowania układu 555. A może ktoś z Was ma potrzebne mi schematy i wzory lub ma pomysł jak w inny sposób mogę to rozwiązać (mikroprocesor nie wchodzi w grę ponieważ nastawiony jestem na prostote układu)?

Pozdrawiam
Marcin

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 11 sty 2006, 8:08

Witam,
Z tego co ja wiem, to wykorzystując nogę 5 NE555 można uzyskac generator VCO, ale tak naprawde kiepska jest ta regulacja... Dużo lepszy jest układ 4046, ale Tobie przeciez chodzi o PWM a nie VCO. Nie znam takiego układu, więc raczej nie pomogę. Może napisz coś więcej na ten temat. Czy chcesz zmieniac wypelnienie w granicach 0-100%? sterując napięciem 0-VCC ? I czy dużą rolę odgrywa dokładnosc? Jeśli nie, to może uda się nam zaprojektowac :)
Pozdrawiam.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 12 sty 2006, 22:07

Schemat taki znajdziesz na stronie K. Górskiego Elektronik Hobbysta - NE555 jest on jednocześnie autorem fajnej książeczki "Timer 555 w przykładach" - w załaczeniu artykuł, którego szukasz :)
Załączniki
506k_timer_ne555_regulator_pwm.rar
(382.22 KiB) Pobrany 20597 razy

ODPOWIEDZ