projektowanie zailacza stbilizowango, pomóżcie!!!!!!!!!!

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
dagzer

projektowanie zailacza stbilizowango, pomóżcie!!!!!!!!!!

Post autor: dagzer » 09 lis 2005, 8:39

mam zaprojektować zasilacz stabilizowany o parametrach wyjściowych
- napiecie wyjsciowe 6V
- prąd wyjściowy 120mA
mam obliczyć transformator uwzględniając liczbe zwojów i rdzeń, dobrać stabilizator, filtr, prostownik.
POMÓŻCIE jeśli coś wiecie na ten temat!!!!!!!!!

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 09 lis 2005, 10:58

Witam,
jako stabilizator wykorzystaj układ 7806. Nie za bardzo rozumiem potrzebę obliczania rdzenia oraz ilosci zwojów w transormatorze. Czy to jest zadanie do szkoły? 120mA to bardzo mały prąd i możesz wykorzystać praktycznie dowolny transformator dający na wyjściu napięcię >8V. Jako kondensator ja bym poprostu wstawił 1000uF, ale można to dokładnie obliczyć. jeśli masz transformator np o napięciu 8V, to napięcie niestabilizowane będzie miało wartość √2 × 8V = 11,3V, od tego musimy odjąć spadek napięcia na mostku prostowniczym tj. ok 1,4V, tak więc dostępne napięcie wynosić będzie 11,3V - 1,4 V = 9,9V. Teraz musimy obliczyć maksymalne napięcie tętnień. Jest to poprostu różnica pomiędzy maksymalnym dostępnym napięciem (9,9V) a minimalnym napięciem wymaganym przez stabilizator (ok 8V). Tak więc U = 9,9V - 8V = 1,9V. Na podstawie tych danych mozemy obliczyć wartość kondensatora wygładzającego:
C=I × 0.01/U
gdzie I to maksymalny prąd wyjściowy, w tym przypadku będzie to 120mA + jakiś prąd pobierany przez stabilizator, a więc zaokrąglamy do 150mA.
C=0,15 × 0.01/1,9 = 789uF
nie jest to wartość typowa tak więc zaokrąglamy ją do 1000uF

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ