układy TDA

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
keeel

układy TDA

Post autor: keeel » 06 sie 2005, 13:50

witam
Kupiłem ostatnio kilka kostek TDA min1562Q i niektóre "odpalały" od razu a inne wogóle
i mam pytanie czy w sklepie /giełdzie można kupić uszkodzone kości czy może to moja wina np podczas lutowania kości się przepalały :?:

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 06 sie 2005, 14:27

W sklepie to nie ale na giełdie to różnie, a co do przegrzania to bardzo możliwe :(

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 05 kwie 2004, 8:38
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: układy TDA

Post autor: gaweł » 06 sie 2005, 23:51

keeel pisze: ...czy może to moja wina np podczas lutowania kości się przepalały :?:
Ta sugestia to raczej na samym końcu do rozważenia. Raczej w grę wchodzi już uszkodzony układ (jeżeli kupujesz w dziwnych miejscach). Nie można też wykluczyć błędów w aplikacji, czy jest to twoja konstrukcja czy sprawdzony układ?

Awatar użytkownika
Holtek
-
Posty: 51
Rejestracja: 27 lip 2005, 20:18
Lokalizacja: Lublin- Lubartów
Kontakt:

Post autor: Holtek » 10 sie 2005, 9:22

Prawdą jest że coraz więcej sprzedaje sie podrobionych elementów :( . np ostatnio kupiłem okazyjnie cztery tranzystory BD911 i BD912. Wstawiłem do wzmacniacza i chwilkę po uruchomieniu, bez obciązenia ani podawanaia sygnału na wejście, wszytkie tranzystory na raz wybuchły. Gdy wstawiłem nowe tranzystory z innego źródła i w troche innych obudowach to wzmacniacz ruszył, wystarczyło troche podnieść prąd spoczynkowy i chodzi do dnia dzisiejszego.
Tak samo jest z końcówkami mocy np "nadziałem" sie na podróbki końcówek STK, TDA oraz innych tranzystorów mocy. :(

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 10 sie 2005, 11:10

No bierze się element w tej samej obudowie i maluje się na nich parametry drogiego elementu a jak ma się sitodrukarkę to żaden problem i potem bum :x .

ODPOWIEDZ