Podłączanie triaka

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Jac3k
-
Posty: 3
Rejestracja: 16 cze 2019, 8:57

Podłączanie triaka

Post autor: Jac3k » 16 cze 2019, 9:09

Dzień dobry,


Podłączyłem triak zgodnie z załączonym rysunkiem, prąd nie płynie. Gdy zamieniam napięcie 230v na 12v stałe - działa. Dlaczego tak się dzieje?
Załączniki
podłączenie triaka.jpg

es2
-
Posty: 70
Rejestracja: 13 mar 2018, 9:47

Re: Podłączanie triaka

Post autor: es2 » 16 cze 2019, 10:55

Bramka triaka, z jego punktu widzenia, wisi w powietrzu. Obwód 230V i 12V nie ma wspólnych potencjałów. Gdy zasilasz triak z 12V, wtedy wspólny potencjał jest dlatego traik zaczyna przewodzić ale się nie wyłączy, dopóki napięcie zasilającego nie spadnie poniżej ok 2V.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2019, 10:57 przez es2, łącznie zmieniany 1 raz.

penknife
-
Posty: 3
Rejestracja: 28 mar 2018, 9:49
Lokalizacja: G-cko
Kontakt:

Re: Podłączanie triaka

Post autor: penknife » 16 cze 2019, 10:55

Jaka jest różnica napięcia między A1 (wyprowadzenie od którego na schemacie odchodzi baza) a bazą?

Sent from my Lenovo TB3-850M using Tapatalk


es2
-
Posty: 70
Rejestracja: 13 mar 2018, 9:47

Re: Podłączanie triaka

Post autor: es2 » 16 cze 2019, 10:58

penknife pisze:
16 cze 2019, 10:55
Jaka jest różnica napięcia między A1 (wyprowadzenie od którego na schemacie odchodzi baza) a bazą?
Jaką bazą?

Jac3k
-
Posty: 3
Rejestracja: 16 cze 2019, 8:57

Re: Podłączanie triaka

Post autor: Jac3k » 16 cze 2019, 11:27

Dziękuję za odpowiedzi,

Znalazłem schemat połączenia triaka jak w załączniku. Czy możliwe jest "wprost" takie połączenie? Gdy połączymy baterię (ujemny biegun) do przewodu zasilającego powstanie zwarcie?
Załączniki
przyklad triak.jpg

es2
-
Posty: 70
Rejestracja: 13 mar 2018, 9:47

Re: Podłączanie triaka

Post autor: es2 » 16 cze 2019, 12:35

Jac3k pisze:
16 cze 2019, 11:27
Znalazłem schemat połączenia triaka jak w załączniku. Czy możliwe jest "wprost" takie połączenie? Gdy połączymy baterię (ujemny biegun) do przewodu zasilającego powstanie zwarcie?
Już pisałem, jak włączysz triak to już go nie wyłączysz dopóki napięcie pomiędzy A1 a A2 nie spadnie poniżej ok 2V dlatego używanie triak w obwodach prądu stałego raczej nie ma sensu. Nie wiem jak w triakach ale tyrystory (zdaje się nie każdy) można było wyłączyć. Tyrystory stosowano w przetwornicach napięcia dużej mocy, np w telekomunikacji z 48V na 220V / 2000W.

Jac3k
-
Posty: 3
Rejestracja: 16 cze 2019, 8:57

Re: Podłączanie triaka

Post autor: Jac3k » 16 cze 2019, 13:14

Triak będzie się wyłączał przy przejściu napięcia przemiennego przez zero. Chodzi mi o sterowanie typu włącz/wyłącz grzałki zasilanej z napięcia sieciowego przy pomocy niższego napięcia stałego z zasilacza np 12v, wykorzystując tylko triak. Czy to możliwe? Z informacji o triakach wynika, że tak. Jednak gdy podłączyłem go w sposób z pierwszego posta - nie działa.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Re: Podłączanie triaka

Post autor: Jony130 » 16 cze 2019, 13:55

Można by było spróbować podłączyć plus zasilacza 12V do A1 (MT1) a minus przez rezystor do bramki triaka.
Ale jest to szalenie niebezpieczne dla zdrowia użytkownika.

Albo prościej i znacznie bezpieczniej będzie optotriaka MOC3023 do sterowania triaka i po problemie .

es2
-
Posty: 70
Rejestracja: 13 mar 2018, 9:47

Re: Podłączanie triaka

Post autor: es2 » 16 cze 2019, 14:41

Jac3k pisze:
16 cze 2019, 13:14
Chodzi mi o sterowanie typu włącz/wyłącz grzałki zasilanej z napięcia sieciowego przy pomocy niższego napięcia stałego z zasilacza np 12v, wykorzystując tylko triak.
Jeśli to grzałka, to zrób jak sugeruje Jony130 i użyj optotiaka załączanego w zerze, który rozwiąże dwa problemy:
- Oddzieli obwód sieci 230V od obwodów sterujących.
- Załączy obciążenie po przejściu napięcia sieci przez zero, co niweluje udar prądowy i zakłócenia generowane w chwili załączenia grzałki.
Dodatkowo, łatwiej zrealizować regulacje mocy grzałki używając sterowania grupowego.

ODPOWIEDZ