Zabezpieczenie przepływu prądu
Zabezpieczenie przepływu prądu
Witam
Czy ktoś umie zrobić zabezpieczenie takie jak robi dioda. Chodzi mi to przepływ prądu w jednym kierunku ale bez spadku napięcia. W tym przypadku można użyć diody ale na diodzie jest zawsze jakiś spadek napięcia. Poszukuje rozwiązania bez użycia diody.
Podobno da się zrobić to na tranzystorach ale nie potrafię tego złożyć.
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Czy ktoś umie zrobić zabezpieczenie takie jak robi dioda. Chodzi mi to przepływ prądu w jednym kierunku ale bez spadku napięcia. W tym przypadku można użyć diody ale na diodzie jest zawsze jakiś spadek napięcia. Poszukuje rozwiązania bez użycia diody.
Podobno da się zrobić to na tranzystorach ale nie potrafię tego złożyć.
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Re: Zabezpieczenie przepływu prądu
Dzięki wielkie za radę.
Wykonałem zabezpieczenie za pomocą dwóch tranzystorów mosfet n i p.
Wykonałem zabezpieczenie za pomocą dwóch tranzystorów mosfet n i p.
A konkretnie który schemat wykorzystałeś?
W załączniku. Jak mylę się to mniej popraw.
- Załączniki
-
- zabezpieczenie.png (12.05 KiB) Przejrzano 1769 razy
Ale twór układ umożliwia przepływ prądu w obydwie strony. A "zwykła" dioda na to nie pozwala.
To coś źle myślę 
Z lewej strony mam 4.5V, a z prawej strony 4,2V. Chodzi o to że jak zabraknie 5V to żeby 4,2V nie przechodziło na lewą stronę.

Z lewej strony mam 4.5V, a z prawej strony 4,2V. Chodzi o to że jak zabraknie 5V to żeby 4,2V nie przechodziło na lewą stronę.
To może wstaw diodę Schottkiego i po sprawie. Bo twój układ nie zadział tak jak tego oczekujesz.
Dobrze kombinujesz z tym MOSFET. Musisz jednak sterować go z komparatora. MOSFET ma być otwarty, gdy napięcie po prawej stronie jest niższe niż po lewej. Musisz go właczyć tak aby pasożytnicza dioda nie przeszkadzała. Można też włączyć dwa tranzystory szeregowo tak aby diody były skierowane przeciwnie do siebie,
Są gotowe rozwiązania, szukaj pod hasłem "dioda idealna".
Dzięki es2 za rade 
Temat do zamknięcia a dla ludzi ciekawych schemat w załączniku może komuś przyda się

Temat do zamknięcia a dla ludzi ciekawych schemat w załączniku może komuś przyda się

- Załączniki
-
- sche2elportal.png (25.13 KiB) Przejrzano 1619 razy
-
- schematelportal.png (30.38 KiB) Przejrzano 1619 razy
Nie za bardzo skorzystałeś z rad kolegi es2. Bo dalej twój układ w pewnych okolicznościach nie zadziała prawidłowo.
Poprawny układ wygląda tak:
https://github.com/xioTechnologies/Idea ... /README.md
- Załączniki
-
- 5dLOb.png (18.95 KiB) Przejrzano 1560 razy